Zmena počasia a teplý priebeh leta sa podpísali najmä na termíne zberu. Už v lete sme avizovali, že podľa informácií od vinohradníkov a vinárov bude tento rok zber posunutý až o tri týždne. Dnes je tak už väčšina úrody tak povediac „pod strechou“, vo viniciach zostávajú len posledné neskôr dozrievajúce odrody, a tak sme sa opýtali vinárov z oblasti Malých Karpát, aké sú ich prvé dojmy a skúsenosti z tohto ročníka. Položili sme im jednu jedinú otázku: Ako hodnotíte priebeh vinohradníckeho roka 2018 a prvé týždne samotnej kampane?

Ivana Zvolenská, TERRA PARNA:  

Ročník 2018 bol v Malých Karpatoch silne ovplyvnený teplým počasím, čo prospelo najmä červeným odrodám. Biele odrody reagovali rozdielne, v závislosti od ich odolnosti voči suchšiemu počasiu. Odrody, ktoré sucho znášajú lepšie, napríklad Savignon Blanc alebo Veltlínske zelené dozreli skôr a v dobrej kvalite. Odrody, ktoré vyžadujú viac zrážok, ako napríklad Rizling, dávajú priemernú kvalitu s nižším obsahom cukru. Najvýraznejšie sa tento rok podpísal na termíne zberu. Oberačky začali už 20. augusta Veltlínskym zeleným. Zber ukončíme koncom októbra Alibernetom. 

Martin Pomfy, Mavín:  

Kvalita ročníka 2018 je na veľmi slušnej úrovni. Ročník to nie je síce jednoduchý, ale to máme my vinári práve radi. V ideálnom ročníku robí dobré víno každý, v rokoch, ktoré sa takto označiť nedajú, sa ukáže kvalita vinára a jeho skúsenosti. Tento rok veľmi záleží na tom, z ktorej oblasti vinár spracováva hrozno a aká je jeho kvalita. Cukornatosť je v tomto roku v priemere nižšia, no vína sú krásne ovocné a svieže. Odrody, ktoré sa zbierali skôr, mali cukornatosť vyššiu. U tých neskorších odrôd sa ešte čaká, kým sa z bobúľ odparí voda a trochu sa scvrknú. Obsah kyselín je u väčšiny odrôd nižší, ale záleží aj na lokalite a čase zberu. Myslím, že nás z tohto ročníka čakajú vína, ktoré budú aromatické, ovocné a svieže. Chuť bude možno trochu tenšia, no o to jemnejšia a hladšia. 

Sme práve v období, kedy už väčšina vinárstiev hrozno nevykupuje. No práve teraz sa ukazuje byť v najlepšej kvalite. Kto si počkal, riskoval, kvôli obdobiu s vyšším počtom zrážok, kedy hrozilo nahnívanie hrozna. No prišla suchá jeseň a s ňou aj super hrozno. Odrody, ktoré sa niekde oberali skôr, majú teraz vyšší obsah cukru. Mušty sú krásne husté, koncentrované a dávajú dobrý základ aj vínam s vyšším potenciálom vyzrievania. Tento ročník nám teda ešte viac dokazuje, že neexistuje ideálnejšia kombinácia, ak je vinár aj vinohradníkom.

Jozef Repa, Repa Winery:  

Vďaka vyšším teplotám, ktoré sa začali veľmi skoro, bol priebeh vegetácie tento rok veľmi rýchly, čomu zodpovedá aj skorší zber hrozna. Našťastie sem tam aj popršalo, čo bolo veľmi dôležité na kvalitné a bezstresové dozretie hrozna. Horšie prežívali teploty mladšie vinice s ešte nie príliš rozvinutou koreňovou sústavou. U mladých sadeníc sme museli dokonca pristúpiť k závlahe. Ukázalo sa, že do budúcnosti musíme rátať aj s budovaním závlahových systémov vo viniciach. 

V oblasti Malých Karpát bola úroda už tradične kvalitná. Je jasné, že sa na tom podpísala aj riadna starostlivosť vinohradníkov a vinárov, ktorá je v tejto oblasti tak povediac samozrejmosťou.

Úroda bola v Malokarpatskej oblasti nadpriemerná s vysokou kvalitou. Biele vína sme museli zbierať skôr, aby sme zachovali ich sviežosť danú vyšším obsahom prírodných kyselín. Aj modré víno vyzerá veľmi dobre, no to je zatiaľ ešte predčasné hodnotiť, keďže v pivniciach máme zatiaľ len niekoľko skôr dozrievajúcich modrých odrôd. Necháme sa prekvapiť. No úroda bola požehnaná, tak ako aj po minulé roky... A budeme sa modliť aj za ďalšie ročníky, pretože bez pokory a viery nič netrvá dlho. 


Prvé vína z ročníka 2018 môžete ochutnať aj na podujatí Chute Malých Karpát, ktoré sa uskutoční už 10. novembra 2018 vo viacerých mestách a obciach tejto oblasti. Na podujatí sa stretnete nielen s našimi respondentami, ale aj ďalšími cca 33 vinármi z Malokarpatskej oblasti. Podrobné informácie o podujatí vrátane možnosti zakúpenia vstupenky nájdete na stránke www.chutemalychkarpat.sk alebo v našich článkoch: