Šampanské je stále vnímané viac ako spoločenská záležitosť, než ako víno. Champagne je pritom oblasť, ktorá kvalitou a rozmanitosťou svojho terroir patrí k najlepším na svete.

Na tomto kurze ochutnáme špecifiká všetkých hlavných oblastí Champagne cez vína malých, samostatných vinárov, ktorých prioritou je víno verné miestu, na ktorom sa zrodilo.


Termín: 19. októbra 2017, 18:00 – 21:00 hod.
Miesto: Škola vína, Na Kalvárii 7/A, Bratislava
Lektor: Roman Olekšák


Zoznam vín určených na degustáciu:

  1. Charles Dufour La Pulpe et le Grain 2009 Extra Brut (100% pinot noir)
  2. Benoit Lahaye Blanc de Noirs Extra Brut (100% pinot noir)
  3. Benoit Lahaye Bouzy Grand Cru Brut Nature  (90% pinot noir, 10% chardonnay)
  4. Benoit Marguet Ambonnay 2010 Grand Cru Brut Nature (58% pinot noir, 42% chardonnay)
  5. Laherte Fréres Blanc de blancs Brut Nature (100% chardonnay)
  6. Larmandier Bernier Longitude Premier Cru Extra Brut (100% chardonnay)
  7. Laherte Freres Le Vignes d'Autrefois 2012 Extra Brut (100% pinot meunier)
  8. Laherte Fréres Rosé de Meunier Extra Brut (100% pinot meunier)

Cena: 49,- €/osoba, 90,- €/dvojica

Cena zahŕňa odborný program (3 hodiny), učebné materiály, 8 vzoriek  Champagne.

Ponúkame pravé pestovateľské šampanské zo všetkých hlavných oblastí Champagne. Ponúkame vína od malých vinárov, ktorí spracovávajú hrozno výlučne z vlastných viníc. Ich prístup je opačný ako u veľkých domov, ktoré takmer všetko hrozno nakupujú a ich snahou je vytvoriť šampanské s identitou značky. Pestovateľské šampanské je naopak o prirodzenosti a o vernosti svojmu terroir.  Všetky naše vína sú od autentických vinárov, pre ktorých je na prvom mieste rešpekt k prírode, úcta k viniču a láska k vínu. Ide o malé produkcie pár tisíc fliaš, často v prísnejších podmienkach ako BIO. Pestovateľské šampanské nie sú vhodné na firemné večierky. Sú to vzácne a seriózne vína, ktoré sa najlepšie vychutnávajú v intímnej spoločnosti a z väčších pohárov, aby mohli rozvinúť celý svoj charakter.  Všetky vína, ktoré ponúkame, vyberáme osobne priamo v Champagne a osobne ich privážame na Slovensko, aby sme zaručili čo najšetrnejšiu prepravu. Osobný vzťah s vinárom je dôležitý aj pre samotné získanie vín, pretože pri týchto vinároch dopyt často mnohokrát prevyšuje ponuku.  Naše šampanské sú vzácne a jedinečné, ale predovšetkým sú to veľké vína. Sú to presne tie šampanské, ktoré dokážu zmierniť sklamania a robiť okamihy výnimočnými.

Roman Olekšák, lektor (spoločnosť Emotive Champagne)