Header Ads

Sangria 7x inak: Letné potešenie nielen pre milovníkov vína

Sangria je v lete klasikou. Osviežujúci alkoholický nápoj, plný ovocia – dokonale vychladený. To k letu jednoducho patrí. Je pomerne známou vecou, že má svoj pôvod v Španielsku. Väčšina historikov sa prikláňa aj k tomu, že jeho názov je odvodený zo španielskeho sangre – krv. Nájde sa však aj zopár takých, čo tvrdia, že jeho názov je skôr odvodený zo sanskrtu, kde slovo sakkare znamená osladené víno.

Sangria vznikla cca v 18-tom storočí. V tom čase to však nebol nápoj, ako ho poznáme dnes. Z počiatku sa týmto názvom označovali tak chladené ako aj horúce nápoje, pri ktorých bolo ako základ použité červené víno. Dnes sangriou označujeme letnú lahôdku, ktorá spája víno s chuťou ovocia, pomarančového džúsu a cukru.

Dnes nájdete stovky receptov na sangriu. Ak si však chcete namiešať originál, mali by ste siahnuť po španielskom víne Rioja, ananáse, nektárinkách, bobuľovitom ovocí a broskyniach. Táto kombinácia v spojení s kvalitným pomarančovým džúsom a cukrom (podľa chuti) je považovaná za tú najtradičnejšiu.

Po pravde... Pri príprave sangrie môžete naplno popustiť uzdu svojej fantázii a namiešať ju podľa svojej chuti. Každý letný večer môže byť so sangriou originál. My vám ponúkame 7 overených kombinácii na červenú... aj bielu sangriu.

Varianta I. – S vaječným koňakom
1 l červené víno, 50 ml vaječný koňak, 3 lyžice cukru, 1 pomaranč, pol citrón, 1 banán, 2 nektárinky, 1  jablko, 250 g jahôd, trochu ríbezlí
Do veľkého džbánu dáme víno, cukor a vaječný koňak a dokonale premiešame, aby sa cukor rozpustil. Pridáme dobre umyté a na kúsky nakrájané ovocie a necháme aspoň 6 hodín v chladničke dokonale vychladiť. Pred podávaním pridáme ešte kocky ľadu. 

Varianta II. – S dobrým brandy
1 pomaranč, 1 citrón, 2 broskyne, 1-2 lyžice cukru, 1 liter červeného vína, 3 lyžice brandy, 250 ml minerálky
Dobre umytý, pokiaľ možno chemicky neošetrený citrón a pomaranč ošúpeme ozdobným šúpadlom, aby nám vznikli špirálky z kôry. Zo zvyšku odstránim bielu kôru a vnútro ovocia nakrájame na kocky. Do džbánu vložíme spolu s na plátky nakrájanými broskyňami a zasypeme cukrom. Cukor necháme na ovocí prirodzene rozpustiť. Prilejeme víno, brandy a minerálku. Na koniec vložíme špirálky citrusovej kôry a kocky ľadu.

Varianta III. – S rumom
4 pomaranče, 4 broskyne, trochu cukru, 1 dl rumu, 2 l červeného vína, 1l sódovky
Ošúpané ovocie nakrájame, osladíme a zalejeme rumom. Necháme v chladničke pár hodín odležať a vychladiť. Zalejeme vínom a sódou, opäť dokonale vychladíme. Nakoniec pridáme kocky ľadu.

 
Varianta IV. – So sektom
1 broskyňa, 1 nektárinka, 3 marhule, 140 ml ovocného brandy, fľaša sektu, 250 ml ovocného nektáru (marhuľový alebo broskyňový), jemný kryštálový cukor podľa chuti
Do džbánu dáme nakrájané ovocie a polejeme brandy. Necháme aspoň hodinku odstáť. Pridáme dobre vychladený sekt a ovocný nektár. Podľa chuti dosladíme.


Varianta V. – S melónom
2 kiwi, šálka oranžového melónu, šálka nakrájaného červeného melónu, šálka bieleho melónu. Liter červeného vína, pol litra pomarančového džúsu, med
Nakrájané a dobre vychladené ovocie dáme do väčšieho džbánu. Zalejeme vínom a džúsom. Podľa chuti prisladíme medom. Dáme dobre vychladiť. Pred podávaním doplníme kocky ľadu.

Varianta VI. – So škoricou
Liter červeného vína, deci koňaku, 2 lyžice cukru, trochu škorice, troška strúhaného muškátového orieška, 2 pomaranče, 1 citrón, broskyňa, banán
Vo väčšom džbáne zmiešame víno a koňak. Pridáme cukor, škoricu a muškátový oriešok. Do zmesi pridáme nakrájané ovocie a necháme aspoň dve hodiny chladiť. Pred podávaním doplníme kockami ľadu a zriedime trochu sódou.

Varianta VII. – S višňami
Liter červeného vína, 1 pomaranč, citrón, šálka odkôstkovaných višní, broskyňa, 2-3 väčšie slivky, pár jahôd, med
Nakrájané ovocie dáme do džbánu, podľa potreby prisladíme medom a zalejeme červeným vínom. Necháme dobre vychladiť. Zriedime podľa potreby sódou a pridáme kocky ľadu.


Náš tip: Vyberte si ten najlepší džbán na sangriu. S našimi receptami vám určite dobre poslúži celé leto.

text: Marcela Said Hlavatá



Mohlo by vás zaujímať:
Používa službu Blogger.