Klasifikácia vína, rozdelenie vína do tried, má v jednotlivých vinárskych krajinách rôzne formy. Západný svet (Francúzsko, Taliansko, Španielsko...) zaviedli tzv. apelačný systém – kde označujú víno na základe pôvodu. Tento systém používajú krajiny s dlhoročnou tradíciou vinohradníctva, nakoľko dokázali odsledovať konkrétne polohy, vinohrady a svahy ideálne pre daný typ vína.

Slovensko spolu s Českou republikou, Rakúskom i Nemeckom patrí do chladnej vinohradníckej oblasti. V minulosti v týchto krajinách neboli ani zďaleka také teploty, ako sú teraz, a hrozno teda oveľa ťažšie dozrievalo. Jedným z hlavných parametrov zrelosti hrozna je obsah cukru. Preto tieto krajiny zvolili kategorizáciu vína na základe tzv. cukornatosti.

Cukornatosť predstavuje obsah cukrov v hrozne, ktoré sú kvasinky schopné spotrebovať počas kvasenia. Sleduje sa počas zrenia hrozna vo vinici refraktometrom, vo vylisovanom mušte sa meria muštomerom. Hodnota na slovenskom muštomere udáva, koľko kilogramov cukru sa nachádza v 100 litroch muštu a udáva sa v stupňoch normalizovaného muštomeru (značka °NM). Táto hodnota je základom klasifikácie slovenských vín.

Takže nabudúce, keď budete na etikete čítať "neskorý zber", budete vedieť, že ho vinohradník nezbieral neskoro :-). Víno označené prívlastkom neskorý zber malo teda pri zbere 21°NM, je to víno zo slovenského hrozna a spracované na Slovensku, s obsahom alkoholu min. 9,5% obj. a bolo osvedčené Ústredným kontrolným a skúšobným orgánom poľnohospodárskym.

Vyššia cukornatosť, vyšší prívlastok však neznamená automaticky sladšie víno. To, či víno bude chutiť sladko udáva obsah tzv. zvyškového cukru. Zvyškový cukor je cukor, ktorý kvasinky pri kvasení nespotrebovali a vo víne zostal, sa udáva v gramoch na liter vína. Obsah zvyškového cukru delí víno na suché, polosuché, polosladké a sladké. Vnímanie sladkej chuti vo víne ovplyvňuje ale aj obsah kyselín a teplota vína. Čím je víno chladnejšie alebo má vyšší obsah kyselín, tým sa zdá byť menej sladké.

V nasledujúcich schémach si môžete pozrieť rozdelenie vín podľa zvyškového cukru. Upozorňujeme však, že použitie kociek cukru v nich je len názornou pomôckou, pretože všetky prívlastkové vína sa nemôžu "docukrovávať", ani repným, ani iným cukrom. Všetka sladkosť pochádza len a len z hrozna.

text: Beáta Karasová




Mohlo by vás zaujímať: