Víno je nápoj, ktorého vôňa a chuť vynikne najmä vtedy, ak má správnu teplotu. Samozrejme, nie je nič jednoduchšie ako zakúpenú fľašu vína dať do chladničky a počkať než sa vychladí na správnu teplotu. Ale čo keď dostanete chuť na vaše obľúbené víno ihneď po jeho nákupe?

Veľmi efektívny spôsob je naplniť väčšiu nádobu vodou, ľadom a celú zmes posoliť. Do tejto zmesi ponoríme fľašu vína. A optimálne dnom nahor. Zaujímavé na tomto spôsobe je, že soľ rýchlejšie topí ľad a ten rýchlejšie ochladzuje vodu, takže chladenie prebieha efektívnejšie. A viete prečo je odporúčané ponoriť fľašu hore dnom? Dno fľaše je širšie a hrdlo užšie, teda obsahuje menší objem vína a ten sa rýchlejšie ochladí. Podmienkou však je mať k dispozícii veľkú nádobu, do ktorej ponoríte celú fľašu.

Účinným spôsobom je aj zachladenie vína v mrazničke. A ak fľašu ešte obalíte do mokrej tkaniny, tak chladenie výrazne urýchlite, pretože voda v tkanine začne mrznúť a kryštáliky ľadu tak priamo ochladia celú fľašu. Tento spôsob je však skratkou, ktorá môže určitým vínam spôsobiť šok (čiastočne či výraznejšie zmeniť ich aromatický i chuťový prejav). Takže ho odporúčame využívať iba v akútnom prípade 😊.

Ďalšie tipy si vyžadujú z vašej strany aj plánovanie. Ak vám zostane trochu vášho obľúbeného vína vo fľaši, tak ho nalejte do formy na ľad a dajte zamraziť. Takéto kocky ľadu vám schladia váš pohár vína a víno nezriedia ako obyčajný ľad. Nuž a vy nemusíte čakať než sa schladí celá fľaša.

No a ak chcete naozaj zaujať, tak si zamrazte guličky hrozna alebo iného ovocia. Poslúžia tiež ako ľad, ale víno nezriedia a celý nápoj bude vyzerať veľmi efektne.

Ale stále platí, že najlepšie je víno chladiť v chladničke. V tom ideálnom prípade v špeciálnej, určenej práve na víno.

A len tak medzi nami, viete aká je vhodná teplota podávania vína podľa jeho typu? Oslovili sme odborníka, jedného z najlepších somelierov na Slovensku - Miroslava Jajcaya, ktorý odporúča:

"Všeobecne skladovať akékoľvek víno by sme mali pri teplote do 15 °C, a najmä ak nechávame vína tiež vyzrievať. Je to ideálna teplota aj pre červené vína, ktoré sa po vytiahnutí z vínnej chladničky dostanú po chvíli na optimálnych 18 °C. Záleží samozrejme od teploty miestnosti, v ktorej sa nachádzate, no z mojej skúsenosti viem, že už bezprostredne po naliatí do pohára má víno o pol až jeden stupeň viacej. Odporúčam sa pridržiavať aj základných zásad, že čím sú biele vína ľahšie, tým nižšiu teplotu potrebujú, čím plnšie a vyzretejšie (staršie) tým vyššiu. To isté platí aj u červeného, dokonca ľahšie červené sa nemusíte báť zachladiť aj viac, napríklad v lete. Čo sa týka teplôt, tak všeobecne platí, že biele ľahké vína by sme mali podávať pri teplote okolo 8 °C, plné biele cca 10 °C a staršie, vyzreté kľudne aj okolo 12 °C. Ľahšie červené vína by mali mať cca 14 - 15 °C, plnšie červené 15 - 16 °C, vyzretejsie cca 18 °C. Ak hosťom nalievame sekty, tak by mali mať teplotu do 7 °C, ak sú ročníkové, vyzretejsie, tak môže byť teplota aj vyššia - cca do 10 °C."

text: Ivana Čopová, Ivan Záleský 
foto: Ivan Záleský