Posledná registrovaná odroda z kríženia Castets x Abouriou noir so šľachtiteľským číslom 3/8 je Nitria. Aj táto odroda si zaslúži povšimnutie, aj keď sa z nej nedajú vyrobiť vína typu Hron, Rimava alebo Váh.

Nedosahuje ich kryciu farebnú intenzitu, plnosť a komplexnosť vína mohutného tela. Mušt obsahuje nižší obsah antokyánov a trieslovín, čím sa vína vo farebnom tóne stávajú o málo svetlejšie a v chuti jednoduchšie. Napriek tomu je však aj Nitria odrodou, ktorá vo svojej kategórii kvality nezaostáva ani v elegancii ani v množstve produkcie. 

Ročné výkyvy počasia sa však na jej vlastnostiach silne podpisujú. V teplých, slnečných ročníkoch aj Nitria dosahuje veľmi pekné červené vína. Pred niekoľkými rokmi naši šenkvickí vinári, konkrétne Ing. Karol Motyka, predložil na degustáciu nových šľachtencov v Zelenči z Nitrie ružové víno. Bolo tak vynikajúce, že odvtedy odporúčam využiť Nitriu na výrobu „rosé“ vín. Dobré skúsenosti s týmto typom vína pre Nitriu odvtedy potvrdili aj iní výrobcovia.

Čo povedať o pestovateľských vlastnostiach Nitrie?

Je pestovateľsky málo náročná. Na jar pučí medzi prvými odrodami, čo však znamená, že je tiež náchylná na jarné mrazíky. Aj silné zimné mrazy pod -18 °C jej môžu škodiť. Ak mrazy prídu po predchádzajúcej etape oteplenia, škodia už aj mrazy nižšie. 

Nitria  má však veľmi dobrú rastovú silu a po pohromách sa obvykle rýchlo zregeneruje. Odporúčam preto pestovať Nitriu v polohách, v ktorých mrazy nespôsobujú výrazné škody. Menej náročná je na rôzne druhy pôdy. V piesčitých pôdach, chudobných na živiny, treba venovať zvýšenú pozornosť hnojeniu.

Jej vstup do ostatných fenologických fáz je tiež relatívne skorý, takže aj zber hrozna býva medzi prvými z modrých odrôd. Ak to však stav cukornatosti muštu vyžaduje, hrozno vydrží bez rizika hniloby aj do prípadných októbrových zberov na kroch. Inak je spôsobilá pre zbery v septembri.

Silný rast umožňuje Nitriu pestovať na rôznych typoch vysokého vedenia. Tvarovaním na stredne vysoké kordóny sa však jej nadmerná úrodnosť zimným rezom usmerní na nižšiu úrodu, čím sa v hrozne podporí tvorba cukrov. Pre jej nadmerný rast je vhodné použiť podpník SO 4 alebo T 5 C.

Nitria je  odroda vysokej úrodnosti (dosahuje až 19 t.ha-1). Je radosť pozerať na krásne vyvinuté stredne veľké strapce, ktoré napr. na rýnsko-hessenskom vedení vytvárajú priam vojenský usporiadaný šík dozrievajúcich modrých strapcov. Obsah kyselín muštu sa podľa ročníkov pohybuje v medziach 7,8 – 8,8 g.l-1, cukornatosť do 23 kg.hl-1.

Z hubovitých chorôb, ktoré vinič atakujú, je náchylná na peronospóru i múčnatku. Avšak   preventívnou ochranou, usmerňovanou napr. systémom GALATI, sa jej zdravotný stav ľahko udrží v rovnováhe. Botrytída jej však neškodí, stačí jeden postrek do ešte neuzavretých strapcov.

text a foto: Ing. Dorota Pospíšilová, PhD.



Hospodárska charakteristika odrody Nitria – hlavné parametre:

  • Doba dozrievania hrozna: prvá dekáda septembra
  • Úrodnosť [t.ha-1]: 19
  • Cukornatosť muštu [°NM]: 18 – 23
  • Obsah kyselín muštu [g.l-1]: 7,8 - 9,8
  • Nedostatky odrody: Skoré pučanie umožňuje poškodenie jarnými mrazmi. Nižšia odolnosť aj proti zimným mrazom.  
  • Kvalita vína: V dobrých ročníkoch plné, harmonické červené víno tmavej farby, s jemnou avšak výraznou kabernetovou chuťou (platí iba pre nebarikované vína, lebo bariková vôňa i chuť prekryje odrodovú chuť každého vína). V slabších ročníkoch nižší farebný tón vína, nižšia harmónia , vyšší obsah kyselín. Veľmi vhodný produkt pre výrobu ružových vín.




Tip na knihu:
Ampelografia Slovenska (Pospíšilová a kol.) >>