—
august 10, 2018 01:00 · 17 minút čítania
18. júla 2018 sme prijali pozvanie na zaujímavú súťaž vín, ktorú pod označením Víno SAV pripravila Slovenská akadémia vied (SAV). Konala sa v Kongresovom centre SAV na Smolenickom zámku a išlo už o tretí ročník tejto súťaže, v ktorej hodnotia vína členovia akadémie – vedci a milovníci vína zároveň, pod dohľadom enológov a vinárov. Nehodnotiacimi predsedami komisií boli známe mená ako Miroslav Petrech (Vinárstvo Château Belá), Jaroslav Ostrožovič (Vinárstvo Ostrožovič), Ondrej Celeng (predseda ZVVSK a výrobný riaditeľ vinárstva MOVINO), Ingrid Vajcziková (hlavná enologička Hubert J.E.) a Lukáš Krasňanský (vinár produkujúci kachetínske vína).
„Toto podujatie vzniklo z iniciatívy prof. Jána Duszu, DrSc., ktorý je aj predsedom organizačného výboru súťaže.“ – prezradila nám riaditeľka a odborná garantka tejto súťaže a známa enologička – Ing. Edita Ďurčová, DipWSET&WA. „Pred tromi rokmi ma oslovil, aby som pre SAV toto podujatie zorganizovala. Zobrala som si teda na starosť celé odborné, organizačné aj technické zabezpečenie tejto súťaže, aby sa všetko uskutočnilo v súlade so svetovými štandardmi. A tentoraz aj za materiálnej a finančnej podpory reklamných partnerov – sklární RONA, a.s. a tlačiarní PURGINA, s.r.o.“
Inšpiráciou iniciátorovi tohto podujatia bola podobná súťaž, ktorú už niekoľko rokov organizuje Maďarská akadémia vied. Samotná súťaž sa technicky podobá na ostatné. Má štatút, súťažné kategórie, vzorky vína sa predkladajú anonymne, degustátori ich posudzujú samostatne v jednotlivých komisiách a následne diskutujú o pridelených bodoch.
Rozdiel je v tom, že predsedami komisií sú skúsení slovenskí enológovia, ktorí dozerajú na priebeh hodnotenia a následne vedú diskusiu, ale do samotného bodovania nijako nezasahujú ani ho neovplyvňujú. V každej komisii zasadajú tiež VIP hostia – uznávané vinárske osobnosti a zástupcovia sponzorov. Diskusia, ktorá nasleduje po pridelení bodového hodnotenia jednotlivým vínam, je neoddeliteľnou súčasťou viacerých významných súťaží. "Tento moment konfrontácie, komentárov a výmeny názorov na víno je zaujímavý, poučný a obohacujúci nielen pre hodnotiteľov a VIP hostí, ktorí tu reprezentujú spotrebiteľskú verejnosť, ale aj pre predsedov komisií – enológov, výrobcov." - dodala Edita Ďurčová.
Podobne ako na iných súťažiach, môžu vína získať okrem strieborných, zlatých a veľkých zlatých medailí aj tituly Víťaz kategórie a Šampión súťaže.Organizačný výbor udeľuje na základe osobitných kritérií aj cenu SAV za inovatívnosť (Cenu Doroty Pospíšilovej za použitie novo vyšľachtenej slovenskej odrody, ceny za inovatívny spôsob pestovania hrozna, inovatívnu technológiu, adjustáž a podobne).
Hodnotiaca jury Víno SAV 2018 posudzovala vzorky od 35-tich slovenských výrobcov v 13-tich súťažných kategóriách a podkategóriách, pričom bolo zastúpené celé spektrum štýlov vín z klasických odrôd i novošľachtencov. Hodnotenie bolo plne informatizované, porotcovia bodovali pomocou tabletov s využitím systému ELWIS zapožičaného Národným vinárskym centrom ČR.
Najviac bolo bielych tichých vín (60%) a červených tichých vín (23%). Kvalitatívna úroveň prihlásených vzoriek bola vynikajúca, na čom sa zhodli veľmi konzistentným a pozitívnym hodnotením všetky komisie. Vínam pridelili spolu 4 veľké zlaté (92 a viac bodov), 54 zlatých (88 – 91,99 bodov) a 51 strieborných (84 – 87,99 b) medailí.
Šampiónom súťaže sa stalo biele polosuché víno Prestige Devín Výber z hrozna 2017 (Víno Matyšák), ktoré sa stalo zároveň víťazom svojej kategórie. Získalo najvyššie bodové hodnotenie v súťaži - 92,5 boda a veľkú zlatú medailu. K tomuto úspechu pribudlo aj ocenenie Inovatívne víno – Cena Doroty Pospíšilovej za najvyššie hodnotené víno z odrody Devín. Víťazstvo v kategórii tichých bielych suchých vín a zlatú medailu (90,8 b) si odnáša Nichta Rizling rýnsky 2015 (Víno Nichta). Medzi tichými červenými vínami zvíťazilo Exclusive Svätovavrinecké Výber z hrozna 2016 (Villa Vino Rača) ocenené veľkou zlatou medailou (92,33 b). Najlepším rosé sa stal klaret - cuvée Mernett 2017 (PD Mojmírovce, ZM – 90,5 b). Toto víno získalo tiež ocenenie Inovatívne víno za použitie kryomacerácie pri výrobe rosé. Medzi tokajskými vínami bol podľa poroty najlepším Tokajský výber 6-putňový r. 2006 (Tokaj & Co., ZM – 91,33 b). Minuloročné víťazstvo v kategórii naturálnych, autentických, remeselných, kachetínskych, jantárových a biovín obhájil Alibernet 2015 od Lukáša Krasňanského, ktorý získal veľkú zlatú medailu (92 b.) a tiež ocenenie Inovatívne víno za vynikajúcu prácu s farbiarkou Alibernet pri výrobe kachetínskeho vína.
V ďalších kategóriách neboli vyhlásení víťazi (menej ako 10 prihlásených vzoriek). Za zmienku však stojí veľká zlatá medaila (92 b), ktorú v kategórii prírodne sladkých vín (ľadové, slamové, hrozienkové a cibébové) za svoje víno Saturnia Lipovina Cibébový výber 2016 získalo vinárstvo Ostrožovič. Toto víno si totiž tento rok prinieslo veľkú zlatú medailu (Gran Bacchus de Oro) aj z prestížnej medzinárodnej súťaže Bacchus Madrid.
Okrem už spomenutých vín získali ocenenia za inováciu – prácu s novošľachtencami: Breslava Kabinetné 2017 (Chateau Belá, ZM – 88,5 b) a Svojsen 2017 (Chateau Rúbaň, ZM – 89,5 b). Cenu Doroty Pospíšilovej za najvyššie hodnotené víno z odrody Dunaj zároveň pestovanej na signifikantnej ploche (4 ha) na severnej hranici MVO získalo víno Editio Vinifera Cuvée Dunaj 2015 (PD Čachtice & VINALMA, ZM – 90 b). Osobitné ocenenie za inováciu bolo udelené červenému vínu Svätovavrinecké 2016 z produkcie vinárstva Lefthanders (ZM – 88 b) za použitie špecifickej zmesi kvasiniek pri fermentácii muštu a ovplyvňovanie kvasného procesu reguláciou teploty (projekt UMB SAV).
Už tradične tvorí súčasť podujatia Víno SAV okrem súťažného hodnotenia aj odborná konferencia na aktuálne vinárske témy. Tento rok sa organizačný výbor rozhodol venovať šľachteniu viniča so zameraním na získavanie originálnych intrašpecifických stolových a muštových odrôd a tiež rezistných medzidruhových hybridov. Účasť na konferencii bola otvorená aj pre širšiu vinársku verejnosť: vinohradníkov a vinárov, somelierov, obchodníkov s vínom, vinárskych novinárov.
Najvýznamnejšia, najúspešnejšia a medzinárodne uznávaná slovenská šľachtiteľka viniča Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. vo svojej prednáške zrekapitulovala svoje celoživotné dielo a priblížila poslucháčom veľmi precíznu a náročnú prácu, ktorá sprevádza zrod novej odrody. Dozvedeli sme sa napríklad, že základné úkony šľachtiteľa vedúce ku zrodu odrody trvajú minimálne 19 rokov, a že od samotného kríženia až po uznanie odrody je to spolu 33 rokov.
Prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD. z Ústavu vinohradníctva a vinárstva Záhradníckej fakulty v Lednici na Morave (Mendelova univerzita Brno) sa vo svojej prednáške zameral na šľachtenie viniča v Českej republike so zameraním na rezistentné odrody.
Podujatie Víno SAV jednoznačne demonštrovalo záujem slovenskej vedeckej komunity o slovenské víno. Ako sa konštatuje v Preambule súťaže, víno nie je iba produktom, výsledkom technologických a biochemických procesov, ale aj kultúrnym artefaktom, elementom sociálnej komunikácie a súčasťou národnej histórie a identity. Poskytuje rozmanitosť štýlov a je len na spotrebiteľovi, ktorý si vyberie. Úprimnosť a otvorenosť pri samotnom ochutnávaní vína potom prinesú očakávaný kultivovaný pôžitok.
- - - - - - - - - -
Degustačná jury Víno SAV 2018:
Prof. RNDr. Ján Dusza, DrSc., člen Učenej spoločnosti SAV
RNDr. Miroslav Tibor Morovics, CSc., podpredseda SAV
Prof. RNDr. Alexander Fehér, DrSc., člen Učenej spoločnosti SAV
Ing. Mária Omastová, DrSc, členka Učenej spoločnosti SAV
Doc. RNDr. Jozef Mikloško, DrSc., vedecký pracovník
RNDr. Peter Biely, DrSc. ,vedecký pracovník
Prof. RNDr. Ivan Kraus, DrSc., vedecký pracovník
PhDr. Karol Pieta, DrSc., vedecky pracovnik
Ing.. Karol Frohlich, DrSc., člen Učenej spoločnosti SAV
Doc. Ing. Fedor Gomory, DrSc., člen Učenej spoločnosti SAV
RNDr. Vladimir Cambel, DrSc, riaditeľ ústavu
RNDr. Eva Majková, DrSc., členka Učenej spoločnosti SAV
Mgr. Andrea Doktorová, riaditeľka Ústrednej knižnice SAV
RNDr. Viliam Páleník, PhD, vedecký pracovník
RNDr. Pavol Siman, PhD, podpredseda SAV
RNDr. Jozef Kačmarčík, PhD., vedecký pracovník
PhDr. Dušan Gálik, CSc., vedecký tajomník SAV
Ing. Ján Malík, CSc., vedúci úradu PSAV
Predsedovia komisií – slovenskí enológovia:
Ing. Miroslav Petrech - vinohradník a vinár, Chateau Belá s.r.o.
Ing. Jaroslav Ostrožovič – vinohradník a vinár, spolumajiteľ vinárstva Ostrožovič, s.r.o.
Ing. Ondrej Celleng – prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska, výrobný riaditeľ vinárstva MOVINO
Ing. Ingrid Vajcziková – hlavná enologička Hubert J.E. Sereď
Ing. Lukáš Krasňanský – vinohradník a vinár, agronóm špecialista VVD Karpaty, rodinné vinárstvo Lukáš Krasňanský
VIP hostia:
Zoltán Sánta WA – organizátor súťaže Víno Maďarskej akadémie vied, lektor WSET
Mgr. Vladimír Grácz – Veľvyslanec SR, riaditeľ odboru na MZaEZ SR
Ing. Juraj Vaďura – Obchodný a marketingový riaditeľ sklární RONA, a.s.
Ing. Štefan Kilársky – spolumajiteľ tlačiarní Purgina, člen Predsedníctva ZVV
Prof.Ing. Pavel Pavloušek, PhD – Ústav vinohradníctva a vinárstva ZF Lednice, Mendelova univerzita Brno
Za organizačný výbor:
Prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc – čestný prezident súťaže
Prof. RNDr. Ján Dusza, DrSc – predseda organizačného výboru
Ing. Edita Ďurčová DipWSET & WA - riaditeľka a odborná garantka súťaže
- - - - - - - - - - -
výrobca | názov vína | akostné zaradenie | ročník | dosiahnuté ocenenie | ďalšia trofej