Header Ads

FOTOREPORTÁŽ: Winetrip – Piemont

Koniec októbra roku 2018 sa niesol v duchu nádherného slnečného počasia. A nielen na Slovensku, ale aj na severe Talianska, kam sme sa vybrali na pozvanie Adriany Harandzovej, exportnej manažérky menších vinárstiev z talianskeho Piemontu.

Let z Viedne do Milána bol príjemný a trval iba asi hodinu. Dobrá správa pre všetkých, čo sa vydajú po našich stopách a budú chcieť tiež spoznávať krásy a vína Piemontu. Na letisku nás už čakala Adriana, s ktorou sme vyrazili na očakávaný winetrip po Piemonte. Výlet začal prekvapením, ktoré s vínom ani zďaleka nesúvisí. Cestou z Milána sme míňali rozsiahle polia, o ktorých sme sa dozvedeli, že sú ryžové. Hm, vedeli ste, že na severe Talianska sa pestuje ryža? Možno pomsta za vznikajúce čínske vinice... .

Počas cesty nám Adriana rozprávala o rozdelení Piemontu na jednotlivé oblasti. Najznámejšími sú Barbaresco a Barolo, ktorých názvy nesú aj najvyhľadávanejšie červené vína z tejto oblasti. A práve do týchto častí smerovala aj naša cesta za piemontskými vinármi a ich vínami.


Keď sme vstúpili do oblasti Barbaresco, naskytol sa nám pohľad na čarokrásne kopce posiate vinicami. Na jeden z nich sme sa potom autom vyštverali a ocitli sa vo vinárstve Azienda Agricola Pasquale Pelissero. Nachádza sa v jednej zo štyroch častí Barbaresca – podoblasti Langhe, neďaleko mestečka Neive. Toto malé vinárstvo už niekoľko rokov sama vedie pani Ornella Pelissero, ktorá pokračuje v tradícii výroby vína už ako 4. generácia. A ktorej pri výrobe vína a vo vinici pomáha okrem syna už len zopár zamestnancov.

Keď sme prišli, tak sa práve venovala práci vo vínnej pivnici, ale našla si na nás chvíľu čas a porozprávala sa s nami. O tom, že sú jednou z najstarších vinárskych firiem v lokalite Neive a jednou z prvých, ktorá začala svoje vína v 90-tych rokoch minulého storočia fľašovať. Dovtedy sa v Taliansku totiž vinári sústreďovali skôr na výrobu stolových vín. Potom však pochopili, že dôležitejšie je sústrediť sa na danú oblasť a odrody, ktorým sa v nej darí, ako aj celkovú kvalitu a kontrolu pôvodu. To umožnilo aj následné zavedenie tzv. apelačných systémov, pri ktorých sa tie najlepšie regionálne a kontrole podliehajúce vína označujú nálepkou DOC a DOCG. A výsledok tohto ich snaženia sme cítili aj vo vínovom pohári – napr. v krásnych vínach z odrody Barbera či Nebbiolo.


Po prechádzke vinohradmi rodiny Pelissero sme sa presunuli na obed do reštaurácie Casa Nicolini, z ktorej terasy sa nám ponúkol nádherný výhľad na vinice oblasti Barbaresco.


Naša ďalšia cesta pokračovala do vinárstva STEFANO FARINA. Ide o rodinnú firmu, ktorá v oblasti Barolo vlastní hneď dve vinárstva - La Traversa a San Quirico. Okrem toho táto značka vlastní aj vinice a vyrába vína v Toskánsku (Chianti) a v Apúlii. Stefano Farina bol vlastne majiteľ spoločnosti, ktorá v 30-tych rokoch 20. storočia začala obchodovať s vínom. Táto práca ho natoľko fascinovala, že sa rozhodol založiť si vlastné vinárstvo. V jeho šľapajách a rodinnej tradícii v súčasnosti pokračujú jeho dvaja synovia.


My sme teda navštívili a potom aj prespali v ich vinárstve La Traversa, ktoré sa nachádza v podoblasti La Morra - jednej z jedenástich podoblastí Barola. Vinárstvo obklopuje 1,5 hektára jednej z najlepších viníc s odrodou Nebbiolo v tejto lokalite. Zaujímavosťou je aj to, že víno Barolo z tohto vinárstva sa na trh dostáva najskôr po 5-tich rokoch (od výroby a následné zrenie), čo je o rok dlhšie, než je stanovené zákonom.


