Header Ads

Od ľadovej plochy do vinohradu: Hokejový skaut šíri slávu slovenských vín

Ján Gajdošík má podľa mnohých zástupcov najmä mužskej populácie prácu snov. Pracovať na plný úväzok ako skaut prestížneho NHL klubu New York Rangers, to sa nepodarí hocikomu. Napriek tomu, že ide o zodpovedné a náročné povolanie, stíha sa popri ňom venovať aj svojej ďalšej veľkej láske – vínu. A to najmä vínu slovenskému, ktorého dobré meno šíri aj v zahraničí.


Čo v praxi znamená byť hokejovým skautom... a ešte u tak renomovaného klubu?

Ako skaut hokejového klubu NHL New York Rangers pracujem už 25 rokov. Začal som v januári 1993. Prvé roky to bol len čiastočný úväzok a pokrýval najmä oblasť Čiech a Slovenska, no od roku 2000 som skautom na plný úväzok a fungujem ako European Scout. V praxi to znamená, že cestujem po celej hokejovej Európe, koordinujem tím skautov z nášho klubu vo Švédsku, Fínsku a Rusku.

Práca ma veľmi baví, hoci veľa cestovania prináša so sebou aj únavu a časté odlúčenie od rodiny, čo je na tejto práci asi najťažšie. Fungujeme v samostatnom režime, robíme si program podľa aktuálnej situácie, kde mladí hráči práve hrajú, vybavujeme letenky, prenájom áut, hotely... niekedy to logisticky zladiť nie je jednoduché... Ale satisfakciou je, ak sa mnou objavený hráč dostane do NHL a aj tam niečo znamená... Pracovať tak dlho pre New York Rangers je pre mňa obrovská pocta.

Akého známeho hráča ste dostali z Európy do NHL?

Mojim asi najznámejším objavom je určite brankár Rangers Henrik Lundqvist. Mám však viacero hráčov, ktorí hrali alebo hrajú NHL, napr. Marek Židlický, Lauri Korpikoski, Artem Anisimov, Michael Rozsíval, Petr Průcha, Roman Horák, mal som prsty v podpise Mariána Gáboríka, najnovšie Filip Chytil, Alexandar Georgiev či Lias Andersson. Na dvere NHL klopú hráči ako brankár Igor Šesťorkin, Adam Húska či Vitalij Kravcov. Chcel som veľmi aj ďalších slovenských hráčov ako Marián Hossa, Pavol Demitra, či Andrej Sekera, ale žiaľ v drafte nám unikli o vlások.

Ako ste sa od hokeja dostali k vínu a jeho propagácii? Je to koníček?

Víno je v mojom živote zaujímavý fenomén. Pochádzam z rodiny (z maminej strany), kde sa dorábalo víno po generácie. Jeden z mojich predkov, Charles Drouhin, prišiel pred 200 rokmi ako vinár z Burgundska najprv do Rakúska a neskôr sa usadil na Morave. Z dedičstva po mojich starých rodičoch som sa dostal ku krásnemu vinohradu. Bývam ale ďaleko, takže vinohrad neobrábam, ale prenajímam ho známemu vinárstvu a mám z neho dobré víno, najmä Frankovku a Pinot Noir.


Na mojich cestách som sa stretával s kolegami a predstavoval som im naše dobré vína zo Slovenska aj Moravy. Vína im veľmi chutili, čo mi vnuklo myšlienku skúsiť dostať naše vína na sever Európy aj komerčne.

S pomocou našich ambasád sa mi podarilo zorganizovať niekoľko prezentácií slovenského vína v Stockholme, Malmö, Helsinkách či Tampere. Pracujem na tom už niekoľko rokov a postupne sa mi darí dostať naše vína na švédsky aj fínsky trh, hoci to nie je jednoduché a je to beh na dlhú trať. Poznám sa s mnohými vplyvnými someliermi z oboch krajín, berú ma už ako záruku, že prinášam od nás iba dobré víno. Teší ma, že naše vína sa už dostali do prestížnych michelinských reštaurácií v oboch krajinách.

Víno je naozaj nevšedný a vzrušujúci kultúrny nápoj s potenciálom šíriť dobré meno našej krajiny, kvalita toho nášho sa neustále zlepšuje. Je pravda, že niekedy nie je ľahké túto činnosť zladiť s hokejovými povinnosťami a rodinou, ale snažím sa všetko stihnúť a skoordinovať.


