Víno a jeho konzumácia zažívajú renesanciu. Jeho obľuba rastie a nie je sa čomu čudovať. Víno je dobré, nie je nudné a navyše je aj zdravé. Ak nedáte na svoj večerný pohárik červeného dopustiť, môžete si len blahoželať. Podľa lekárskych výskumov ste na tom oveľa lepšie než milovníci piva alebo šnapsu. Treba dať pozor len na to, aby sa z pohárika nestala celá fľaša.

Čo pohárik vína denne spraví s vaším telom?

1) Budete žiť dlhšie

Nežartujeme. Pohárik vína denne naozaj predlžuje život a navyše konzumenti vína vyzerajú o pár rokov mladšie. Pozitívne účinky sa pripisujú najmä vínu červenému, ktoré nám prospieva rovnako ako pojedanie hrozna, čučoriedok, brusníc alebo orechov. Netreba asi pripomínať, že tieto potraviny sú mimoriadne silnými antioxidantami, a ako také bojujú proti starnutiu buniek a sú prírodnou anti-aging procedúrou. Máte teda na výber – pohárik dobrého Merlotu každý večer alebo lifting.

2) Bude menej náchylní sa na slniečku pripiecť

Toto je možno trošku prekvapivé zistenie, no víno, bohaté na flavonoidy, ochraňuje kožné bunky pred slnečným žiarením. Samozrejme na dovolenke v Dubaji nenahradí ochranný faktor v opaľovacích prostriedkoch, no výrazne spomalí rozklad buniek vystavených slnečnému žiareniu, a tým chráni pred spálením.

3) Ochraňuje vaše srdce

Červené víno má pri rozumnej miere konzumácie vďaka obsahu tanínu preukázateľne prospešný vplyv na vaše srdce a kardiovaskulárny systém. Pozitívne vplýva na hladinu dobrého cholesterolu a je prospešné aj osobám, ktoré trpia vysokým tlakom. Podľa lekárskych prieskumov, milovníci červeného vína s vysokým tlakom utrpeli infarkt v o 30% menej prípadoch ako ich kolegovia abstinenti.

4) Reguluje hladinu cukru

Ak bojujete s hladinou cukru, doprajte si večer pohárik červeného vínka. Pomôže aj s týmto problémom. Podobne ako v prípade vysokého tlaku, aj u osôb so zvýšenou hladinou cukru sa diabetes typu II. objavil v o 30% menej prípadoch, pokiaľ si títo jedinci pravidelne dopriavali pohárik vínka.

5) Budete šťastnejší

Ľudia, ktorí si dajú denne pohárik vína, sú šťastnejší a menej náchylní k depresiám a úzkostným stavom. Sú tiež lepší spoločníci a sú spontánnejší. Platí to však len v prípade miernej konzumácie. Ak to preženiete, v depkách sa naopak budete topiť.

6) Ochrana proti rakovine

To, že červené víno je prospešné srdcu, je pomerne známe už niekoľko rokov. Ale najnovšie prieskumy hovoria aj o tom, že znižuje i riziko rakoviny. Priamo bola skúmaná súvislosť medzi rakovinou prsníka a konzumáciou červeného vína. Aj  tomto prípade sa potvrdilo, že v prípade vína doslova a do písmena platí „na zdravie“.

7) Chráni mozog

Nech to znie akokoľvek bizarne, jeden pohárik vína denne ochraňuje aj váš mozog. Je to skvelá prevencia proti porážke, aj stareckej demencii. Netreba azda pripomínať, že ak to preženiete, budete sa dementne cítiť okamžite, nie až o 4O rokov.

Ak vás tieto účinky očarili, utekajte si hneď naliať... Ale nezabúdajte na to, že je stále reč o poháriku denne, nie o celej fľaši. Nadmerná konzumácia vína môže vo väčšine spomínaných bodov vyvolať celkom opačný účinok.

text: Marcela Hlavatá




Mohlo by vás zaujímať: