Tip na vzdelávanie: KURZ SENZORICKÉHO HODNOTENIA VÍNA

júl 25, 2018 06:16 · 4 minúty čítania

Mám rád víno. A rád sa o ňom aj vzdelávam. Absolvoval som už someliersky kurz, zúčastnil sa na mnohých degustáciách, prečítal niekoľko kníh o víne, navštívil viaceré vinárstva na Slovensku a v zahraničí, alebo debatoval o vínach s pivničnými majstrami i someliermi. No ako sa hovorí - učíme sa celý život. A keď sme do redakcie nášho portálu dostali e-mail od organizátorov vzdelávacieho kurzu SENZORICKÉ HODNOTENIE VÍNA, tak som sa naň rovno aj prihlásil. Zaujal ma totiž jeho program a možnosť si opätovne precvičiť svoje čuchové a chuťové receptory.

Kurz sa uskutočnil na akademickej pôde Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a bol rozdelený na dva dni. Teóriou a praktickými cvičeniami nás sprevádzali dvaja členovia Fakulty chemickej a potravinárskej technológie - Ing. Vladimír Žúbor, PhD. a Ing. Katarína Furdíková, PhD..

V prvý deň sme sa okrem teoretických základov senzorického hodnotenia vína venovali aj jeho praktickej ukážke. V poobedňajšej časti kurzu sme sa totiž stali hodnotiteľmi vybraných vzoriek vín a bodovali ich 100-bodovou stupnicou (ako je to aj na súťažiach vín, o ktorých sme nedávno písali v článku - SÚŤAŽE VÍN alebo Ako víno získa zlatú medailu).

Druhý deň sme sa tiež v úvode venovali najskôr teórii, konkrétne anatómii a fyziológii zmyslových orgánov. Po nej nás ale čakala najdôležitejšia časť kurzu, na ktorú som sa veľmi tešil. Presunuli sme sa do vedľajšieho laboratória, kde sme na pripravených vzorkách nacvičovali senzorické hodnotenie. Nácviku sme všetci účastníci kurzu venovali veľkú pozornosť, pretože aj tieto senzorické úlohy boli predmetom záverečnej skúšky. Napríklad sme mali identifikovať v pripravených vzorkách vody jemne koncentrovanú kyslú, sladkú, slanú alebo horkú chuť. Iná úloha spočívala v tom, že sme mali zoradiť tieto chute podľa intenzity. Podobné zadania nás čakali aj pri posudzovaní aromatiky. Mali sme určiť jej intenzitu a zoradiť ju od najslabšej až po najsilnejšiu, alebo porovnávať dve vzorky, ktorá z nich má silnejšiu arómu, a pod. Nechýbalo ani identifikovanie konkrétnych aróm a esencií rôznych druhov ovocia či korenín.

Po obednej prestávke nasledovala spomínaná skúška. Vzorky nám samozrejme obmenili a tak nasledoval nový "kolotoč" ovoniavania a ochutnávania. Nebudem vás napínať, dal som to. A získal aj certifikát (osvedčenie vybraného posudzovateľa), ktorý ma napr. oprávňuje hodnotiť vína na už spomínaných súťažiach. No k tomu ešte potrebujem veľa tréningov   .

Celkovo tento kurz odporúčam všetkým "vínomilcom", ktorí už ovládajú základné poznatky o víne, a ktorí chcú hlbšie preniknúť do tajov senzorického hodnotenia vína. Alebo aj pre tých, ktorí víno vyrábajú, alebo s ním pracujú, a chcú ho lepšie hodnotiť či popisovať.

text a foto: Ivan Záleský




Mohlo by vás zaujímať:


Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.