O pití vína a zdraví sa toho už popísalo veľa. Aj u nás si môžete prečítať článok o tom, čo dokáže víno spraviť s vaším telom. Ak však pôjdeme do detailov, nájdeme aj množstvo ďalších príkladov, ako nám víno prospieva. Kľúčom k úspechu je v tomto prípade pravidelnosť. Nie, nikto po vás nechce, aby ste každý deň konzumovali fľašu Cabernetu. No dať si jeden pohárik vám rozhodne prospeje.

Viaceré štúdie potvrdili, že pravidelná mierna konzumácia červeného vína môže okrem iného aj výrazným spôsobom zlepšiť sexuálny život.

Ak si každý deň dáte pohárik červeného, zvýši sa hladina testosterónu – hormónu, ktorý sa podieľa aj na úrovni vašej sexuálnej túžby. Ale pozor, ak to preženiete, môže hladina testosterónu naopak výrazne klesnúť. Tou správnou mierou je udržať úroveň konzumácie na jednom, maximálne dvoch pohárikoch denne.

Ďalšia štúdia poukazuje na fakt, že pitie červeného vína podporuje prekrvenie ženských erotogénnych zón, cirkuláciu krvi aj úroveň lubrikácie. Táto štúdia tvrdí, že dámy, ktoré si dopriavajú pravidelne červené víno, majú ďaleko bohatší sexuálny život, než tie čo preferujú iný typ alkoholu.

Dobrou správou – najmä pre pánov, ale aj ich drahé polovičky, je aj fakt, že polyfenoly obsiahnuté v červenom víne znižujú riziko erektylnej disfunkcie až o 14%, podobne ako bobuľovité ovocie a čokoláda.

Aj histamín obsiahnutý v červenom víne podporuje našu sexuálnu túžbu. Ak teda plánujete romantickú večeru, je červené víno skutočne tou správnou voľbou.

text: Marcela Said




Mohlo by vás zaujímať: