Someliersky kurz - alebo ako rýchlejšie porozumieť vínu

február 26, 2022 14:00 · 4 minúty čítania

Každý, kto s vínom začína, si jedného dňa povie - "rád by som o ňom vedel viac". Najmä keď počúva vinárov, alebo somelierov, ako o víne kvetnato rozprávajú. Jednou z ciest, ako sa vo víne rýchlo zorientovať a získať o ňom veľa informácií je absolvovanie somelierskeho kurzu. O tom, ako takýto kurz prebieha, prečo ho absolvujú aj ľudia nepracujúci v oblasti gastronómie, sme sa porozprávali s Beatou Vlnkovou, prezidentkou Asociácie somelierov Slovenskej republiky.

Ako by ste našim čitateľom predstavili someliersky kurz, ktorý organizuje Asociácia somelierov?

Kurz je zostavený na základe dlhoročnej skúsenosti lektorov Asociácie somelierov SR (ASSR). Asociácia bola založená pred 22 rokmi a vzdelávanie je našou prioritou. Tak ako každý produkt, aj tento náš sa vyvíja. Kurz neustále dopĺňame o nové poznatky a požiadavky doby. Aj vďaka tomu, že som členkou vzdelávacieho výbor ASI (Association de la Sommellerie Internationale) veľmi úzko spolupracujeme s ASI a do osnov kurzu dopĺňame aktuálne témy. Napríklad viac ako inokedy je dnes dôležité nielen o víne veľa vedieť, ale vedieť ho aj predať.

Takže nie je určený len profesionálom z oblasti gastronómie?

Určite nie. Víno je dnes súčasťou kultúry a všeobecného rozhľadu. Je skvelé cítiť sa vo svojej koži nielen za pracovným stolom, ale aj pri stole v reštaurácii, keď manažér pozve svojich partnerov či klientov. Práve z posledného kurzu ma milo prekvapilo, že "neprofesionálom" už nejde len o plytký pohľad na víno, ale chcú o ňom vedieť viac.

Kto zastrešuje výučbu?

Kurz sa skladá z dvoch modulov. Prvý modul vedie Ing. Štefan Ailer, ktorý je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Teoretická časť je doplnená aj praktickou. Celý jeden deň strávime vo vinárstve Karpatská perla v Šenkviciach, kde sa nám budú venovať manželia Gitka a Laco Šebovci, s 30-ročnou skúsenosťou v tomto vinárstve. Prejdeme všetko - od viníc, cez pivnicu až k degustácii, ktorá je doplnená o snúbenie jedla a vína.

Druhý modul vedie najlepší slovenský somelier Rasťo Šuták, viceprezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Má širokospektrálny prehľad o vínach domácich i svetových a učebné materiály pred každým kurzom aktualizuje o najnovšie informácie.


Ako kurz presne prebieha? Na čo sa majú jeho účastníci pripraviť?

Kurz na jeseň prebiehal v dvoch 3-dňových moduloch od 9.00 do 18.00 takmer bez prestávky. Zobrali sme do úvahy pripomienky posledných účastníkov, že to bolo naozaj veľa a skoro nevládali. Tak sme každý modul predĺžili o jeden deň. Zároveň sme však pridali lekciu o cigarách a ušľachtilých nápojoch.

Treba sa pripraviť na ozajstné štúdium, ideálne je vopred absolvovať kurz pre začiatočníkov online, prípadne vopred začať študovať odporúčanú literatúru.

Čo by ste ešte odkázali tým, ktorí zvažujú vzdelávanie v oblasti vína, ale ešte sa na tento kurz neprihlásili? Prečo by to podľa Vás mali vyskúšať?

Niet o čom rozmýšľať! Víno, ktoré degustujete vám prinesie niekoľkonásobný zážitok. Ak o ňom niečo budete vedieť, budete vedieť o ňom rozprávať a porozumiete mu. O reštauráciách ani nehovorím - somelier je vizitkou každej dobrej reštaurácie a u nás ich máme žalostne málo. 

Najbližší someliersky kurz otvárame 21. marca 2022 v Bratislave. 

Viac informácií o kurze s možnosťou objednania >>


Ján Kubaľa, Bratislava - účastník jesenného kurzu:
Som nadšenec, ktorý sa začal zaujímať o vína asi pred šiestimi rokmi. Rád si čítam rôzne informácie o vinárskych regiónoch, odrodách vína, príbehy vinárstiev, degustujem a vymieňam si v rámci diskusie vinárske zážitky pri kalichu dobrého vína. Someliersky kurz mi ponúkol možnosť vzdelávania sa na vyššej úrovni a príležitosť stretnúť podobne vinársky zameraných ľudí - bola to skvelá skúsenosť. Úspešné absolvovanie kurzu a získanie Certifikátu someliera bude pre mňa aj motivácia do ďalšieho študia.


Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.