Kam sa vybrať, aby ste mohli ochutnať veľa druhov sektov a vidieť rôzne formy sabráže (sekania sektov)? Po sobote 10.6.2017 mám túto otázku zodpovedanú. Vybral som sa totiž na Majstrovstvá v sekaní sektov, ktoré sa uskutočnili na Južnej Morave - v Nechorách u Prušánek (Hodonínsko).

V tomto mestečku, plnom vínnych pivničiek, sa v "Sklepě U Jeňoura" konal už 13. ročník majstrovstiev, ktoré preverili somelierov v dvoch disciplínach - servis sektu a jeho sekanie (sabráž). Slovensko reprezentovali dvaja somelieri - Miroslav Butora a Patrícia Bačová, obaja pôsobiaci v reštaurácii penziónu Karolína v Slovenskom Grobe.

Na všetko dohliadala odborná porota (Milan Krejčí, Kamil Prokeš, Miloš Michlovský, Zlatko Míčka, Miroslav Jajcay a Michal Jandl), ktorá do finále posunula šiestich súťažiacich. A títo šiesti somelieri, medzi ktorých sa prebojoval aj Miro Butora, nám predviedli strhujúcu show. Videli sme ich dokonca aj v kostýmoch, prezlečených za rybára, vinohradníka, kuchára, či Jamesa Bonda. Predviedli nám, ako sa dajú sekať sekty udicou, rybárskym lístkom, motykou, mobilom, parfémom, alebo biliardovým tágom.

Počas tejto show som nadobudol pocit, že sabráž sa dá urobiť všetkými predmetmi v našom okolí, a jediné, čo k nej potrebujete, je fľaša dobre zachladeného sektu :-). Nepodarila sa síce somelierom vždy na prvýkrát, ale každá sabráž, ktorú urobili iným (netradičným) predmetom, teda nie klasicky šabľou, bola vždy odmenená búrlivým potleskom.

Celé podujatie bolo vlastne takou veľkou "garden párty", na ktorej sa mohli návštevníci výdatne pohostiť na jedlách, ktoré im pripravil Bogdan Ivičič, šéfkuchár so skúsenosťami z francúzskych reštaurácií. A okrem výborného jedla a servisu tu bola možnosť zájsť aj do pivnice a ochutnať desiatky rôznych sektov z viacerých krajín. Komu "bublinky" nestačili, mohol tiež ochutnať tiché vína zo štyroch moravských vinárskych podoblastí.

Popri hlavnej súťaži zabával hostí aj sprievodný program - pokusy o zápis do Guinnessovej knihy rekordov, sekanie sektov porotcami a vylosovanými návštevníkmi, a pod. A celým programom ich sprevádzalo zábavné moderovanie známeho someliera Libora Nazarčuka.

Vo finále nakoniec nielen porotu, ale aj návštevníkov, zaujal výkon Libuše Vrbovej (Vinařství Kamil Prokeš + Vinařství a penzion U Vrbů Hustopeče). Vo finále predviedla, ako by vyzeralo jej ranné vstávanie, ak by doň zapojila sabráž,... napríklad v župane a so žehličkou :-). Zároveň sa stala aj historicky prvou ženou, ktorá vyhrala "Mistrovství ČR v Sekání sektů". Na druhom mieste skončil Lukáš Tetřev (Restaurace Kastrol Praha + Vinařství Nechory Prušánky, na fotke vľavo) a na treťom Jakub Sikora (Vinotéky Moravský sommelier® Břeclav&Lednice, na fotke vpravo).


Viac fotografií z podujatia nájdete vo fotogalérii na našej Facebookovej stránke >>


(12.6.2017)
-----------------------------
text: Ivan Záleský
foto: Ivan Záleský