Rimava je moja tretia favorizovaná modrá odroda. Pochádza z kríženia dvoch starých francúzskych odrôd Castets a Abouriou noir. Z tejto populácie krížencov bola vybraná pod číslom 3/12.

Takmer ako všetky odrody z tohto kríženia vyniká takými vlastnosťami, ktoré sú pre výrobu kvalitného červeného vína podstatné: vysoká intenzita antokyánov a tanínov v bobuliach pri vysokej cukornatosti muštov a samozrejme pri zaručenej ekonomickej úrodnosti, a to aj napriek tomu, že má určitý sklon k spŕchavosti. Tá sa však prejavuje iba v podmienkach nepriaznivého počasia pri kvitnutí.

Stačí spomenúť, že v Štátnom odrodovom pokuse v priemere troch rokov dosiahla cukornatosť 24,43 °NM pri úrodnosti 12,95 t.ha-1.  Každopádne ju, podobne ako Hron alebo Dunaj, odporúčam štepiť na podpník SO4, ktorý zmierňuje rastovú silu a čiastočne znižuje sklon k spŕchavosti.

Veľkou výhodou tejto odrody je neskoršie jarné pučanie očiek, čím môže uniknúť nepriaznivému účinku jarných mrazíkov. Hrozno však každoročne dozrieva do dobrej technologickej zrelosti a v častej postupnosti rokov dosahuje cukornatosť 25 °NM. Žiaľ, jej odolnosť proti dlhšiemu pôsobeniu mrazov pod -20 °C je nízka a v takom prípade dochádza k zmrznutiu spiacich očiek.

Toto riziko je väčšie, ak pred nástupom mrazov pretrváva obdobie oteplenia, ktoré už môže spôsobiť vo viniči prúdenie štiav. Preto je potrebné vybrať pre Rimavu správnu vinohradnícku polohu na západnom, južnom alebo juhovýchodnom svahu, nikdy nie na otvorenej rovine.

Rimava obľubuje výživné pôdy, hlinito-štrkovité, v piesočnatých  pôdach nedosahuje požadované parametre  pre vysokú kvalitu vín. Ďalšou výhodou Rimavy je vzpriamený rast letorastov, ktorý uľahčuje zelené práce vo výsadbe silne rastúcej odrody. Dobrej vyzretosti hrozna napomáha aj presvetľovanie listovej plochy v zóne strapcov.

Choroby a škodcovia sa zvládajú preventívnou ochranou pomerne jednoducho. Hrozno nehnije (aj vďaka redším strapcom) a vydrží dlho na kroch pri eventuálnej potrebe predĺženia doby zberu hrozna.

Kvalita vín Rimavy spočíva v komplexnosti a harmonickosti všetkých zložiek vína s dosť výrazným, no nevtieravým akcentom cabernetovej vône a chuti. To samozrejme za predpokladu, že odrodový charakter vína nie je zastretý barikovou technológiou, ktorá - ak je necitlivá - eliminuje čaro rôznorodosť chuti i vône odrôd. Rimava má svojich hroznových polyfenolov nadostač a nepotrebuje ich kompenzovať z dubového dreva.

Vína z Rimavy patria k najlepším z tohto kríženia, samozrejme za predpokladu dobrej technologickej zrelosti suroviny, ako aj jej bezchybného technologického spracovania. Starnutím sa kvalita vín stupňuje. Avšak už aj mladé vína vynikajú kvalitou a bývajú často adeptmi na zisk najcennejších trofejí.

text a foto: Ing. Dorota Pospíšilová, PhD.



Hospodárska charakteristika odrody Rimava – hlavné parametre:

  • Doba dozrievania hrozna: koniec septembra - október
  • Úrodnosť [t.ha-1]: 9 - 16, pravidelná, hrozno nehnije, aj pre redšie strapce
  • Cukornatosť muštu [°NM]: 18,5 – 25,5
  • Obsah kyselín muštu [g.l-1]: 6,5 – 11,5, najčastejšie okolo 7,5
  • Nedostatky odrody: spŕchavosť pri zlom počasí vo fenofáze kvitnutia, nízka odolnosť voči zimným mrazom
  • Kvalita vína: vína krásne, harmonické, tmavej farby, s nevtieravou cabernetovou chuťou a vysokým potenciálom zretia, jemné triesloviny, perzistentná chuť lesných plodov




Tip na knihu:
Ampelografia Slovenska (Pospíšilová a kol.) >>