Pozvánka na ďalší ročník Štiavnickej vínnej špacírky, ktorá spája génius loci Banskej Štiavnice s príbehmi konkrétnych prémiových vín. Väčšina prezentovaných vín pochádza zo sopečného podložia zo širšieho okolia Banskej Štiavnice, ktoré im dodáva špecifické vlastnosti.

Termín: 5.11. – 7.11.2020 od 13:00 hod.

Víno nájdete na miestach, ktoré nie sú bežne počas roka dostupné. Staré štôlne schované za fasády historických budov, klenbové pivnice a uzavreté dvory tvoria vínne zastávky, kde budete môcť ochutnať prémiové vína a porozprávať sa s ich tvorcami.

Tento ročník bude vzhľadom na komplikovanú situáciu pre koronavírus bez zahraničnej účasti. Preto organizátori upravili aj program festivalu. Už tradične sa na Špacírke venujú vždy jednej odrode - na piatkovej ochutnávke: Odrody sveta. Teraz sa budú venovať majstrovstvu vinára a ochutnáte vína typu cuvée.

Vzhľadom na jedinečnosť priestorov, v ktorých sa festival uskutoční, ale hlavne preto, že chcú organizátori udržať kvalitu, bude do predaja uvoľnených iba 555 lístkov na Štiavnickú vínnu špacírku (sobota), kapacita ochutnávky Odrody sveta (piatok) je obmedzená na 44 miest.

Predpredaj lístkov začne 12.10.2020 o 10:00 na www.stiavnicavino.sk. Po vypredaní lístkov cez predpredaj nebude možné vstupenky získať na mieste.

Program:

Cesta za vinárom  - štvrtok 5.11.

Jedinečná možnosť návštevy vinárstva priamo v priestoroch, kde sa víno vyrába. Dozviete sa, ako sa víno dostane z vinohradu až do pohára, čo znamená pre vinára charakter odrody, pôdy v danej lokalite a čas, ktorý formuje každé víno. Ochutnáte víno z bežnej ponuky aj víno, ktoré je stále v procese vyzrievania.

Odrody sveta - Naše cuvée - piatok 6.11.

Témou degustácie Odrody sveta je víno cuvée - víno ktoré, je vytvorené spájaním viacerých vín. Takéto víno má viacero technologických spôsobov výroby a odráža v sebe charakter odrôd, z ktorých je namiešané a zároveň rukopis vinára, ktorý udáva pomer jednotlivých odrôd.

10 vínnych zastávok, viac ako 20 vinárov a viac ako 100 vín - sobota 7.11.

Cieľom Vínnej špacírky nie je kvantita, ale lokálny pôvod a stretnutie s tvorcami vín. Väčšina zúčastnených vinárstiev pochádza z vinohradníckych oblastí, ktoré sú od Štiavnice vzdialené do 100 km. Ich spoločným cieľom je zachovanie autentického vinohradníctva a vinárstva. Zastúpené sú regióny Tekov, Hont, Strekov, ale aj Tokaj či Požitavie.