Vinári z Piemontu: Označenie pôvodu nie je garanciou dobrého vína, treba spraviť viac

január 4, 2019 03:54 · 5 minút čítania

Región na severozápade Talianska dal vzniknúť nielen malým rozkošným Fiatom, ale tiež slávnym červeným vínam ako je Barolo a Barbaresco. Piemont susedí s Francúzskom a Švajčiarskom, z domácich provincií sú jeho susedmi Lombardsko, Ligúria a Valle d’Aosta. Hlavným mestom tohto regiónu je Turín. V oblasti nájdete mnoho historických pamiatok aj prekrásnych miest. No napriek tomu nie je táto oblasť tak prepchatá turistami, ako Rím, či Florencia. Dobrá správa pre všetkých vyznávačov dovolenky v komornej atmosfére.

Navyše, pri návšteve tejto oblasti musí zaplesať srdce každého milovníka dobrého vína. Kraj, ktorý sa nachádza v objatí Álp a Apenín, možno nie je tak preslávený ako Toskánsko, no má rozhodne čo ponúknuť. Vinári v tejto oblasti postavili svoju produkciu na kvalite. O správnosti tohto kroku svedčí aj fakt, že ich vína dnes poznajú aj v krajinách ako je Litva, Lotyšsko, Estónsko, či dokonca Turecko.

Pre veľkú časť zo 4,3 mil. obyvateľov Piemontu je vinohradníctvo a vinárstvo dôležitou súčasťou hospodárstva. Rodiace vinice sa v Piemonte rozkladajú na viac ako 700 km2. V pomere k celkovej rozlohe talianskych viníc však ide o maličkú časť. Preto vinári v tomto regióne v záujme odlíšenia sa od svojich domácich konkurentov stavili predovšetkým na kvalitu.

Výnimočný región, výnimočné vína

Piemont je vinárskou oblasťou, ktorá dala vzniknúť viacerým odrodám. Medzi tie najslávnejšie patrí Nebbiolo, z ktorej sa vyrábajú práve slávne Barolá a Barbarescá.

Vo svete sa neustále experimentuje s šírením tejto odrody, dnes ju nájdeme v USA, na Sardínii, ale napríklad aj v Izraeli. Nikde však vína z nej vyrobené nedosahujú také parametre ako u vín priamo z Piemontu. Jedinečné podložie, hornatý terén, špecifické klimatické podmienky dané blízkosťou Álp, ako aj fakt, že 99% prác je kvôli terénu vykonávaných výhradne ručne, to všetko robí z vín z regiónu Piemont nenapodobiteľný produkt.

DOC – veľa práce pre vinára, garancia pre zákazníka

Drvivá väčšina tu produkovaného vína má kontrolované označenie pôvodu – DOC (Denominazione di Origine Controllata) alebo DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Je to jediný taliansky región, v ktorom sa stretáva až 42 DOC a 17 DOCG apelácií.

Aby vinár toto označenie získal, musí priebežne vykazovať kvalitu produkcie – a to už od samotnej suroviny. Tá musí kompletne pochádzať z určenej oblasti. Priebežné aj náhodné kontroly prác vo vinohradoch a prísne sledovanie dodržiavania noriem nie sú žiadnou výnimkou. Zákon určuje koľko koreňov môže byť vysadených na hektár pri jednotlivých odrodách, ale aj to, aký spôsobom sa tá ktorá odroda pestuje a aká je prípustná výnosnosť.

Aj celý výrobný proces musí byť vykonaný v kontrolovanej oblasti. V procese výroby sa ďalej kontroluje spôsob spracovania, použité materiály, dĺžka macerácie i vyzrievania.

Vo finále pred udelením DOC či DOCG označenia prebieha ešte dôkladná analýza výsledného vína. Pred touto analýzou je odobratých 6 fliaš. Z nich je 5 podrobených kontrole a analýze, ktorá má potvrdiť, či vína spĺňajú všetky vlastnosti pre udelenie označenia kontrolovanej originality pôvodu. Posledná – šiesta fľaša – zostáva u vinára. Jeho povinnosťou je túto fľašu uchovať až do vypredania daného produktu. Niektorí vinári si takúto fľašu dlhodobo uchovávajú, mnohí ju však po vypredaní produktu otvoria a vypijú priamo vo vinárstve na oslavu.

Získať označenie o garancii pôvodu teda nie je v talianskych podmienkach nič jednoduché. Samotní piemontskí vinári však jedným dychom dodávajú, že toto označenie samo o sebe nie je automaticky zárukou dobrého vína.

Ako chutia vína z Piemontu?

Vo väčšine spomínaných červených vín nájdete ovocné tóny slivky, višní i černíc a chuť horkej čokolády. Ide o veľmi trieslovinové odrody. No vďaka dlhému vyzrievaniu v pivnici sa z nich vytráca trpkosť a vína sú lahodné a hladké.

Najmä Barolo sa v Taliansku označuje ako „kráľ vín, víno pre kráľov“ – a to najmä vďaka tomu, že ide o komplexné víno s dlhou dochuťou, ktorého pitie predstavuje určitý rituál. Toto víno z odrody Nebbiolo nevyniká farbou, je priesvitnejšie a po vyzrievaní získava po okrajoch až oranžové tóny. Dá sa čiastočne prirovnať k Pinot Noir (Rulandskému modrému)  – podobne naberá plnosť postupným zrením. Podrobnejšie si ho predstavíme už čoskoro.


NÁŠ TIP:

Ak by ste mali záujem o návštevu Piemontu a spoznať jeho vína, stačí napísať Adriane Harandzovej (ada.harandzova@gmail.com) – Slovenke žijúcej v Piemonte, ktorá vám takýto zážitok rada pripraví.






Fotoreportáž z nášho winetripu po Piemonte >>


Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.