Header Ads

Tip na vzdelávanie: KURZ SENZORICKÉHO HODNOTENIA VÍNA

Mám rád víno. A veľmi rád sa o ňom aj vzdelávam. Absolvoval som už someliersky kurz, zúčastnil sa na mnohých degustáciách, prečítal niekoľko kníh o víne, navštívil viaceré vinárstva na Slovensku a v zahraničí, alebo debatoval o vínach s pivničnými majstrami i someliermi. No ako sa hovorí - učíme sa celý život. A keď sme do redakcie nášho portálu dostali e-mail od organizátorov vzdelávacieho kurzu SENZORICKÉ HODNOTENIE VÍNA, tak som sa naň rovno aj prihlásil. Zaujal ma totiž jeho program a možnosť si opätovne precvičiť svoje čuchové a chuťové receptory.


Kurz sa uskutočnil na akademickej pôde Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a bol rozdelený na dva dni. Teóriou a praktickými cvičeniami nás sprevádzali dvaja členovia Fakulty chemickej a potravinárskej technológie - Ing. Vladimír Žúbor, PhD. a Ing. Katarína Furdíková, PhD..

V prvý deň sme sa okrem teoretických základov senzorického hodnotenia vína venovali aj jeho praktickej ukážke. V poobedňajšej časti kurzu sme sa totiž stali hodnotiteľmi vybraných vzoriek vín a bodovali ich 100-bodovou stupnicou (ako je to aj na súťažiach vín, o ktorých sme nedávno písali v článku - SÚŤAŽE VÍN alebo Ako víno získa zlatú medailu).


Druhý deň sme sa tiež v úvode venovali teórii, konkrétne anatómii a fyziológii zmyslových orgánov. A po nej nás čakala najdôležitejšia časť kurzu, na ktorú som sa veľmi tešil. Vo vedľajšom laboratóriu sme nacvičovali senzorické hodnotenie, teda preverovali svoje chuťové a čuchové schopnosti. A nácviku sme všetci účastníci kurzu venovali veľkú pozornosť, pretože práve tieto senzorické úlohy boli predmetom aj záverečnej skúšky. Napríklad sme mali identifikovať v pripravených vzorkách vody jemne koncentrovanú kyslú, sladkú, slanú alebo horkú chuť. Iná úloha spočívala v tom, že sme mali zoradiť tieto chute podľa intenzity. Podobné zadania nás čakali aj pri posudzovaní aromatiky. Mali sme určiť jej intenzitu a zoradiť ju od najslabšej až po najsilnejšiu, alebo porovnávať dve vzorky, ktorá z nich má silnejšiu arómu, a pod. Nechýbalo ani identifikovanie konkrétnych aróm a esencií rôznych druhov ovocia či korenín.


Po obednej prestávke nasledovala spomínaná skúška. Vzorky nám samozrejme obmenili a tak nasledoval nový "kolotoč" ovoniavania a ochutnávania. Nebudem vás napínať, dal som to . A získal aj certifikát (osvedčenie vybraného posudzovateľa), ktorý ma napr. oprávňuje hodnotiť vína na už spomínaných súťažiach. No k tomu ešte potrebujem zopár tréningov .

Celkovo tento kurz odporúčam všetkým "vínomilcom", ktorí už ovládajú základné poznatky o víne, a ktorí chcú hlbšie preniknúť do tajov senzorického hodnotenia vína. Alebo aj pre tých, ktorí víno vyrábajú alebo s ním pracujú a chcú ho lepšie hodnotiť či popisovať.

text: Ivan Záleský



Mohlo by vás zaujímať:
Používa službu Blogger.