Rodinné vinárstvo a vinohradníctvo Skovajsa sme navštívili v jednom z najhorúcejších dní tohto leta. Priamo v mestečku Pezinok sme nakukli do degustačnej miestnosti, výrobných aj pivničných priestorov a chýbať nemohla ani návšteva malebných viníc v okolí Pezinka. Našimi hostiteľmi boli Milan Skovajsa so ženou Silviou, ktorí vínom žijú doslova 365 dní v roku.

Príbeh vinárstva Skovajsa za začal písať na počiatku 90-tych rokov. Po zmene režimu boli rodine vrátené viaceré vinice v okolí Pezinka a Limbachu a tak sa bratia Skovajsovci pustili do ich obnovy a zveľaďovania.

Na začiatku bola motyka a nožnice

Začiatky neboli ani trochu jednoduché. Nielenže bolo práce veľa, chýbala potrebná technika, no v začiatkoch bola práca vo vinohrade náročným doplnkom popri štúdiu a zamestnaní. Milan Skovajsa sa pestovaniu viniča a výrobe vína venoval touto cestou celých 11 rokov. Spočiatku za pomoci rodičov, neskôr s manželkou Silviou. Aj dnes sa vo vinici stretne obvykle celá rodina, vrátane dospievajúcich synov Samuela a Pavela.

Rodina získala v reštitúcii prvé vinice okolo roku 1990. V tom čase bol Milan Skovajsa ešte študentom na Strednej škole spojárskej v Krasňanoch. Ako spomína, tento odbor mu bol určený kvôli silnej alergii. Pre tieto zdravotné problémy mu neodporúčali prostredie, kde by bol vystavený peľom. Milan sa však nepriazni osudu a zdravotným komplikáciám vzoprel. A ako sám tvrdí, dnes má prácu vo vinohradoch ešte radšej ako tú, čo nasleduje v pivnici.

Víno si vyžaduje neustále vzdelávanie

Milan mal bohaté základy z domáceho pestovania vína. Spomína, že pre vlastnú spotrebu od malička doma robili okolo 500 až 700 litrov vína. Avšak výroba vo väčšom rozsahu žiadala veľa úsilia i učenia. Jedným z jeho mentorov bol v počiatkoch aj Roman Janoušek, ktorý v tom čase pôsobil v Limbachu. Priateľstvo aj profesionálne vzácne rady doviedli Milana Skovajsu aj k prvým úspechom, ako bolo napríklad ocenenie pre Alibertnet 2006 v Salóne vín SR.

Od prvého traktora k modernému vinárstvu

Skovajsovci si uvedomovali, že ak majú napredovať, musia investovať do techniky a potrebného vybavenia. Do rodiny tak po niekoľkých rokoch pribudol nový člen – prvý malotraktor. Tešil sa veľkej obľube, nielen u pracujúcich vinohradníkov, ale aj u vtedy najmenších členov rodiny. Silvia Skovajsová s láskou spomína, že traktor patril k najobľúbenejším miestam na hranie a často v ňom skončila celá herná výbava – od kníh až po plyšové hračky. Rodičia zhodne konštatujú, že v tomto období si synovia vinohrady užívali pravdepodobne ešte viac, než je tomu dnes - v období dospievania.

Od tých čias sa toho mnoho zmenilo. A dnes sa rodinné vinárstvo a vinohradníctvo Skovajsa môže pýšiť moderným profesionálnym vybavením pre práce tak vo vinohradoch ako i v pivnici.

Vstup do vyššej ligy: Od sudov k fľaškovaniu

Rodinné vinárstvo a vinohradníctvo v počiatkoch dorábalo najmä sudové víno. Už pri tomto type výroby si vybudovali vďaka kvalite svojich vín dobré meno. Milan Skovajsa však trefne dodáva, že vyrábať sudové víno v takom objeme a v takých cenách, aby mohli konkurovať dovozovým vínam, je často ekonomicky neefektívne.  Bol to však prvý krok – základ pre ďalšie zlepšovanie a zvyšovanie kvality.

Milan aj Silvia od začiatku zamýšľali profilovať svoje vinárstvo ako rodinnú firmu s kvalitným vínom. Preto v roku 2005 pristúpili k fľašovaniu prívlastkových vín.

Dráha profesionálneho vinára: Menej času, viacej starostí

Na dráhu profesionálneho vinára a vinohradníka sa Milan Skovajsa vybral v roku 2002. Po 11-tich rokoch sa rozhodol zamestnanie v oblasti telekomunikácií povesiť na klinec. Založil si živnosť a začal sa naplno venovať svojej láske – vínu. Hoci pôvodne veril, že mu táto cesta prinesie okrem iného viac voľného času, opak sa ukázal byť pravdou.

Okrem práce vo vinici a v pivnici pribudlo množstvo administratívy, práce okolo obchodu a marketingu. Navyše sa manželia Skovajsovci označujú za perfekcionistov. Preto sa snažia vždy všetko robiť lepšie a lepšie, čo samozrejme kladie ďalšie nároky na čas.

Vo viniciach ako doma: Základom dobrého vína je dobré hrozno

Milan Skovajsa prácu vo vinohradoch miluje. Ako sám tvrdí, práve tam začína kvalita vína. Podľa jeho slov pri dobrom hrozne stačí menej úkonov v pivnici. Práve preto tejto oblasti venuje mimoriadnu pozornosť. Od zimného rezu, cez viazanie, vylamovanie letorastov, mechanické práce, mulčovanie trávnatých porastov, až po primeranú chemickú ochranu.

