Header Ads

Exkluzívne okienko Doroty Pospíšilovej: Torysa je výnimočná nielen farbou, ale aj vplyvom na zdravie

Torysa, podobne ako jej sestra Rudava, pochádza z kríženia Castets x I-35-9 (Puchljakovskij x Aleatico x Tenturier) z roku 1967 a má šľachtiteľské číslo 9/17. Aj táto odroda teda nesie vo svojom základe gény štyroch odrôd.

Je teda zrejmé, že pri jej vzniku bola použitá aj odroda Tenturier ako farbiarka. Označenie farbiarka znamená, že obsahuje antokyánové farbivo nielen v šupke, ale aj v dužine bobúľ. Cieleným použitím farbiarky pri krížení bolo splniť jeden z cieľov práce, totiž získať intenzívne tmavé sfarbenie vína novej odrody. Torysa je však zaujímavá odroda aj z iných hľadísk. Povieme si niečo o jej vlastnostiach a výnimočnosti.


Je to odroda silného vzpriameného rastu, s letorastami, ktoré nebývajú zahustené, a slnko dobre preniká k strapcom. Tie sú svojím vzhľadom typické, dosť veľké, pretiahnuté do dĺžky s dvoma krídlami a malými guľatými bobuľami. Slnko a teplo je pre túto pomerne neskoro dozrievajúcu odrodu veľmi dôležité. Pre určité obmedzenie jej silného rastu sa odporúča štepiť ju na podpník SO4.

Torysa je odroda náročná na polohu a pôdu a to z hľadiska jej úrodnosti, ako aj požiadaviek na kvalitu. Patrí iba do teplých vinohradníckych oblastí a najlepších južne exponovaných svahov. Vyhovujú jej hlboké pôdy, dostatočne zásobené vodou a živinami, v ktorých dosahuje úrody do 13 t.ha-1. V suchých, kamenistých, štrkovito piesčitých pôdach poskytuje nízke úrody – do 5 t.ha-1 s cukornatosťou muštov okolo 20 kg.hl-1. No vo vhodných polohách je to až 25 kg.hl-1 pri obsahu kyselín od 5 – 8 g.l-1 v závislosti od ročníka.

Choroby a škodcovia sa pri bežnej ochrane ľahko zvládajú. Je azda trocha citlivejšia na múčnatku. Každoročne zdravé hrozno je však pre výrobu vína takmer pravidlom.

Ako farbiarka poskytuje Torysa vína krycej tmavej červene s jemným cabernetovým odtieňom, ktorý je pri vyšších úrodách sotva znateľný. Vína sú v častej frekvencii ročníkov z viacerých hľadísk mimoriadne kvalitné. Predovšetkým sú plné, s vysokým obsahom jemných trieslovín a antokyánov, harmonické a bývajú nezvyčajne vysoko hodnotené. V našich pokusoch bola Torysa tretia najlepšie hodnotená modrá odroda. To však nie je všetko. Torysa má aj v kvalite vína svoj príbeh.

Zásluhou prof. MUDr. Mariana Karvaja, PhD., ktorý je okrem svojej kardiologickej činnosti v Nových Zámkoch aj nadšeným pestovateľom viniča a výrobcom vín najmä zo slovenských nových šľachtencov, dnes vieme, že Torysa obsahuje vo víne 4-krát viac antioxidantu resveratrolu ako napr. Cabernet Sauvignon.

Resveratrol je látka, ktorá v ľudskom organizme pôsobí antioxidačne a má všestranné pozitívne zdravotné účinky. Napr. chráni srdcovo cievny systém, bráni nadmernej zrážavosti krvi - teda trombóze, má protirakovinové, protizápalové a antialergické účinky, znižuje riziko demencie, udržuje pružnosť pokožky, je účinný proti poškodeniu sietnice, vyrovnáva pomer škodlivých voľných radikálov v tele a podobne.

Prof. Karvaj preto zameral svoju pestovateľskú pozornosť práve na Torysu a domnievam sa, že jeho výskum v tejto oblasti bude ďalej pokračovať. Tento príbeh je svedectvom toho, že odroda, ktorá azda neuspokojuje pestovateľov svojimi výnosmi, môže mať inú vysokú hodnotu pre ľudskú spoločnosť. Teší ma aj to, že moje odrody sú inšpiráciou aj pre pokračovanie v bádateľskej, a ako viem, aj šľachtiteľskej činnosti!

Ing. Karol Braniš (vľavo) s Mgr. Ing. Rastislavom Šimorom vo vinohrade, v ktorom sa vykonával registračný pokus odrôd včítane Torysy


text a foto: Ing. Dorota Pospíšilová, PhD.



Hospodárska charakteristika odrody Torysa – hlavné parametre:

  • Doba dozrievania hrozna: prvá polovica októbra, neskorý nástup do všetkých fenofáz
  • Úrodnosť (ŠOS) [t.ha-1]: 4,9 – 13,3, trojročný priemer v Štátnych odrodových skúškach (ŠOS) bol 7,7
  • Cukornatosť (ŠOS) [kg.hl-1]: 20 – 25,5
  • Obsah kyselín (ŠOS) [g.l-1]: 5,2 – 6,7
  • Nedostatky odrody: vyššie nároky na pôdu a polohu, neskoršie dozrievanie hrozna, nižšia úrodnosť 
  • Kvalita vína: tmavé červené, plné, harmonické víno mimoriadnej kvality s vysokým obsahom resveratrolu, jemná cabernetová chuť






Tip na knihu:
Ampelografia Slovenska (Pospíšilová a kol.) >>


Používa službu Blogger.