Moravský someliér Kamil Prokeš si na tohtoročných Majstrovstvách somelierov Slovenska zopakoval svoje víťazstvo z roku 2017. A nielen to. V oboch rokoch sa mu podarilo získať "double", teda majstrovský titul v Čechách aj na Slovensku. Okrem neho sa do finále majstrovstiev prebojovala aj jeho kolegyňa - Libuše Vrbová, ktorá skončila na 2. mieste. Najlepšou slovenskou somelierkou majstrovstiev sa s tretím miestom stala Patrícia Bačová.
28. októbra 2019 sa totiž v bratislavskom hoteli Devín opäť konali Majstrovstvá somelierov Slovenska. Pripravili ich Asociácia somelierov SR v spolupráci s generálnym partnerom majstrovstiev – spoločnosťou WINE LOVERS CLUB s.r.o.
Celkovo sa do súťaže zapojilo 19 somelierov zo Slovenska a Českej republiky:
- Miriama Havettová (SR / Albrecht Services s.r.o.)
- Erik Dorušinec (SR / GLOBO restaurant and wine bar)
- Jozef Milčík (SR / VÍNOMIL.SK)
- David Hetteš (SR / Reštaurácia FORHAUS)
- Michal Kadlec (ČR / OSVČ - Hostinec u Vlachů)
- Matouš Forman (ČR / CALIFORNIANWINES:EU)
- Adéla Štulířová (ČR / VINOGRAF)
- Lukáš Záleský (SR / Šimák Zámok Peinok)
- Lucia Boďová (SR / študentka odboru somelier)
- Peter Minárik, Ing. (SR / Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska)
- Tamara Farkašová (SR / SOŠ Hotelových služieb a obchodu)
- Patrícia Bačová (SR / Vínimka s.r.o.)
- Lukáš Krnáč (SR / Zámocký Hotel***GALICIA NUEVA)
- Tomáš Čížek (ČR / Vinářství Málek Valtice, s.r.o.)
- Martin Pristaš (SR / Hotel Elizabeth)
- Róbert Nagy (SR / WINE LOVERS CLUB s.r.o.)
- Libuše Vrbová (ČR / Vinařství u Vrbů)
- Kamil Prokeš (ČR / Kamil Prokeš Vinařství)
- Kristína Kupcová (SR / GLOBO restaurant and wine bar)
Odbornú porotu tvorili:
- Beáta Vlnková - predseda poroty, prezidentka ASSR
- Roman Milata - General manager WINE LOVERS CLUB s.r.o.
- Miroslav Jajcay - člen prezídia ASSR
- Róbert Páleník - člen prezídia ASSR
- Dominik Baránek - člen prezídia ASSR
- Ing. Vladimír Mrva - spolumajiteľ VÍNO MRVA & STANKO, a.s.
- Tomáš Vyšvader - somelier, Wineexpert s.r.o.
- Ing. Peter Kecskés - technický riaditeľ
Súčasťou poroty bol aj viceprezident ASI (Association de la Sommellerie Internationale) pre Európu a prezident belgickej asociácie somelierov - William Wouters.
Na somelierov čakali tradičné i nové disciplíny:
- Písomný test (zameraný predovšetkým na oblasť Slovenska a Južnej Ameriky),
- Senzorika "slepých vzoriek" - určenie odrôd 4 bielych vín, senzorický popis 2 červených vín a určenie ovocia, z ktorého pochádzajú 3 vybrané destiláty,
- Dekantácia červeného vína.
Najlepšie ich zvládli a do semifinále postúpili 6 súťažiaci (na fotke zľava):
- Matouš Forman
- Róbert Nagy
- Libuše Vrbová
- Patrícia Bačová
- Erik Dorušinec
- Kamil Prokeš
Na semifinalistov potom čakala náročná úloha - ponúknuť, resp. presvedčiť firemných zákazníkov, teda porotu, aby si vybrali vopred určené víno. Išlo o objem 2500 fliaš a okrem predaja sa museli somelieri dopracovať aj k správnej cenotvorbe vína.
Po spočítaní všetkých dosiahnutých bodov sa vo finále ocitla už v úvode spomínaná trojica. Záverečné disciplíny musela zvládnuť nielen pred odbornou porotou, ale už aj za prítomnosti verejnosti, ktorej bravúrne okomentoval priebeh finále známy moravský somelier Libor Nazarčuk. Každý z finalistov samostatne určoval predložené jedlo a odporúčal k nemu vhodnú kombináciu vína, následne robil servis zákazníkom (dekantáciu červeného vína, prípravu a servis miešaného nápoja), či degustoval a popisoval anonymné vzorky nápojov (2 vína a 3 destiláty). Na záver mali súťažiaci ešte za úlohu rovnomerné rozliatie magnum fľaše (1,5 l) šumivého vína do 18 pohárov.
Fotoreportáž zo súťaže >>