V rámci degustácie sme mali možnosť spoznať päť nádherných vín. Najviac si nás získalo nielen pekne vyzreté Barolo, ale aj víno s názvom Le Brume – cuvée z odrôd Barbera a Nebbiolo.



Večer sme strávili v mestečku Barbaresco, kde nás zaujala miestna vinotéka – Enoteca Regionale del Barbaresco. Vinotéka sa zrodila z iniciatívy regiónu Piemont v roku 1986 a sú v nej umiestnené vína „Barbareská“ od 131 výrobcov, ktoré si tu môžete predegustovať a následne aj zakúpiť. Zaujímavosťou je, že sa nachádza v priestoroch bývalého kostola. Víno Barbaresco - mladší brat Barola (ako ho tu miestni vinári nazývajú) je víno, ktoré musí spĺňať napr. aj to, že sa na trh dostane najskôr po 3 rokoch od výroby.


Na druhý deň ráno nás čakala romantická vyhliadka podobná tým, ktoré zachytávajú známe fotografie z Piemontu. Hmla plaziaca sa ponad vinohrady a krásne, postupne sa jeseňou farbiace lístie viniča. Jednoducho romantika .


Po raňajkách sme nabrali smer na mestečko Dogliani, pri ktorom sa nachádza vinárstvo Azienda Agricola RIBOTE. Mestečko je situované v rovnomennej oblasti a pestuje sa tu známe Dolcetto, ktoré nesie názov tohto územia „Dogliani“. Ide o jedno z najstarších rodinných vinárstiev v tejto oblasti, ktoré v organickom režime hospodári na 20-tich hektároch viníc, na ktorých pestuje odrody Barbera, Dolcetto, Nebbiolo a Chardonnay.


Aj tu bolo pri rozhovore s vinárom cítiť, že ich práca s vínom nielen baví, ale aj napĺňa uspokojením, a že už ju „majú v krvi“ po niekoľko generácii. A okrem ladnosti a vyzretej chuti vín nás pri degustácii zaujali aj ich ručne maľované etikety vytvorené miestnym umelcom.


Na ceste do ďalšieho vinárstva sme sa zastavili v mestečku Barolo, v ktorom sme objavili okrem iného aj ďalšiu špecializovanú vinotéku – Enoteca Regionale del Barolo. Nachádza sa v priestoroch Múzea vín a bola zriadená regiónom Piemont v roku 1982. Sú v nej prezentované a predávané vína Barolo od cca 200 vinárov.


Zaujímavou bola aj návšteva jedného z najvýznamnejších spracovateľov tradičnej piemontskej lahôdky – hľuzovky.


Potom sme dorazili do vinárstva Azienda Agricola Bordone v oblasti Montà - Roero. Ide síce o menej turisticky preferovanú lokalitu, ale čo sa týka vína, tak za inými oblasťami Piemontu v žiadnom prípade nezaostáva. Vinárstvo spravujú dvaja bratia a z ich produkcie sme ochutnali nielen výborné červené, ale i biele vína.


Večer sme už strávili v hlavnom meste Piemontu – Turíne. A ako inak, než s výborným jedlom a k tomu napárovanými vínami.


Tretí deň sme náš winetrip ukončili prehliadkou Turína, jeho uličiek a pamiatok. A samozrejme, ani tu sme si nenechali ujsť návštevu odporúčanej vinotéky, resp. winebaru, v ktorom sme dokonca objavili aj vína z Moravy.


Potom nás čakala už len cesta na letisko a let domov. S hlavou plnou spomienok na úžasných vinárov, na ich príbehy a vína, alebo na čarokrásne výhľady na kopce posiate vinicami. Bol to výnimočný zážitok, ktorý vám vrelo odporúčame.

A ak by ste mali záujem o takýto alebo podobný winetrip, stačí napísať Adriane Harandzovej (ada.harandzova@gmail.com) – Slovenke žijúcej v Piemonte, ktorá vám takýto zážitok rada pripraví.



Ďalšie fotografie z nášho winetripu po Piemonte si môžete pozrieť na našom FB >>

Používa službu Blogger.