Milovníci slovenského vína sa môžu tešiť. Vinári z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska hlásia výborný ročník, umocnený nadpriemernou kvalitou hrozna. Menej šťastní sú už slovenskí vinohradníci. Niektorí z nich nedokázali, najmä vplyvom rastúceho lacného dovozu, svoje kvalitné hrozno predať. Vinohradníci preto apelujú na štátne orgány, aby urýchlene spustili dôkladnú kontrolu pôvodu vín predávaných na Slovensku. 

Výnimočný ročník okúsime medzi prvými v Európe

Tohtoročné počasie vinárom prialo. Dostatočné množstvo zrážok, žiadne krupobitia a choroby sa postarali o nadpriemernú kvalitu hrozna. V porovnaní s ročníkom 2018 sa oberalo o dva týždne neskôr.  “Tohtoročná úroda hrozna na Slovensku je na úrovni 5 ton hrozna na hektár. Hrozno zrelo postupne a je výhľad na peknú harmóniu vína, a to vďaka vyváženému pomeru cukrov a kyselín. Dôkazom toho sú mladé vína zo skorých odrôd, ktoré sú takmer hotové a na trh sa dostanú už v novembri,“ hovorí vinársky odborník, doc. Štefan Ailer z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Podľa neho aktuálny ročník 2019 pripomína ročník 2017 - v primeranej vyzretosti vína, jeho sviežosti a ovocnosti. Nedá sa pritom určiť, ktorá odroda je najlepšia. Vždy je dôležitá kvalita a zdravotný stav konkrétnych strapcov, a to až keď sa privezú do pivnice. Podľa Ailera sa vo vyspelých vinárskych krajinách často konzumujú zmesi odrôd (tzv. cuvée) a značky, ktoré prezentujú menej odrodu a viac serióznosť výrobcu.

Rovnako kvalitné by mali byť i vína z neskorého zberu. „Môžeme sa tešiť na veľké výberové biele i červené vína a platí to pre všetky odrody vína z hrozna pestovaného na Slovensku. Boli hrozienka i cibéby. Jediným rizikom boli lesná zver a škorce,“ upozorňuje Ailer, podľa ktorého neskôr oberanému hroznu pomohlo i babie leto v polovici októbra.

Slováci sa môžu tešiť na prvé mladé vína z výnimočného ročníka ako jedni z prvých Európanov, a to už dnes 4. novembra. Slovenská legislatíva totiž umožňuje oficiálne začať predaj mladého vína už v „prvý novembrový pondelok“. Výborný ročník navyše predurčuje na archiváciu výborne vyzreté vína.

Existenčné problémy vinohradníkov pretrvávajú

Paradoxne, ani mimoriadne kvalitný ročník nepomáha vinohradníkom vyriešiť ich existenčné problémy. Niektorí z nich hlásia, že napriek výnimočnej kvalite dopestovaného hrozna ho nedokázali predať. Časť vinárov totiž prestalo vykupovať hrozno od slovenských vinohradníkov. Miesto toho si zabezpečujú hrozno, prípadne priamo víno z iných krajín. A časť z nich takto vyrobené víno označí klamlivo ako „slovenské“.

„Množstvo tohto vína na trhu, žiaľ, rastie. Apelujeme preto na príslušné orgány, aby čo najskôr spustili realizáciu rozsiahlych kontrol po vzore Českej republiky a Maďarska s cieľom eliminovať tento nezdravý jav spôsobujúci existenčné problémy najmä slovenským vinohradníkom, ktorý môže mať za následok ďalší úbytok rodiacich viníc. Ministerstvu pôdohospodárstva sme už predložili konkrétne návrhy opatrení, ktoré by mali pomôcť zlepšiť situáciu. Veríme, že čoskoro sa veci pohnú dopredu,“ hovorí Miroslav Fondrk, predseda Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

„Strategicky je nutné zlepšenie imidžu a marketingu slovenského vína, podpora cestovného ruchu vo vinohradníckych oblastiach a priameho predaja produktov. Je potrebná spoločná, masívna podpora dôveryhodnosti každého čestného slovenského producenta a slovenského vína. Slovensko má zreteľné rezervy v spotrebe vína a jej rast by výrazne pomohol i poctivým slovenským vinárom, ale i vinohradníkom,“ dopĺňa  Štefan Ailer.   

Problémy s odbytom hlásia i vinári

Napriek výborným posledným ročníkom slovenským vinárom zostáva v pivniciach viac nepredaného vína ako v minulosti. „Lacný dovoz a klamlivé označovanie tohto vína ako slovenské ničí trh čoraz viac,“ podotýka Miroslav Fondrk z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska.