Pripravili sme pre vás skutočnú lahôdku. Špeciálnu rubriku o slovenských odrodách viniča, ktorej sa ujme odborníčka z najpovolanejších - samotná šľachtiteľka Ing. Dorota Pospíšilová, PhD.

Dozviete sa, čo si o nich sama myslí. Nepochybujeme o tom, že pochváli to, čo je ich prínosom. Ale povie vám aj o tom, v čom nesplnili očakávania. Veď čo už je na tomto svete dokonalé.

(Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. s Ing. Branišom, u ktorého bolo skúšaných 13 odrôd)


O pestovateľskej a enologickej charakteristike našich nových odrôd sa už napísalo mnoho článkov, ba i kníh. V našej rubrike sa chceme zamerať skôr na drobničky a pozoruhodnosti, ktoré do prísneho rámca odborných a vedeckých publikácií celkom nezapadajú a často ich pozná iba šľachtiteľ sám. Mnohé odrody majú svoj osobitný príbeh, niekedy úsmevný, kuriózny, no každopádne k odrode patriaci.

Doteraz máme na Slovensku registrovaných (úradne uznaných) 26 nových vyšľachtených odrôd viniča. Z nich z „kuchyne“ pani  Pospíšilovej  na Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom  (VÚVV) pochádza 24 odrôd a 2 boli vyšľachtené na detašovaných Výskumných staniciach Ústavu v Šenkviciach a vo Veľkom Krtíši. Proces ich šľachtenia začal už v 50. rokoch minulého storočia. Laická verejnosť by sa mala dozvedieť, že okrem odrôd na výrobu vín – bielych i červených, boli vyšľachtené aj odrody stolové - na konzum hrozna v čerstvom stave. Aby sme vám však o odrodách povedali aj niečo o ich výrobnej stránke, upozorníme pri každej  z nich  aj na ich hlavné parametre  pestovateľskej hodnoty.


Vzhľadom na to, že pôvodná výskumná, ako aj šľachtiteľská činnosť zanikla zrušením VÚVV, vykonáva sa šľachtenie viniča už iba v súkromnom podniku pána Ing. Ondreja Korpása, CSc. s jeho synom, vyškoleným doktorandom v Lednici na Morave. Takže v neďalekej budúcnosti môžeme očakávať ďalšie nové slovenské odrody.

Sledujte nás pozorne, už čoskoro sa dozviete o prvej z odrôd z pera jej šľachtiteľky. Tipnete si, ktorá to bude? Podeľte sa s nami o svoj tip v diskusii...

(foto: Dorota Pospíšilová)