Nemusíte byť  ani skúseným, ani vinárom, aby ste pochopili, že pojmom „mladé víno“ sa označujú vína, ktoré už tak povediac za čerstva opúšťajú pivnice, aby sa dostali na náš stôl. Zlé jazyky síce tvrdia, že ide o víno, ktoré sa neoplatí uchovávať, no tie milosrdnejšie jedným dúškom dodávajú, že kvalita mladého vína jednoznačne ukazuje na kvalitu celého ročníka. Ak je dobré mladé víno, bude daný ročník po období dospievania a dozrievania spravidla ešte lepším.

Vo vinárskej definícii sa prívlastkom mladé označuje to víno, ktoré je produktom primárnej fermentácie hroznového muštu, bezprostredne po tom, čo skončí prvá fáza - tvorba vína. Nejde teda o druhové označenie, ale o životnú fázu – etapu, kedy je možné vlastne akékoľvek víno označiť touto nálepkou. V praxi sa však vinári vopred rozhodujú, ktoré víno budú ponúkať ako mladé, a ktoré nechajú vyzrieť. Tomu je následne podrobený aj technologický proces výroby a prípravy vína.

Vo francúzskom štýle

Pravdepodobne celosvetovo najznámejším mladým vínom je francúzske Beaujolias. Počul o ňom takmer každý. No nie každý vie, že ide práve o mladé víno, ktoré sa do predaja dostáva vždy presne minútu po polnoci v tretí novembrový štvrtok daného roka. Musí sa uznať, že marketing okolo Beaujolias Francúzi dotiahli k dokonalosti a jeho nasadenie často predbehne aj víno samotné. Možno práve to je jedným z dôvodov, prečo niektorí znalci tvrdia, že Beaujolias, či mladé víno obecne, nie je treba brať vážne.

Mladé víno je spravidla veľmi jemné, svieže. Niektorí ho označujú ako hravé. Poet by možno povedal, že je ako mladá žena – veselé, nezrelé a omamné. Je veľmi rôznorodé, má mnoho podôb, štýlov a chutí. Obvykle sa vyznačuje – rovnako ako mladosť samotná – živelnosťou, naliehavosťou a čerstvosťou.

Kedy sa dá vyskúšať

Obdobie mladých vín sa práve v týchto dňoch blíži. Už za pár dní bude možné okúsiť, aké chute si pre nás tento ročník pripravil.

Podľa starých povier sa víno malo po prvý raz ochutnávať na Sv. Martina, aby sa tzv. nezlomilo. A rovnako ako mnoho iných legiend, aj táto má veľmi pragmatický základ. Na jeseň uzatvárali vinári zmluvy so správcami panských pivníc, preto bolo načim dať im víno ochutnať. Nikto nechcel riskovať, že síce predá zlé víno, no nikdy už zmluvu neobnoví. Tak sa u našich susedov za riekou Moravou zrodila tradícia Svatomartinských vín, kedy prvé vína otvárajú 11. novembra o 11-tej hodine.

Ako už bolo povedané, Francúzi si nechávajú mladé vína na tretí štvrtok v novembri, čo toho roku vychádza na 16. novembra. Podobné termíny – cca 2 mesiace od zberu – sú v rámci ponuky mladých vín uznávané celosvetovo.

Na Slovensku však legislatíva umožňuje uvádzať mladé vína na trh už v prvý novembrový pondelok. Preto v roku 2017 budeme môcť v obchodoch, reštauráciách a obľúbených podnikoch žiadať k vyskúšaniu mladé slovenské vína práve 6. novembra 2017.

Na Slovensku s garanciou kvality

Už od roku 2011 je možné slovenské mladé vína nájsť pod špeciálnou značkou Svätokatarínske víno. Vína, ktoré prichádzajú na trh pod týmto označením musia spĺňať prísne kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti musí každoročne schváliť odborná komisia, ktorej predsedom je renomovaný vinársky odborník Tibor Vittek z časopisu Vinotéka. Práve garanciou kvality sa Svätokatarínske víno líši od svojej najznámejšej konkurencie.

Pokiaľ chcete mať istotu dobrého mladého vína, pátrajte práve po značke Svätokatarínskych vín, ktoré podliehajú kontrole kvality a výberu podľa špeciálnych kritérií. Nájdete ich vo vybraných podnikoch po celom Slovensku. Ich počet sa každodenne rozširuje. Skúste sa opýtať v tom svojom obľúbenom, či vám to pravé Svätokatarínske víno dokážu ponúknuť.

Svätokatarínske vína nájdete napríklad aj tu: 

BRATISLAVA a okolie:

> Aupark - ochutnávka a predaj 6. - 12.11. (pred Ternom)
> Bratislava Flag Ship restarant, Námestie SNP
> Vinotéka LogLog, Petržalka
> Vinotéka Wine house, OC Vajnoria
> Spusta kaviareň & pekáreň: Nedbálka
> Spusta kaviareň & pekáreň: Avion)
> Spusta kaviareň & pekáreň: Fresh Market
> Spusta kaviareň & pekáreň: Starý Avion
> Coffee BREAK, Záhradnícka
> Bistro St. Germain, Rajská 7
> Champagne Boutique, River Park, Dvořákovo nábrežie 10

SLOVENSKÝ GROB:
> Vinotéka Chateau-vin
> Reštaurácie združené v Cechu husacinárov:
Penzión & Restaurant Karolína
Pivnica u Zlatej husi

PEZINOK:
> Radnica – cafe bar restaurant

TRNAVA:
> Penzion Patriot
> Dom vína

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM:
> Vinotéka Barriq

TRENČÍN:
> Viecha u Jozefa
> Vinotéka Chateau-vin

ZVOLEN:
> Vinotéka Chateau-vin

NITRA:
> Vinotéka pod hradom

PARTIZÁNSKE:
> Baric - wine bar caffe

ŽILINA:
> BARRIQUE coffee & wine bar

MARTIN:
> Vinotéka André
> Vinotéka Sommelier
> Caffee lýra
> Čáry-Máry - Kaviareň a reštaurácia

BANSKÁ BYSTRICA:
> Vinotéka Bobule

POPRAD:
> Diskonto Juh
> Diskonto Limba
> Diskonto Arena

LEVOČA:
> Diskonto Texon

SPIŠSKÁ NOVÁ VES:
> Diskonto Mier
> Diskonto Venuša
> Diskonto Tarča
> Diskonto Západ
> Diskonto pod Hruškou
> Vinotéka Decant

SPIŠSKÉ PODHRADIE:
> Diskonto Podhradie

KROMPACHY:
> Diskonto Krompachy

GELNICA:
> Diskonto Gelnica

E-SHOPY:
www.chcemvino.sk
www.svatokatarinskevino.sk




Mohlo by vás zaujímať:

SÚŤAŽ: Vyhrajte s mladým vínom >>