Po dvojročnej vynútenej prestávke spôsobenej pandémiou sa 20. - 24. októbra 2021 uskutočnila prestížna medzinárodná vinárska súťaž s názvom Danube Wine Challenge. Aj tentoraz sa konala v ikonickom hoteli Château Belá pod taktovkou výkonnej riaditeľky tohto projektu, enologičky a medzinárodnej degustátorky Edity Ďurčovej. Organizátorom sa podarilo zostaviť hviezdnu porotu, v ktorej zasadli špičkoví medzinárodní degustátori zo šestnástich krajín sveta.

6 zástupcov ôsmich súťaží VINOFED vrátane prezidenta federácie Fernanda Gurucharriho (tretí zľava)


Dovolíme si ešte poznamenať, že nejde len o top podujatie na Slovensku, ale aj v rámci Strednej Európy. Okrem získaného patronátu OIV (Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno) je totiž súťaž Danube Wine Challenge aj riadnym členom Svetovej federácie veľkých medzinárodných súťaží vína a destilátov (VINOFED).

Celkovo porotcovia hodnotili viac ako 500 vín z 11 krajín (Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Nemecka, Austrálie, Španielska, Francúzska, Maďarska, Talianska, Srbska a Severného Macedónska). Najviac zastúpené boli červené a biele suché tiché vína, ale samozrejme nechýbali ani šumivé, či vína s vyšším zostatkovým cukrom, až po prírodne sladké. Zaujímavosťou tejto súťaže bola aj kategória biele macerované (tzv. oranžové) vína, ktorá bola vlani oficiálne uznaná rezolúciou OIV.

Master tasting 


Podľa prísnych pravidiel OIV môžu byť v súťaži pod jej patronátom pridelené medaily najviac tridsiatim percentám všetkých hodnotených vín. O vysokej kvalitatívnej úrovni tohto ročníka Danube Wine Challenge svedčí, že mnoho vín, ktoré dostali viac ako 84 bodov, čo je hranica pre striebornú medailu, zostali bez ocenenia. 30%-ný limit znamenal, že medaily sa mohli udeliť až od hodnotenia 87,25 bodu. Z prihlásených vín nakoniec získalo 11 vín veľkú zlatú, 115 zlatú a 25 striebornú medailu. Slovenskí vinári si zo súťaže odnášajú 8 veľkých zlatých, 72 zlatých a 13 strieborných kovov.

Okrem toho boli udelené aj ďalšie špeciálne ocenenia, ako napríklad: Prix VINOFED - Danube Wine Challenge 2021 - pre celkovo najvyššie hodnotené tiché suché víno, Šampión súťaže Danube Wine Challenge 2021 - pre víťaza finálovej degustácie (Master tasting) v kategóriách tiché suché biele a červené víno, Víťaz kategórie – v ostatných kategóriách podľa Štatútu, či Danube Wine Trophy 2021 za najlepšie Veltlínske zelené a Frankovku modrú – teda najvyššie hodnotené tiché suché biele, resp. červené víno z danej odrody.

Za zmienku určite stojí ocenenie za najlepšiu kolekciu vín Danube Wine Challenge 2021, ktoré získalo slovenské vinárstvo KARPATSKÁ PERLA zo Šenkvíc.

Poznačte si ešte termín 30.11.2021. Vtedy sa totiž v Bratislave uskutoční galadegustácia ocenených vín na tejto súťaži. O podrobnostiach vás budeme čoskoro informovať.


Celkové výsledky súťaže Danube Wine Challenge >>


Edita Ďurčová - výkonná riaditeľka DWCH, enologička a medzinárodná degustátorka


Degustačná jury DWCH 2021