Reportáž: Večer s pani Pospíšilovou v Pavuk wine restaurant

marec 16, 2017 07:00 · 3 minúty čítania

Ing. Dorota Pospíšilová, šľachtiteľka, úžasná osoba v úctyhodnom veku plná života, ktorá veľkú časť svojho života zasvätila vínu, v prvom rade však skôr viniču. Pavuk wine restaurant, krásna reštaurácia so zameraním na dobré víno a kvalitnú gastronómiu. Marco Baláž a Miro Kubečka, profesionálni fotografi a nadšenci gastronómie a vína.

Prečo spomínam reštauráciu, fotografov a významnú osobu slovenského vína? Pretože slovo dalo slovo a vďaka nápadu Marca Baláža a Mira Kubečku sa mohla 2. marca 2017 stretnúť verejnosť s pani Pospíšilovou práve v Pavuk wine restaurant v Modre. Zaujímavé rozprávanie bolo sprevádzané, ako inak, slovenskými "novošľachtencami", ktorým dala život pani Pospíšilová, spolu s tímom ľudí, ktorí s ňou na šľachtení spolupracovali.

Chutnali sme spoločne Devín, Breslavu, Dunaj, Torysu a Rosu. Konkrétne Devín a Dunaj dvakrát na porovnanie z iných "terroir-ov". Ako prvý sa degustoval Devín suchý ročníka 2015, z vinárstva Karpatská perla. Ako druhý mladší, ročník 2016 s vyšším zbytkovým cukrom, teda polosuchý z Víno Miroslav Dudo. Nasledovala suchá Breslava od pána Petrecha zo Chatea Belá, ktorý pani Pospíšilovú presvedčil Breslavu opäť poslať na štátne preskúšanie, čo malo za následok definitívne zaradenie tejto odrody do štátnej listiny odrôd. Ďalej hádam najznámejšia modrá slovenská odroda, Dunaj. Jeden z Pezinka od vinárstva Pavelka a syn, druhý z opačného konca Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, teda z Čachtíc od PD Čachtice.

Okrem iného sme sa dozvedeli, čo predchádzalo, respektíve čo bolo dôvodom vzniku nových modrých muštových odrôd. Boli to práve nedostatky starých odrôd pestovaných na Slovensku. Dlhá vegetačná doba, nedostatok farby, polyfenolov (tanínov), extraktívnych látok a napokon aj nedostatok sortimentu. Na terajšom ÚKSÚP-e (Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom) bolo v minulosti približne 250 odrôd. Jej zásluhou sa toto číslo navýšilo na približne 1300, čo je vskutku razantný nárast sortimentu.

Zaujímavým prekvapením bola potom Torysa od vinárstva Kmeťo z Modry. A degustácia sa zakončila aromaticky atraktívnou Rosou od Eleska, ktorá je charakteristická vôňou ruží, z čoho vyplýva aj jej názov. Aj preto ku koncu, za veľkého potlesku všetkých prítomných, dostala pani Pospíšilová z rúk Romana Pavúka symbolicky kyticu ruží pri príležitosti jej nedávnych 87. narodenín.


(6.2.2017)



Text: Lukáš Záleský 
Foto: Marco Baláž a Miro Kubečka (www.marcobalaz.com)


FOTOGALÉRIA:

 
 

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.