Mladý vinár Dávid Kušický sa za pár tyždňov predstaví na prestížnom festivale naturálnych vín VELLA TERRA v Barcelone. 2 – 3. apríla 2022 totiž pôjde s kožou na trh a vytrénované jazýčky z celého sveta ochutnajú aj jeho "pet-natky" z Krtíša, Viogner z vajíčka, Pinot HeyMate a ďalšie vínka. Všetko pod korunkovým uzáverom a bez pridanej síry, ktoré David najčastejšie robí v betónových nádobách a snaží sa vyhýbať dreveným sudom.

Vnuk Jána Domina a syn Tibora Kušického, zakladateľov vinárstva Domin & Kušický to nemá ľahké. Jeho dedo a otec založili biovinárstvo v najsevernejšie položenej vinohradníckej oblasti Slovenska pred cca 30 rokmi a Dávid posúva ich snahu ešte ďalej. Po absolvovaní Vysokej školy vinohradníckej na Morave a stáži v austrálskej oblasti Adelaide Hills, začal robiť vlastné poctivé vína s minimom zásahov a s prihliadnutím na biodynamicke princípy. Netají sa tým, že jeho cieľom je nasmerovať vinárstvo k biodynamickému certifikátu.

Svet naturálnych vín je plný snílkov a nadšencov a tak ako Dávid, aj Alejandra Delfino a Stefano Fraternali si idú za svojím snom. V Barcelone v oblasti Sant Antoni si otvorili vínny bar s naturálnymi vínami a tapas s názvom Garage Bar, kde v súčasnosti majú v ponuke cca 3000 fliaš. Popri prestížnej vinotéke pravidelne od roku 2016 organizujú veľtrh naturálnych vín VELLA TERRA, na ktorom môžete každoročne ochutnať vína z rôznych oblastí sveta (146 vinárstiev zo 16 krajín) a zároveň sa zúčastniť aj konferencie o biodynamike s hosťami ako Nicolas Joly z Renaissance des Appellations. 

Malá upútavka: https://www.instagram.com/p/CaIUkTFAL5e/ 

A tu link na predpredaj - https://vellaterra.com/tickets/ - ak by ste sa rozhodli si urobiť víkend s nevšednými vínami v Barcelone. Určite to stojí za to!

Držíme teda Dávidovi palce a želáme úspešnú reprezentáciu naturálnych slovenských vín v zahraničí!

text / foto: Miro Lánik