Ak sa budete túlať za vínom Malokarpatskou vinárskou oblasťou a budete chcieť spoznať niečo špecifické a rýdzo lokálne, tak určite zájdite aj do Svätého Jura. A navštívte v tomto mestečku aj jedného zaujímavého chlapíka, ktorý sa stal v podstate jeho ikonou, napriek tomu, že z Jura nepochádza. Nájdete ho v jeho vínotéke ViNOCENTRUM, kde vás s ním čaká nielen príjemná debata o miestnych vínach, ale rád vám aj niečo dobré naleje. Volá sa Braňo Bahna a my sme ho vyspovedali za vás.

Kto je Braňo Bahna?

Braňo Bahna pochádza z južných svahov štiavnickej sopky, z Pukanca. Vinárske prostredie, v ktorom vyrastal, ho priviedlo na strednú vinársko-ovocinársku školu v Modre, no po jej skončení ho viac bavili kamene a tak vyštudoval geológiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Vinárske gény však na seba nenechali dlho čakať a prvé víno vyrobil s kamarátmi už na balkóne vysokoškolského internátu. Dnes je zrejme jediný vyštudovaný vinár a geológ na Slovensku. Postupom času sa ukazuje, že táto kombinácia dáva predpoklad pozerať sa na vinohradníctvo a vinárstvo z iného uhla pohľadu, ako bolo zaužívané. Pred 14 rokmi sa usadil s manželkou vo Svätom Jure a začal vinárčiť. Odvtedy vyskúšal rôzne postupy a štýly výroby vína, no nakoniec dospel k naturálnym princípom vo vinici aj v pivnici. Podľa pravidla "nič nepridať a nič neubrať" pracuje metódou "riadeného ničnerobenia". Hlavným dôvodom je nechať vo víne vyniknúť terroir - miesto, kde sa víno zrodilo. Inšpiráciou boli aj stretnutia s naturálnymi vinármi od Strekova až po Gruzínsko. Pred šiestimi rokmi založil dnes už legendárnu vinotéku ViNOCENTRUM, kde prezentuje výlučne lokálnych vinárov a ich vína.

Kde a ako vznikla idea založiť ViNOCENTRUM?

Idea založiť ViNOCENTRUM vznikla po pár rokoch života vo Svätom Jure. Pomaly som sa "rozkukal", získal do prenájmu prvé vinohrady a dal som na miestnu súťaž svoje víno. Začal som spoznávať vinárov, vinohradnícky spolok a zrazu sa všetko točilo okolo vína. Už dávnejšie som túžil mať vlastnú vinotéku, len som sa nevedel rozhýbať. No keď sa nám po pár rokoch podarilo prikúpiť časť susedného domu, už sa nebolo na čo vyhovárať. Posledná, a najdôležitejšia vec bola vymyslieť koncept fungovania vinotéky. Aké vína? Názov? Filozofia? Na neustále otázky priateľov, či to pôjde, či to bude fungovať, bola len jediná odpoveď: "Neviem, kým to neskúsim". Dnes funguje ViNOCENTRUM 6 rokov a všetky otázky sú dávno zodpovedané. Podtitul "Svätojurské víno na jednom mieste", resp. koncept DRINK LOCAL WINE sa ujal a dá sa s ním krásne pracovať. Takmer 100 vín od dvadsiatich lokálnych vinárov je ponuka, ktorá zatiaľ nemá na Slovensku obdobu. A po roku fungovania sme stáli pri zrode ViNOCENTRA v Banskej Štiavnici, zameraného na vína regiónu Tekov. Ale to už je iná kapitola...

Takže iba vína od vinárov zo Svätého Jura? Je to vôbec ekonomicky únosné? A ako reagujú na to miestni vinári? Nie sú skôr zvyknutí predávať svoje vína "z dvora"?

Áno, vo ViNOCENTRE vo Svätom Jure prezentujeme a degustujeme výlučne vína svätojurských vinárov. Každý deň je k dispozícii na ochutnanie minimálne 15 rôznych vín, aby zákazníci mali možnosť vyberať hlavne podľa svojej chuti, nielen podľa etikety. Popri známych vinárstvach ide väčšinou o "malých" vinárov a ich vína sa nedostanú do žiadnej inej vínotéky. Samotní vinári tento koncept vítajú, pretože sa v maximálnej miere venujú vinohradom a vínam v pivniciach, a na marketing a predaj im akosi neostáva dosť času. Túto službu sa snažíme robiť za nich. Ekonomická únosnosť záleží od počtu zákazníkov, a tu je cítiť výraznú (turistickú) sezónnosť.

A kto tvorí klientelu Vašej vinotéky?

Klientela ViNOCENTRA sú hlavne "noví" obyvatelia mesta, ktorí sa prisťahovali len pred niekoľkými rokmi alebo mesiacmi a nemajú žiadne rodinné väzby na pôvodných obyvateľov. Preto oceňujú, že svätojurské vína sú dostupné na jednom mieste, s možnosťou rozmanitej ochutnávky. Keď som spomínal sezónnosť, tak v letnom období počuť vo ViNOCENTRE angličtinu, nemčinu, taliančinu a francúzštinu častejšie, ako náš rodný jazyk. Mávame návštevníkov doslova z celého sveta, od Južnej Afriky, cez Kaliforniu, Indiu a Rusko, až po Škandináviu. Myslím, že nám dosť pomáha aj cestovateľský portál TripAdvisor, kde máme všetky recenzie s maximálnym počtom hviezdičiek. Naopak, zaujímavé je, že napriek blízkosti Bratislavy sa nám z nej stále nedarí prilákať dosť ľudí. Nechceme s vínami chodiť po ochutnávkach a prezentáciach za nimi. Potrebujeme ich dostať do Jura, kde im vieme ponúknuť kompletný zážitok. V spolupráci s vinármi ponúkame napríklad zážitkové práce vo vinohrade alebo Privátnu vínnu cestu a WineSafari (jazdu 8-miestnym terénnym autom) s ochutnávkou vín vo viniciach a historických pivniciach mesta.

Spomínali ste Banskú Štiavnicu. Staráte sa teda o dve vinotéky?

V Banskej Štiavnici sme pomohli rozbehnúť ViNOCENTRUM môjmu bratovi, ktorý to má teraz celé na starosti. Koncept lokálnosti sme dodržali vínami z regiónu Tekov, odkiaľ sa už v stredoveku vozilo víno do prosperujúceho baníckeho mesta. "Vína z južných svahov štiavnickej sopky" majú špecifický charakter, keďže sa rodia na vulkanických horninách. Často sú minerálne, zemité až slané.

Viem, že organizujete aj rôzne podujatia. Na aké najbližšie sa môžu "vínomilci" tešiť v Jure alebo Štiavnici?

Najväčšie svätojurské vinárske podujatie, Deň otvorených pivníc, máme za sebou, organizujeme ho každoročne vždy v posledný januárový víkend. Priatelia svätojurských vín sa môžu tešiť na "Vínnu uličku" počas Svätojurských hodov 20. - 22. apríla 2018, a o pár týždňov neskôr na výstavu vín "Kráľovský rizling 2018". V Otvorených pivniciach na sv. Urbana, ktorých organizátorom je združenie Malokarpatská vínna cesta, vás privítame 25. - 26. mája 2018. No a pripravujeme nové a veľmi ojedinelé vinárske podujatie vo viniciach v druhej polovici júna, ale o tom sa dozviete čoskoro... V Banskej Štiavnici sú časté tematické ochutnávky priamo vo ViNOCENTRE, ale najväčším lákadlom je dnes už legendárna Štiavnická vínna špacírka, organizovaná každoročne v polovici novembra.



(text + foto: Ivan Záleský)


Vizitka vínotéky:

ViNOCENTRUM - Prostredná 48, Svätý Jur

tel.: +421 904 563 917

web: https://www.vinocentrum.sk/svatyjur/




Mohlo by vás zaujímať: