Otázkou vyšľachtenia nových odrôd viniča pre výrobu červených vín sme sa začali intenzívne zaoberať od roku 1967. Tomuto rozhodnutiu predchádzal dôsledný prieskum a hodnotenie zahraničných odrôd viniča, ktoré sme sústredili v našom svetovom sortimente na VÚVV v Bratislave. Bez tohto kroku by som si úspech šľachtenia našich nových modrých odrôd nevedela predstaviť.

Z francúzskych odrôd som vybrala dve - Abouriou noir a Castets, zo sovietských šľachtencov kríženca I - 35-9, čo je trojitý kríženec (Tenturier x Aleatico) x Puchljakovskij. Práve tieto tri odrody sa stali základom pre väčšinu našich úspešných nových modrých odrôd. Hron je teda krížencom odrôd Castets x Abouriou noir so šľachtiteľským číslom 3/22. Bol registrovaný v roku 2011.

Hron sa fenologickou fázou pučania na jar oneskoruje, čím dokáže často uniknúť neskorým jarným mrazíkom. Avšak začiatok kvitnutia a mäknutia bobúľ sú relatívne skoré. Zber sa posúva na koniec mesiaca september až október a vzhľadom na nehnijúce  hrozno ho možno oberať v súlade s ročníkovým počasím.

Rast odrody je silný, letorasty vyzrievajú do tvrdého jednoročného dreva, ktoré vyžaduje opatrné ohýbanie pri viazaní ťažňov. Rovnako ako kry, nie sú ani stredne veľké krídlaté strapce prehustené, odroda nevyžaduje presvetľovanie čím aj lepšie odoláva infekcii hubovitých chorôb. Trojročný priemer úrodnosti v Štátnom odrodovom pokuse bol 9,5 t. ha-1, pri cukornatosti muštu 23,3 kg.hl-1 a obsahu kyselín 7,6 g.l-1. Vo viacerých následných ročníkoch však bola cukornatosť hrozna aj oveľa vyššia.

Choroby, najmä hubovité a škodce sa dajú bez veľkej námahy zvládnuť preventívnou ochranou.

Hron nie je odolný voči silným a pretrvávajúcim zimným mrazom (od -18°C a viac), preto ho treba vysádzať do nemrazových, svahových polôh, do pôd bohatých na fosfor a draslík, v ktorých môže výhody svojho intenzívneho rastu lepšie uplatniť. Odroda nie je chúlostivá na obsah vápnika v pôde,  preto pri jeho pestovaní volíme podpník podľa pôdneho druhu a jeho obsahu Ca. Do plytkých a piesočnatých pôd Hron nepatrí.

Do vín prechádza cabernetový, no nevtieravý charakter chuti bobúľ, samozrejme ak nie je zastretý vôňou a chuťami z čerstvého dubového barikového dreva. Vína patria medzi najlepšie červené vína, s ktorými sa môžeme v súčasnosti na Slovensku stretnúť. Ich potenciál najvýstižnejšie vyjadril prof. Fedor Malík, keď vínu z tejto odrody dal názov „HROM“. Degustačne vysoko oceňované vína intenzívnej tmavočervenej farby sú takmer vždy adeptmi na „zlato“. Vína dosahujú vysokú kvalitu už ako mladé, aj keď platí, že starnutím a zretím vo väčších drevených sudoch sa najmä ich mohutný obsah tanínov a antokyánov scelí po 2-3 rokoch s ostatnými zložkami, predovšetkým s kyselinami a cabernetovými arómami do komplexu mohutného vína, v ktorom sa vytvárajú sekundárne arómy a menia mok na pravý degustačný zážitok.

text a foto: Ing. Dorota Pospíšilová, PhD.



Hospodárska charakteristika odrody Hron – hlavné parametre:

  • Doba dozrievania hrozna: koniec septembra - začiatok októbra
  • Úrodnosť [t.ha-1]: 7 - 12, pravidelná, hrozno nehnije
  • Cukornatosť muštu [°NM]: 22 – 23,5 i viac
  • Obsah kyselín muštu [g.l-1]: 5,8 - 10,3 najčastejšie okolo 7,5
  • Nedostatky odrody: lámavé jednoročné drevo, nízka odolnosť voči zimným mrazom
  • Kvalita vína: vína mohutné, tmavej farby, s nevtieravou cabernetovou chuťou a vysokým potenciálom zretia, perzistentná chuť tmavého bobuľového ovocia




Tip na knihu:
Ampelografia Slovenska (Pospíšilová a kol.) >>