Reportáž: Majstrovstvá somelierov SR 2017

Pred mesiacom sme dostali pozvánku na Majstrovstvá somelierov SR. Stálo v nej, že sa budú konať 30. októbra 2017 v jednom bratislavskom hoteli, a že ako mediálny partner Asociácie somelierov SR sa môžeme zúčastniť celého podujatia, nielen finálovej časti určenej pre verejnosť. A tak vznikla táto reportáž.

-------------------------------------

9:40 --- Prichádzam k hotelu Devín. Vonku vládne novembrové sychravé počasie, a preto s radosťou vstupujem do tepla hotelovej haly. Po chvíli objavujem smerovú tabuľu a viem, že som tu správne.


10:15 --- Prezidentka Asociácie somelierov SR a zároveň predsedkyňa poroty Beáta Vlnková zahajuje Majstrovstvá somelierov a predstavuje zvyšných členov poroty. Sú nimi Peter Kecskés (technický riaditeľ súťaže), Zdenka Šuranská (šéfredaktorka časopisu Vinič a víno), Miroslav Jajcay (viceprezident ASSR), Róbert Páleník (člen prezídia ASSR). Neskôr sa k nim vo finále pripoja David Winter (člen prezídia ASSR), Annemarie Foidl (prezidentka Asociácie somelierov Rakúska) a Tommy Lamm (prezident Asociácie somelierov Singapuru).

Následne sa predstavujú samotní súťažiaci, rozprávajú o sebe a svojom aktuálnom pôsobení:
  • Miriama Havettová - Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky - somelierka, študentka,
  • Slavomíra Raškovič - reštaurácia Gašperov mlyn - manažérka, somelierka,
  • Matej Lacko - Salt&Pepper Events LTD (Londýn) - somelier,
  • Patrícia Bačová - Husacina & Penzión Karolína - somelierka, čašníčka,
  • Lukáš Záleský - Pavúk Wine Restaurant - čašník, somelier,
  • Pavol Velič - bar/vináreň Má úcta - somelier,
  • Tomáš Novák - Vinograf Wine Bar - somelier,
  • František Macháček - STERN 1888 restaurant - somelier,
  • Nina Šallaiová - IMC FACHHOCHSCHULE Krems - študentka, somelierka,
  • Libuše Vrbová - Vinařství a Penzion u Vrbů - vinárka, somelierka,
  • Kamil Prokeš - Kamil Prokeš vinařství - enológ, somelier,
  • Michal Kadlec - Hostinec u Vlachů - majiteľ, somelier.
Medzi 12-timi someliermi je šesť zástupcov zo Slovenska a šesť z Českej republiky. Celkovo je tu prevaha somelierov pôsobiacich v Českej republike alebo v zahraničí. A jedným z nich je aj čerstvý víťaz somelierskej súťaže Bohemia Sekt Trophé v ČR - Kamil Prokeš. Laťka je teda nastavená už na začiatku veľmi vysoko.


10:30 --- Všetci somelieri sa usadili za vopred pripravené stoly a sú im rozdané hárky s otázkami. Takže začala prvá časť majstrovstiev - písomné testy.

11:30 --- Písomné testy ukončené a komisia začína s ich vyhodnocovaním.

11:40 --- Súťaž sa preniesla do svojej druhej časti - senzorického hodnotenia. Úlohou somelierov je písomne charakterizovať chuť a aromatiku troch vín a dvoch destilátov, trafiť správne odrodu, krajinu a oblasť odkiaľ víno pochádza, a pod. Časť komisie naďalej pokračuje v opravách písomných testov.


13:50 --- Po krátkom obede začína tretia časť majstrovstiev - servis vína. Súťažiaci musia správne predviesť dekantáciu červeného vína. Ide "do tuhého", pretože po tejto časti sa do semifinále dostane iba šesť najlepších. Teda tých somelierov, ktorí získajú najviac bodov z písomného testu, senzorického hodnotenia a servisu vína.


14:30 --- Máme semifinalistov! Najviac bodov získali Slavomíra Raškovič, Matej Lacko, Lukáš Záleský, Pavol Velič, Libuše Vrbová a Kamil Prokeš.

14:40 --- V semifinále majú somelieri za úlohu rozlíšiť šumivé vína v dvoch pohároch. V jednom je talianske prosecco a v druhom francúzske šampanské. Ale posúdiť to musia iba na základe aromatiky a farby vína.


16:20 --- Po prestávke nasleduje slávnostné vyhodnotenie za účasti verejnosti. Po opätovnom predstavení súťažiacich sú následne všetci odmenení fľašou šumivého vína. Potom sa pred verejnosťou prezentujú ešte spomínaní semifinalisti, z ktorých sa na výslednom štvrtom mieste ocitá Libuše Vrbová, ktorá je navyše odmenená veľkou (magnum) fľašou šumivého vína.

16:40 --- Po chvíľke napätia spoznávame finalistov. Sú nimi traja páni - Matej Lacko, Kamil Prokeš a Pavol Velič. Vo finále ich čakajú štyri disciplíny, ktoré každý z nich musí zvládnuť pred hodnotiacou komisiou a návštevníkmi podujatia:
  1. popísanie a ochutnanie neznámeho jedla na tanieri, s návrhom, aké víno by k tomuto jedlu odporučil,
  2. servis a prezentácia bieleho a červeného vína návštevníkom fiktívnej reštaurácie na pódiu (v angličtine),
  3. senzorické posúdenie dvoch vín a troch destilátov ("naslepo") s popisom ich odrody, lokality a krajiny pôvodu, ročníka, a pod.
  4. uhádnutie mena známej osobnosti zo sveta vína na základe prezentovaných fotografií. 
16:45 --- Začína finále a každý z finalistov osobitne prezentuje svoje schopnosti, znalosti a somelierske nadanie. Všetci v sále ticho sedia a očarení nasávajú atmosféru finálových výkonov.


18:05 --- Finále je ukončené, porota sa odoberá mimo sálu, aby vyhodnotila jeho výsledky. Peter Kecskés, technický riaditeľ súťaže, zatiaľ prezentuje návštevníkom správne "odpovede" k finálovým disciplínam.

18:15 --- Porota sa vracia a my sa dozvedáme meno súťažiaceho, ktorý skončil na treťom mieste. Je ním Pavol Velič. Následne sa rovno dozvedáme meno najlepšieho someliera majstrovstiev - Kamil Prokeš, ktorý tak získava majstrovské "double" z českej a slovenskej súťaže. Na druhom mieste, a zároveň najlepším slovenským somelierom pre rok 2017, sa stáva Matej Lacko (na fotke dole prvý zľava). Okrem diplomov všetci traja získavajú aj ďalšie fľaše šumivého vína, ako aj poukazy na účasť na odborných vinárskych exkurziách.


18:30 --- Je dobojované. Blahoželám víťazom a teším sa, že som sa tohto úžasného zážitku mohol zúčastniť osobne.

A mám pre vás tip: ak chcete vidieť aj vy profesionálnych somelierov v "akcii", nemusíte chodiť len do drahých reštaurácií :-). Stačí prísť budúci rok na finále ďalších Majstrovstiev somelierov SR.


----------------------------------
text a foto: Ivan Záleský


Fotogalériu z podujatia nájdete na našom FB >>




Mohlo by vás zaujímať:

Reportáž: Majstrovstvá somelierov SR 2017 Reportáž: Majstrovstvá somelierov SR 2017 Reviewed by kamzavinom on 0:12 Rating: 5
(c) Kamzavinom.sk - kam sa vybrať ochutnávať alebo len tak popíjať dobré víno. Používa službu Blogger.