Aj naši predkovia milovali víno. O tom niet pochýb. Zdá sa však, že história jeho výroby je oveľa dlhšia, ako sa pôvodne predpokladalo. Dôkazom je aj najstarší pohár na víno, ktorý bol v minulom roku objavený v Gruzínku. Pohár, či lepšie povedané jeho fragmenty sú totiž staré až 8000 rokov.

Vedci predpokladajú, že pozostatky pohára na víno sú súčasne dôkazom, že oblasť Gruzínska je miestom, kde sa po prvý raz pestovalo a spracovávalo víno. Malá úrodná krajina na úpätí Kaukazu, na pomedzí Európy a Blízkeho východu, je podľa archeológov kolískou mnohých odrôd, ktoré poznáme dodnes – Chardonnay, Cabernet Sauvignon a iné. Okrem pohára na víno sa v tejto oblasti našlo viacero ďalších dôkazov o veľmi živej vinohradníckej činnosti už v období neolitu.

Mladšia doba kamenná znamenala po všetkých stránkach rozvoj poľnohospodárstva. Agrárna revolúcia, o ktorej v súvislosti s týmto obdobím hovoria historici, znamenala zásadnú zmenu v životnom štýle našich predkov. Z lovcov a zbieračov sa stali v období neolitu cieľavedomí pestovatelia, ktorí vymenili kočovný spôsob života za príslušnosť k pôde. No a nálezy z Gruzínska nasvedčujú, že víno patrilo k najstarším kultivovaným a pestovaným rastlinám vôbec.

[zdroj: NY Times, foto: Judyta Olszewski]




Mohlo by vás zaujímať: