Víno po otvorení začína podliehať prirodzenému oxidačnému procesu. Je to bežná vec, rovnako ako u všetkých potravín. Najlepšie je samozrejme vínko v určený čas vypiť. Ak však práve neusporadúvate väčšiu párty alebo nežijete vo väčšej rodinnej domácnosti, možno často bojujete práve s touto otázkou.

Pohárik vína denne je pre naše zdravie naozaj zázračný. Mierna konzumácia vína, najmä červeného, je aj podľa mnohých odborníkov z lekárskych kruhov nášmu organizmu prospešná. No ak si dáte pohárik, čo potom so zvyškom fľaše? Malé balenia vína nie sú u nás zatiaľ príliš rozšírené. Ako dlho vám teda víno vydrží po otvorení v dobrej kondícii a kedy je už lepšie použiť ho iným spôsobom?

Obecne pri každom víne platí, že čím je kvalitnejšie, tým dlhšie po otvorení vydrží. Táto zásada je platná bez ohľadu na použitý technologický postup. Ak ste doteraz mali pochybnosti, prečo investovať do kvalitnejších vín, nech je vám aj toto odpoveďou.

Pre otvorené víno tiež platí zásada, že si kvalitu uchová len v prípade, že ho zachladíte a správne uzavriete. Ani to najkvalitnejšie víno si po otvorení svoje parametre neuchová, ak ho necháte len tak postávať na kuchynskej linke (výnimkou sú možno len staršie červené vína potrebujúce dekantáciu, resp. dlhší kontakt so vzduchom, aby sa naplno rozvinula ich aromatika a chuť).

Koľko teda vydržia jednotlivé typy vín po otvorení fľaše? Nech sa páči...

Tu je jednoduchý prehľad...

Tiché vína 

  • Biele vína: Ak ide o kvalitné víno, nemusíte mať obavy, že bude oxidovať príliš rýchlo. V chlade vám vydrží bez problémov 3-4 dni. Jediné, s čím musíte počítať, je možnosť, že trochu stratí na svojej vôni. 
  • Ružové víno: Ružové vína sú o niečo citlivejšie. Odporúča sa ich spotrebovať do 2 dní
  • Červené vína: V tomto prípade veľmi záleží od typu vína. Mladé a svieže červené vína je dobré skonzumovať tiež do 3-4 dní. Vyzretejšie, robustné červené vína s vysokým obsahom tanínov (napr. Primitivo) vám pri správnom uskladnení poslúžia aj 5-6 dní.

Šumivé vína 


Šumivé vína sú proti oxidácii do istej miery chránené obsahom oxidu uhličitého. Na ich trvanlivosť má extrémny vplyv vhodná zátka a aj to, koľko vína vo fľaši zostáva. Zátku pre šumivé vína by ste mali voliť tak, aby obsah fľaše udržala pod tlakom. Nezabudnite ju poriadne zaistiť, aby samovoľne nevystrelila.

  • Ak vo fľaši šumivého vína chýba len asi pohár a fľašu takto opäť uzavriete, vydrží vám pod tlakom vo vysokej kvalite ďalšie 3-4 dni
  • Ak vo fľaši chýba cca polovica, potom sa doba jeho TOP kvality aj v prípade kvalitného uzatvorenia skracuje na polovicu. Po 2 dňoch už nebude dokonale perliť a čaro bubliniek jednoducho vyprchá. 

Náš tip: Ak sa vám práve toto stane a zo šumivého vína sa vám nedopatrením stane víno „tiché“, potom ho môžete skvele použiť do talianskeho rizota. Sladkosť ryže sa ku kyselinkám bieleho vína výborne hodí.

Fortifikované vína

Fortifikované vína majú vyšší obsah alkoholu a sú teda voči okamžitej devastácii oxidáciou o niečo viac chránené. Samozrejme platí, že aj v ich prípade je kľúčovým faktorom správne skladovanie.
  • Sherry – podľa typu Schery vydržia tieto vína pri správnom uskladnení cca 1-8 týždňov
  • Portské – podľa typu môžete počítať s dobou spotreby po otvorení v trvaní v priemere cca 1-3 týždne 
  • Madeira – tieto vína sú šampiónom v trvanlivosti. V podstate sa nám nepodarilo termín dohľadať. Istý francúzsky somelier na margo týchto vín, že jedného roku si dali s manželkou na Vianoce pol fľaše... A o rok ju dopili – bez toho, aby víno stratilo čokoľvek zo svojej kvality. 

Náš tip: Ak obľubujete práve portské vína, investujte do kvalitných vín so špeciálnou znovu zatváracou zátkou. Tá dokáže v kombinácii so správnym chladením predĺžiť ich trvanlivosť až na 3 mesiace.

text: Marcela Said




Mohlo by vás zaujímať: