Vianočné trhy, ako miesto, kde sa vareným vínkom bežne zahrievame, už sú minulosťou. Zima, hoc tento rok veľmi podivná, ešte chvíľku potrvá. Ak sa teda s priateľmi vyberiete na lyžovačku, alebo si len tak chcete ozvláštniť niektorý večer, mohli by sa vám tieto recepty na fajnové varené vínko hodiť.


Rudý lomcovák

Ingrediencie: sedmička červeného, veľká palička škorice, dve hviezdičky anízu, štyri klinčeky, dva pásiky citrónovej kôry, štyri polievkové lyžice cukru, veľký panák ginu.

Postup: Všetky ingrediencie okrem ginu povarte na miernom plameni. Vypnite a nechajte odstáť asi 30 minút. Potom znova zohrejte, nepriveďte však až k varu. Pridajte veľký panák ginu a podávajte.


Kanadská pomsta

Ingrediencie: sedmička červeného, veľká palička škorice, struk kardamonu, jeden pomaranč, tri polievkové lyžice javorového sirupu, veľký panák javorového likéru alebo rumu

Postup: Všetky ingrediencie okrem likéru povarte na miernom plameni. Pred podávaním primiešajte likér a ozdobte plátkami pomaranča.



Exkluzívka Jamieho Olivera

Ingrediencie: dve fľaše červeného vína, dve hviezdičky anízu, jeden vanilkovú lusk, jeden muškátový oriešok, tri čerstvé bobkové listy, jedna veľká palička škorice,  šesť klinčekov, šálka kryštálového cukru, limetka, citrón, dve klementínky.

Postup: Pripravte si šupy z citrusov. Z cukru spravte na miernom ohni karamel. Pridajte šupy, premiešajte a pridajte šťavu z klementinok. Pridajte škoricu, bobkové listy, vnútro vanilkového lusku a nastrúhajte asi 10-12 štipiek muškátového orieška. Do zmesi prilejte trochu červeného vína – akurát tak, aby zakrylo cukor.  Nechajte variť na miernom ohni, občas premiešajte. Varte kým sa nevytvorí hustý sirup. Do sirupu potom prilejte zvyšok vína a aníz, priveďte k varu a na miernom ohni povarte asi 5 minút.


Zázvorový zázrak

Ingrediencie: sedmička červeného, pol šálky brandy, desať klinčekov, pol šálky medu, tri paličky škorice, dve polievkové lyžice mletého zázvoru.

Postup: Všetky ingrediencie spolu povarte, kým sa chute dokonale nespoja a med sa nerozpustí.


Študákovo nebíčko

Ingrediencie: jeden na plátky nakrájaný pomaranč, pol šálky kryštálového cukru, dve šálky cukru, čajové lyžička mletých klinčekov, dve čajové lyžičky mletej škorice, sedmička červeného.

Postup: Všetky ingrediencie okrem vína povarte asi 15 minút. Stiahnite plameň na minimum. Pridajte v??no. Priveďte k varu. Už nevarte, len vypnite a podávajte.




text: Marcela Said




Mohlo by vás zaujímať: