Vinohradníctvo a vinárstvo Skovajsa

Rodinná firma Skovajsa vznikla v roku 1991 ako vinohradníctvo. Prerušenú tradíciu po starých rodičoch obnovili na vrátených vinohradoch v reštitúcii. Teraz hospodária v Pezinku a v Limbachu na 7,5 ha viníc, kde spracuvávajú len vlastné hrozno a vyrábajú 35000 až 40000 litrov vína ročne. Víno v malom vyrábali už v začiatkoch svojho vinohradníctva a po niekoľkých rokoch sa firma vyvinula do súčasnej podoby. Ako mladí výrobcovia upustili od klasických postupov a pristúpili k šetrnému spracovaniu hrozna a k reduktívnej technológii výroby vína, ktorá im umožňuje dodávať na trh moderné svieže vína s výraznou odrodovou arómou.

Ročnú produkciu tvorí zhruba z dvoch tretín biele víno. Tento pomer vín sa snažia vyrovnávať v prospech červeného vína ďalšou výsadbou nových viníc. Najnovšie vysadený Neronet im dal panenskú úrodu v roku 2008 až 2009. Odrodovú skladbu tvorí 7 bielych a 4 červené vína. Víno predávajú vo vlastnej pivnici a vinotékach na Slovensku.

Degustácie uskutočňujú pre menšie skupiny ľudí – do 25 osôb, priamo vo vinárstve, ktoré sídli v typickom uzavretom hospodárskom dvore v Pezinku.