A čo hokejisti, majú radi víno?

Ťažko to generalizovať, ale väčšina dobrým vínom v rozumnej miere určite nepohrdne. Hráči ako Robert Švehla či Michal Hadzuš majú zaujímavú zbierku ozaj výborných vín.

Aké vína máte Vy osobne rád. Alebo aký štýl vína Vám najviac imponuje?

Na začiatku som bol očarený plnými mohutnými vínami, ale postupne som sa „prepil“ k elegancii a ľahkosti. Imponujú mi mnohé vína, mojimi obľúbenými sú vína z Burgundska a z Piemontu, ale mám rád aj vína z oblasti Jerez, Jura, Bordeax a Champagne. Takisto dobré víno z Kalifornie je radosť piť, rád si dám pohár dobrého Tokaja. Ale asi mojou najobľúbenejšou odrodou je Pinot Noir, ktoré - ak sa podarí - tak má v sebe všetko to krásne, čo vie dobré víno ponúknuť. Veľmi rád mám aj vyzreté Barolo či Barbaresco z Piemontu. V poslednom období sa mi veľmi zapáčili dobré oranžové, nazvime ich ako prírode verné vína, ktoré ak sú dobre vyzreté a z kvalitného hrozna, tak dokážu ponúknuť takisto nevídaný zážitok a hĺbku.

Ktoré slovenské vinárstva ste pomohli etablovať v zahraničí? A kde sa s ich vínami vieme konkrétne stretnúť?

Mojim trhom je sever Európy, čo súvisí aj s mojim hokejovým cestovaním. Darí sa mi viac etablovať vinárstva, ktoré sa zameriavajú na biodynamickú či nazvime to autentickú výrobu vína, ako je vinárstvo Strekov 1075 a jeho majster Don Zsolt (Zsolt Sütö), alebo Bott Frigyes, či najnovšie Slobodné vinárstvo. Tieto vinárstva sú už dobre etablované vo Švédsku a dajú sa nájsť vo významných michelinských reštauráciách.


Takisto sa s vínami postupne dostávam aj na fínsky trh. Najnovšie si Furmint 33 of Botta Frigyesa vybrala prestížna švédska reštaurácia Fäviken (2 stars Michelin), ktorá má pobočku v lyžiarskom stredisku Åre, odkiaľ pochádza aj brankár Henrik Lundqvist. Svet je malý.

V menšom množstve sa mi podarilo vyviezť aj vína z konvenčnejších vinárstiev ako Karpatská perla, Chateau Topoľčianky, Mrva & Stanko, Velkeer či Vinárstvo Berta.

Ako vnímate to, že Vás slovenskí vinári označujú ako svojho ambasádora?

Je to príjemné a vážim si to. Je to také milé ocenenie mojej práce a snahy. Žiaľ, je to naozaj beh na dlhé - dlhé trate, častokrát s nejasným výsledkom, ktorý sa dostaví často až po rokoch práce. A niekedy sa stane, že neuspejeme. Chce to veľkú trpezlivosť. Snažím sa dobrým vinárom pomôcť dostať sa za hranice, ale konkurencia je obrovská a súperíme častokrát s kvalitnými a lacnejšími vínami z vyhlásených oblastí. Mojou motiváciou je predovšetkým pomôcť, peniaze určite v tomto prípade nie sú hnacím motorom. Rád by som ešte severu Európy predstavil, aké výborné tokajské vína na Slovensku máme, a že dobrý Tokaj nie je len maďarský.

Vedeli by ste si predstaviť, že sa budete v budúcnosti venovať profesionálne len vínu? Alebo je Vaša láska k hokeju silnejšia? :-)

Možno na dôchodku... Ale vážne, práca v hokeji ma napĺňa a pokiaľ bude o moje služby záujem, tak chcem ešte zopár hráčov pre NHL objaviť. Víno je však v mojom živote veľmi pekným fenoménom. Čím viac o ňom viem, tým viac oceňujem kvalitu a úžasnosť tohto skvelého moku.

(foto z nášho článku Slovenské vína chutili aj vo Fínsku)
foto: Ján Gajdošík
text: Ivan Záleský / Marcela Said



Mohlo by vás zaujímať:
Používa službu Blogger.