Prvý krát som ochutnala Champagne z oblasti Aube asi pred dvoma rokmi. Bolo plné a šťavnaté. A tiež ročníkové za mimoriadne prístupnú cenu. Odvtedy sa o Aube objavilo pár článkov vo vinárskych časopisoch, takže moja zvedavosť časom rástla. Champagne milujem a ešte viac sa mi páči, keď je za prijateľnú cenu. Prirodzene padlo rozhodnutie, že sa do Aube ideme pozrieť.

Departament Aube sa nachádza asi hodinu cesty juhozápadne od Remeša. Vinársky región sa nazýva Côte des Bar a je situovaný v okolí mesta Troyes. Ešte pred fyloxérou sa práve v tejto časti nachádzalo viac viníc ako vo Vallé de la Marne.

Región Aube mal v minulosti komplikovaný vzťah s apeláciou Champagne. V roku 1911, keď sa apelácia tvorila, veľké šampanské domy z Marne chceli Aube vylúčiť a chceli ho zaradiť len ako  "Champagne deuxième zone" (Champagne druhej triedy). Trvalo až do roku 1927 kým sa región Aube po mnohých protestoch stal neoddeliteľnou súčasťou Champagne. Dodnes sa tam nenachádza klasifikovaná vinica Grand Cru alebo Premier Cru.

O tomto regióne nekolujú také známe legendy, ako tá o mníchovi menom Dom Pérignon či vdove Vieux Clicquot. Aube bol v minulosti najmä farmársky región, pestovali tu hrozno a predávali ho na sever veľkým šampanským domom. Avšak začiatkom 21. storočia nastal obrat a niekoľko malých ambicióznych pestovateľov začalo víno vyrábať. Svetlo sveta tak uzrelo prvé Champagne z Côte des Bar – remeselné, experimentálne, zamerané na terroir. Tým, že sami dlhé roky hrozno pestovali, mali cit pre miesto, z ktorého hrozno pochádza. Od roku 2000 sa rozloha vinohradov zvýšila o 20% a dnes dosahuje takmer 20 000 hektárov.

Zatiaľ čo sever Champagne sa zameriava na umenie vytvoriť cuvée – rovnaké v každom roku a typické pre daný šampanský dom, región Côte des Bar má tendenciu zameriavať sa viac na individualitu – jedna odroda, jeden ročník, jedna vinica. Víno je od každého vinára iné, každý ročník odlišný, niekedy expresívnejšie, inokedy menej, nikdy však nie nudné.

Tento fakt je možno spôsobený aj tým, že táto oblasť je bližšie k ďalšiemu svetoznámemu vinárskemu regiónu – Burgundsku. Južná hranica oblasti je vzdialená od severnej hranice Burgundska len 15 km. Práve tu sa stretávajú rôzne typy pôdy: krieda zo Champagne a hlinitá i kimeridžská pôda zo Chablis.

Kráľom v Aube je Pinot noir – jednak preto, že šampanské domy zo severu si ho vyžadovali, a jednak že tunajšia pôda a teplejšie podnebie Pinotu veľmi vyhovujú. Pinot noir zaberá v Aube rozlohu 86%, mizivé percento Chardonnay a Pinot Meunier. Našli sme tu aj prekvapujúco chutné Champagne z odrody Pinot blanc, objaviť sa dá aj Pinot Gris, Arbanne a Petis Meslier.

Práve preto, že táto oblasť bola dlho zaznávaná a vinári z Aube o svoje miesto v centre pozornosti ešte bojujú, ceny za krásne vína sú stále veľmi prijateľné.

My sme si za stanovisko zvolili malebnú dedinku Bar sur Seine. Z toho čo sme ochutnali sa nám veľmi páčilo:

Champagne Brigitte Baroni 

RM:Récoltant Manipulant – pestovateľ hrozna, ktorý vyrába svoje vlastné Champagne zo 6 ha.

Alebo lepšie povedané pestovateľka! Som si istá, že slávne dámy Champagne ako Madame Pommery, Madame Veuve Clicquot Ponsardin, či Madame Bollinger vyzerali rovnako ako Brigitte Baroni. Priame, hotové bojovať za svoje vinárstvo i rodinu, silné osobnosti, ale zároveň dámy. Z jej vín odporúčam: „Maillardiére“ – cuvée, medové tóny, veľmi zrelá mandarinka, oriešky, pekná dochuť.

Champagne by Justin Maillard

RM: Récoltant Manipulant, zatiaľ 2 ha.

Predstavuje novú mladú generáciu vinárov. Najprv študoval somelierstvo (čiže vie, čo je dobré!) a potom začal vyrábať víno v rodinnej firme. Vychádzajúca hviezda, očarujúce vína, za pár rokov sa jeho vína budú predávať za niekoľkonásobne vyššie ceny.

Tip: Rosé de Saignée - 3 dni na šupkách, 100% Pinot noir... jahody, maliny, mimoriadne dlhá dochuť... „Pinot noir s bublinkami“.

Champagne Devaux

CM: Copérative de Manipulation – družstvo - neľakajte sa toho názvu, je to družstvo v tom najlepšom slova zmysle. Víno sa tu vyrába z hrozna len z vinohradov patriacich členom. Založené ako rodinné vinárstvo v Epernay v roku 1846, a opäť tri silné dámy – vdovy v jeho vedení. Od roku 1987 zmenené na družstvo.

Tip: Grande Reserve - dominuje Pinot noir, vyzrievané 3 roky.

Champagne Marcel Deheurles & Fils

RM: Récoltant Manipulant - rodinné vinárstvo, druhá generácia, 7 ha.

Tip: Millesime 2012 – vyzreté, opulentné, bohaté.

text + foto: Beáta Vlnková - prezidentka Asociácie somelierov SR



Všetky tieto vína budete mať možnosť ochutnať na lekcii Rebeli z Aube, ktorá sa bude konať 19.9.2019 o 19:00 v Škole vína (Magurská 5/A). Počet miest je limitovaný.