ŠKOLA VÍNA - lekcia: Riesling v Nemecku (25.1.2018)

december 28, 2017 09:16 · 3 minúty čítania

Ak sa v Nemecku povie Riesling, myslí sa Rizling rýnsky, pretože Rizling vlašský sa tam nepestuje. Keďže je to v tejto krajine najrozšírenejšia odroda hrozna, nie je možné v rámci jednej lekcie predstaviť všetky jeho formy. Sústredime sa preto najmä na „severné“ vinohradnícke oblasti, ktoré sú najvýznamnejšie a zároveň si ukážeme, čo všetko dokáže Riesling, pokiaľ ide o jeho prívlastky. Ochutnáme 10 vín, z toho 6 z ikonického vinárstva Weingut Dőnnhoff.


Termín: 25. januára 2018, 18.00 – 21.00

Miesto: Škola vína, Na Kalvárii 7/A, 811 04 Bratislava

Lektor: Dušan Pleško

Zoznam vín určených na degustáciu:

1. skupina – oblasti

Pfalz, Ben Rothmeier trocken 2013

Mittelrhein, Matthias Müller Alte Reben trocken 2012

Mosel, Wegeler trocken 2016

Rheingau, Goldatzel Geisenheimer Kläuserweg 1.G. 2016


2. skupina – prívlastky, všetko Dönnhoff, oblasť Nahe, všetko ročník 2016:

Riesling trocken

Tonschiefer trocken

Höllenpfad trocken

Riesling feinherb

Leistenberg Kabinet

Hermannshöhle Spätlese


Vstupné: 39,- €/osoba, 70,- €/dvojica (cena zahŕňa odborný program 3 hodiny, učebné materiály, 10 vzoriek Rieslingu)

Lektor Dušan Pleško hovorí:

Fanúšikom Rieslingu som sa stal počas môjho viacročného pracovného pobytu v Nemecku. Veľa som cestoval, ochutnával, porovnával, študoval a robím tak dodnes. Víno je mojim koníčkom, nemám pritom žiadne komerčné záujmy. Organizujem veľa ciest za vínom nie ako cestovná agentúra, ale ako hobby. Upútala ma nesmierna ušľachtilosť tejto odrody, jej mnohorakosť, pokiaľ ide ide o vôňu, chuť, odraz pôdy, klímy, polohy a filozofie vinára v konečnom produkte vo fľaši. Očaril ma priam puristický pristup mnohých špičkových vinárov v celom procese od zberu cez fermentáciu až po fľašovanie a ich schopnosť urobiť špičkový mok od základného suchého akostného až po trebárs prirodne sladký hrozienkový výber.




Mohlo by vás zaujímať:


Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.