Header Ads

Svet opustil Gerard Basset – Šarmantný francúzsky somelier s pokojnou dušou Angličana

Francúzi milujú víno a milujú dobré jedlo. Je to všeobecne známy fakt a príbeh tohto muža, najlepšieho someliera súčasnosti, to len potvrdzuje. Každému, kto sa pohybuje v oblasti vína na profesionálnej úrovni, je meno Gerard Basset minimálne povedomé. Tento šarmantný Francúz bol najlepším somelierom súčasnosti.

Bol. Jeho životný príbeh sa žiaľ uzavrel v stredu 16. januára 2019.


Gerard Basset sa narodil 7. marca 1957. Vo veku nedožitých 62 rokov prehral svoj boj s rakovinou pažeráka, ktorú mu po prvý raz diagnostikovali v roku 2017. Zomrel doma, obklopený rodinou. V dejinách vína a „svetového somelierstva“ však zostane navždy zapísaný ako jedna z najväčších legiend všetkých čias v tejto oblasti.

Gerard Basset bol v čase svojho skonu jediným človekom na svete, ktorý sa mohol pýšiť hneď piatimi medzinárodnými prestížnymi somelierskymi titulmi – Master of Wine, Master Somelier, MBA Wine, OIV MSc a v roku 2010 sa stal aj Majstrom sveta somelierov (World Best Somelier).

Hoci pochádzal z jednej z vinárskych veľmocí – z Francúzska, jeho cesta k vínu sa paradoxne začala v celkom inej krajine. Pôvodne bol šéfkuchárom, no našťastie pre celý vinársky svet v sebe objavil lásku k tomuto ušľachtilému moku a jeho kariéra nabrala celkom iný smer. V 80-tych rokoch sa presťahoval do Veľkej Británie. Práve tam začala jeho somelierska hviezda žiariť naplno. V roku 1988 sa stal hlavným somelierom v michelinskej reštaurácii Chenton Glen v Hampshire a od tej chvíle bol k nezastaveniu.

Pozbieral neuveriteľné množstvo ocenení, víťazstiev v rôznych súťažiach, i čestných titulov. Bol uznávaným odborníkom v oblasti vína na celkom svete a mnohé prestížne značky ho oslovovali, aby sa podelil o svoje cenné skúsenosti.

Gerard Basset bol však nielen jedinečným odborníkom na víno, ale aj skvelým obchodníkom a pedagógom. Počas celej svojej kariéry sa venoval výchove a vzdelávaniu ďalších somelierov. Okrem toho so svojou manželkou Ninou založil prestížny boutique hotel TerraVine v New Forest (Hampshire).

Na jeho vedomosti, ale najmä pokornú a pokojnú anglickú povahu spomínajú mnohé osobnosti nielen vo svete, ale aj u nás. Napríklad Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR, pri príležitosti jeho skonu povedala: „Napriek všetkému, čo dokázal a dosiahol, bol neuveriteľne skromný. Ani po všetkých oceneniach nikdy nespyšnel.“ Jej slová potvrdzuje aj jeden z top slovenských somelierov Miroslav Jajcay: „Bol to úžasný človek, veľký profesionál, ale pritom plný pokory a skromnosti.“

Pred 15-timi rokmi zavítal Gerard Basset aj na Slovensko. Jeho slová sa zapísali do duší mnohých slovenských somelierov a hotelierov. Pri príležitosti svojej návštevy im povedal: „Nikdy neľutujte prostriedky vynaložené na vzdelávanie svojich zamestnancov. Oni možno odídu, ale vždy si budú pamätať, že ste ich niečo naučili.“ Univerzálne múdro platné nielen pre odvetvie gastonómie, čo poviete?

R.I.P.

text: Marcela Said
foto: thedrinksbusiness.com + archív Beáty Vlnkovej


Používa službu Blogger.