K tejto téme dodáva, že pri dnešných klimatických podmienkach je veľmi ťažké dopestovať kvalitné víno bez akejkoľvek chémie. Pripúšťa však, že vhodným načasovaním a sledovaním vinohradov je možné počet aj intenzitu postrekov výrazne znížiť.

Vo vinohradoch rodiny Skovajsovej nájdete aj typické malokarpatské odrody – Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Frankovku alebo Svätovavrinecké. Sú podľa Milana pre túto oblasť mimoriadne vhodné. Chutia však inak, ako rovnaké odrody napríklad z južného Slovenska. Jeho slová potvrdzujú koniec koncov aj ostatní členovia združenia Chute Malých Karpát, ktorého je Milan Skovajsa jedným zo zakladajúcich členov.

Láska k tradičným odrodám je na mieste. Skovajsovci však ako profesionálne vinárstvo musia sledovať aj ekonomickú stránku veci. Vzhľadom na to, že verejnosť sa od tradičných slovenských odrôd odklonila a začala uprednostňovať vína ako Chardonnay, Merlot či Cabernet, museli sa vinári prispôsobiť. Preto na časti svojich viníc pestujú Skovajsovci aj ďalšie odrody, ako je moravský Neronet, alebo svetové odrody Cabernet či Chardonnay.

Milan Skovajsa však vníma, že sa verejnosť začína k tradičným odrodám postupne vracať. No jedným dychom dodáva, že ide o beh na dlhú trať, a že nás v tomto smere čaká dlhá cesta.

Profesionálni vinári v profesionálnom združení

Našťastie nie je na tejto ceste sám. Nadviazať na tradície našich predkov a obnoviť slávu malokarpatského regiónu sú hlavné ciele združenia Chute Malých Karpát. Skupina profesionálnych vinárov v tomto združení považuje za svoje poslanie prezentovať Malé Karpaty ako tradičný vinársky región – najstarší na Slovensku.

Milan Skovajsa je jeho aktívnym zakladajúcim členom. Spolu s kolegami z Chutí Malých Karpát sa pravidelne zúčastňuje na prezentáciách a podujatiach v regióne a spoločne tiež  pracujú na všestrannom zviditeľnení tohto vinárskeho regiónu.

Vinári združení v spoločenstve Chute Malých Karpát si tiež pomáhajú pri prekonávaní prekážok. Tých nie je ani dnes málo. Od starostí s hľadaním vhodnej pracovnej sily, až po edukáciu verejnosti o osobitosti regiónu Malých Karpát, ktorá sa podpisuje na chuti, aj charaktere tu pestovaných vín. Vína z Malých Karpát sú jedinečné nielen čo do chuti, ale aj do trvanlivosti. Na rozdiel napríklad od južnoslovenských vín sú tie malokarpatské obvykle trvanlivejšie a je dobré si na ne počkať. To nám nedávno potvrdil v rozhovore aj geológ prof. Ivan Kraus.

Ťažko vo vinici, ľahšie v pivnici

Tvrdá práca vo vinohradoch sa Skovajsovcom vypláca. Vďaka trpezlivej práci počas celého roka a aj vďaka novému modernému vybaveniu dnes dokážu vyrábať tak moderné vína určené na rýchlu spotrebu, ako aj vyzretejšie vína.

Napríklad červené, ktoré v pivnici Milana Skovajsu dozrievajú prevažne v 500-litrových dubových sudoch. Táto veľkosť je podľa Milana Skovajsu pre región Malých Karpát optimálna. Menšie sudy podľa neho odovzdávajú vínu prílišnú barikovosť, ktorá vínu z tejto oblasti až tak nesvedčí.

Momentálne v dubových sudoch dozrieva víno červené – Cabernet Savignon 2016, Neronet 2016 a Neronet 2017. V minulosti však Milan experimentoval aj s vínami bielymi. Táto metóda bola úspešná – Chardonnay 2015 sa dostal aj do Salónu vín, no momentálne Skovajsovci s ďalšími bielymi vínami, dozretými v dubových sudoch, nepokračujú. Trh na tento typ vín zatiaľ nedozrel.

Rodinná tradícia má šancu pokračovať

Synovia Milana a Silvie s vínom a prácou vo vinici vyrastali od malička. Dnes obaja študujú na vinohradníckej škole v Modre, a je teda veľmi možné, že budú v rodinnom podniku pokračovať. Rodičia im však dávajú slobodu rozhodnúť o svojej budúcnosti a o tom, či budú značku Skovajsa ďalej rozvíjať. Pre túto chvíľu čerpajú nové skúsenosti v škole a porovnávajú metódy a postupy svojho otca s tými, ktoré používajú na praxi v škole.

Kam za vínom... ku Skovajsovi

Pokiaľ máte chuť vyskúšať vína z rodinného vinárstva Skovajsa, príjemne sa zabaviť, brány vinárstva sú vám otvorené. Degustačná miestnosť sa nachádza priamo v Pezinku a po telefonickej objednávke si v nej môžete príjemne posedieť aj s väčšou skupinou priateľov, či kolegov. Pani Skovajsová vám rada pripraví k vínku aj vhodné občerstvenie v podobe záhryzu či večere.


VIZITKA VINÁRSTVA:

Adresa: Kupeckého 73, 902 01 PEZINOK
e-mail: skovajsa@vinoskovajsa.sk
tel.: Milan Skovajsa - 0905 164 227, Silvia Skovajsová - 0907 17 45 98
web:www.vinoskovajsa.sk


člen občianskeho združenia