Klasické balenie vína do sklenených fliaš je nesmrteľnou klasikou, ale... Dizajnéri aj výrobcovia sa predháňajú v snahe priniesť na trh stále nové tvary aj materiály, ktorými chcú zaujať, odprezentovať víno a vyzdvihnúť jeho prednosti. 

Balenie ako z halloweenskeho filmu

Pravdepodobne najstrašidelnejšie balenie vína pochádza z Austrálie a má podobu veľkého pavúka. Túto nezvyklú špeciálnu edíciu vína má na svedomí vinárstvo d’Arenberg. Uviedli ju na trh začiatkom tohto roku. Pavúk opatruje 50-ročné vína. Tento nezvyklý dizajn bol inšpirovaný práve jeho skladovaním. Grenache, Chiraz a Mataro sa od roku 1884 nachádzali v priestoroch obývaných stovkami týchto potvor.

Vesmírne šampanské

V šampanskom dome Mumm 3 roky pracovali na vývoji fľaše a pohárov, ktoré umožnia vyskúšať neobyčajný zážitok zo champagne v prostredí beztiažového stavu. Viac o tomto unikátnom projekte si môžete prečítať v článku Ako sa pije champagne vo vesmíre.

Prvá dvojitá fľaša na svete

Nemecká dizajnérska spoločnosť Our Wonderful World prišla s prvou dvojitou fľašou na svete. Fľaša je vyrobená z ručne fúkaného skla a jej unikátny dizajn vytvára dokonalú izoláciu. Víno je tak možné udržiavať chladené aj bez nutnosti vracať víno spať do chladničky. Zdá sa, že toto balenie by mohlo mať budúcnosť. Nemecká pivnica Wasem si objednala 6000 týchto fliaš a chystá sa do nich plniť Pinot Noir a Rizling. Navyše, ekológov poteší, že fľaše sú nielen funkčné, ale aj veľmi odolné a plne recyklovateľné.

Živé etikety – Augmented reality v praxi

Inovatívny spôsob, ako zvýšiť atraktívnosť vína pre dnešnú generáciu, priniesla austrálska spoločnosť Treasury Wine Estates. Etikety vína zo špeciálnej edície kriminálnych prípadov doslova rozprávajú. Spoločnosť motivuje svojich zákazníkov k stiahnutiu aplikácie, ktorá im umožní po nasnímaní etikety zoznámiť sa nielen s reáliami o víne, ale aj príbehmi najväčších zločincov v histórii Austrálie. Podobný koncept využívajú aj ďalšie vinárstva, hoci vo väčšine prípadov ide o obsah spojený skôr s históriou viníc a vinárstiev, či daného regiónu.


Víno, čo sa zmestí do poštovej schránky

Britský start up Garcon Wines prišiel na trh s vínom, ktoré je balené v tak plochej fľaške, že sa zmestí do poštovej schránky. Fľaša s objemom 750 ml je z recyklovateľného materiálu – zo špeciálneho tvrdeného plastu. A celá fľaša je zabalená do kartónovej krabice. Balenie je tak ploché, že je možné ho vsunúť do väčšiny poštových schránok.

Dva v jednom

S týmto originálnym balením nebudete musieť riešiť problém, či zobrať na oslavu kvety alebo víno. Na tomto originálnom nápade spolupracovali dve krajiny, ktoré by ste ani náhodou neoznačili za vinárske veľmoci – Nórsko a Švédsko. Nuž, svieži severský pohľad.

Balenie pre eko pôžitkárov

Portugalsko je pyšné na svoju produkciu korku. Možno preto vymyslela dizajnérska agentúra Omdesign balenie, ktoré v sebe skrýva malé tajomstvo. Ukrýva sa nie vo fľaši ale v zátke. Korok tejto fľaše v sebe ukrýva semienko korku uzavreté v špeciálnej tube spolu so zeminou. Nielenže si pochutíte na víne, ale po jeho skonzumovaní si môžete vypestovať svoj vlastný stromček.

text: Marcela Said




Dobré víno si najlepšie vychutnáte zo štýlového pohára. Širokú ponuku pohárov na rôzne tipy vín nájdete na stránkach epohare.sk.




Mohlo by vás zaujímať: