Vrtochy počasia dokážu potrápiť každého, vinohradníkov nevynímajúc. Ročník 2018 by podľa doterajšieho priebehu mal patriť na Slovensku k tým úspešnejším. 

Za doterajší priaznivý priebeh vďačíme najmä absencii jarných mrazov, ktoré vinohrady potrápili v minulých rokoch, ale aj miernemu počasie bez extrémov, ktoré je predpokladom dobrej úrody. O tom, či sa dobré vyhliadky naplnia a budeme sa môcť tešiť z naozaj hojného množstva kvalitného vína, rozhodne zvyšok sezóny. Aj podľa predpovedí meteorológov by tomu tak byť malo.

Vinári hovoria, že tento rok sa príroda poponáhľala. Skorý nástup jari spôsobil skoršie zakvitnutie, nasadzovanie bobúľ a samozrejme ovplyvňuje aj termín dozrievania. Podľa vinohradníkov je celý vegetačný cyklus posunutý až o tri týždne. Keďže sa to tento rok udialo bez extrémnych jarných mrazov, ktoré by tento nástup v zárodku pribrzdili, vyzerá to vo viniciach viac ako nádejne.

„Na posun vegetačného obdobia si budeme musieť pomaly na Slovensku zvyknúť,“ hovorí na margo pestovania vína meteorologička Miriam Jarošová zo spoločnosti Meteopress. „Súvisí to s celkovými klimatickými zmenami a otepľovaním počasia v našej oblasti. Dá sa preto predpokladať, že tento rok nebude výnimkou a že podobný priebeh ako v roku 2018 nás čaká aj v budúcnosti.“ Známa slovenská meteorologička jedným dychom dodáva: „Ak je priebeh počasia taký, ako tomu bolo v tomto roku, je to výborné. Žiadne extrémy, žiadne silné jarné mrazy, primeraná vlaha a dostatok slnečných dní. To je z pohľadu pestovania vína naozaj to najlepšie.“  

Zmeny klímy môžu podľa Miriam Jarošovej slovenským vinohradníkom paradoxne aj prospieť. Zvyšujúci sa počet slnečných dní a celkovo priaznivejšia klíma pre pestovania hrozna aj v severnejších oblastiach Slovenska môže spôsobiť, že naše víno bude v budúcnosti ešte kvalitnejšie a bude ho aj viac - čím sa môže stať oveľa silnejšou konkurenciou pre vína z južnejších krajín Európy.

Už dnes patrí Slovensko k oblastiam s dostatočným počtom slnečných dní, čo je z pohľadu pestovania viniča rozhodujúce. Mierne pásmo s primeraným množstvom vlahy a dobrým rozložením je predpokladom pre skvelé výsledky v oblasti pestovania vína. Vďaka postaveniu veterných prúdov sú navyše vinohrady obvykle dobre ventilované a menej náchylné na hubovité ochorenia.

Najväčšou hrozbou pre slovenských vinohradníkov sú jarné mrazy a letné búrky. No podľa Miriam Jarošovej z Meteopressu sa aj v tejto oblasti dá vinohradníkom v mnohom veľmi pomôcť. „Predpovede je možné robiť veľmi lokálne a veľmi presné. Z pohľadu profesionálneho pestovateľa je rozumné zamyslieť sa aj nad touto otázkou. Všeobecné predpovede počasia sú robené na väčšie územia, to nemusí postačovať. Pri včasnom varovaní, je možné prijať opatrenia a vinohrad aj úrodu ochrániť,“ dodáva Miriam Jarošová.

text: Marcela Said