Furmint Forum (1.12.2017) + rozhovor s organizátorom

november 17, 2017 04:53 · 7 minút čítania

1. decembra 2017 sa v Košiciach uskutoční netradičný festival vína. Volá sa Furmint Forum, a ako už napovedá jeho názov, ochutnávať sa na ňom budú len vína z tokajskej odrody Furmint. Jedným z organizátorov festivalu je totiž nadšenec pre Tokajskú vinársku oblasť - Peter Drotár, s ktorým sme sa nedávno zoznámili a poprosili ho, aby nám o druhom ročníku tohto podujatia prezradil viacej.

- - - - - - - - - - - - - - - -


Na webstránke festivalu pozývate ľudí na veľkolepú ochutnávku vín z odrody Furmint. Prečo ste sa rozhodli urobiť festival vína len pre jednu odrodu?

Nápad zorganizovať festival len pre jednu odrodu vznikol spontánne, no z časti sme chceli urobiť niečo, čo môže byť späté s mestom Košice. Minulý rok vo vinotéke Villa Cassa prišli s nápadom zorganizovať festival Furmintov. A pri jednej príležitosti ma oslovili, či by som im s tým trochu nepomohol. Nultý ročník sa konal v priestoroch Villa Cassa. Chceli sme to vyskúšať v "domácom prostredí" a malo to vynikajúci ohlas medzi návštevníkmi a vinármi. Tak sme si tento rok povedali, že to už urobíme vo väčšom. Hneď na začiatku roka sme začali s plánovaním, hľadaním priestorov a partnerov. Našim cieľom je spojiť festival aj s tematickými a odbornými workshopmi, ktoré prilákajú návštevníkov nielen z blízkeho okolia, ale hlavne zpoza hraníc. 

Tu by som sa rád poďakoval pánovi Vladimírovi Čuchranovi a Gabimu Kövérovi, ktorí ma oslovili, a dali mi príležitosť, aby som sa s nimi spolupodielal na realizácii tejto skvelej myšlienky. Veľmi dobre sa robí v tíme, v ktorom je pre každého člena víno koníčkom a životným poslaním. A veľmi ma teší, že nás v našej iniciatíve podporujú Peťo Handzuš, Tibor Vittek a Dani Ercsey. Bez ich odborných rád a postrehov by to bolo oveľa ťažšie. A v neposlednom rade ďakujem za pomoc členom tímu Visit Kosice, ktorí sa ukázali ako ozajstní vínomilci a zdieľajú naše nadšenie pre túto skvelú myšlienku.


A prečo práve Furmint? Prečo nie napr. Lipovina?

Furmint je odroda, ktorá v posledných rokov získava na význame a dostáva sa do hľadáčika svetoznámych vínnych kritikov a odborníkov. Po páde komunizmu chytil Tokaj druhý dych a je tu snaha dokázať svetu, že Tokaj je vzácny nielen kvôli prírodne sladkým vínam, ale takisto je to miesto, kde sú jedinečné podmienky na výrobu veľkých suchých vín. Furmint je presne toho dôkazom. Kľudne sa vyrovná najlepším Chardonnay z Burgunska, Sauvignonom z Bordeaux, alebo veľmi obľúbeným Rieslingom.

A Furmint aj preto, lebo Tokaj, či už slovenský alebo maďarský, je vzdialený iba približne 60 km od Košíc. Takže v okruhu 60 – 100 km od Košíc vieme nájsť možno 70% – 80% z celkovej produkcie Furmintu na svete. Nie je to úžasné? Ktoré mesto sa môže niečím podobným pochváliť? :-)
Dokonca Furmint už má aj svoj medzinárodný deň, a prvýkrát sa oslavoval tento rok - 1.2.2017. A som hrdý na to, že práve minuloročný nultý ročník výrazne prispel aj k vzniku medzinárodného dňa Furmintu. Bez Peťa Handzuša a účastníkov minuločného Furmint fóra by bol svet chudobnejší o jeden medzinárodný deň.

Váš nápad s Lipovinou sa mi páči. Určite je to odroda, ktorá si zaslúži svoj vlastný festival. Ak sa na to niekto nepodujme skôr, tak si to dávam do svojho "to-do" listu :-). Aj keď niečo podobné už existuje v Maďarsku, ale na Slovensku som sa tým ešte nestretol.

Čo môže ešte od vášho festivalu návštevník očakávať? Teda okrem ochutnávania veľa vín z odrody Furmint :-) 

Bude začiatok decembra. Predvianočná nálada vo vzduchu. Očakávam, že to bude podobné ako minulý rok, kedy si festival rovnako vychutnali vinári, návštevníci, ako aj my organizátori. Festival sme sa rozhodli rozdeliť na dve časti. Prvá časť (od 15:30 – 17:00  hod.) bude pre odbornú verejnosť - vínnych kritikov, wine-bloggerov, majiteľov reštaurácií a hotelov. Na túto časť je možné sa dostať bezplatne, ale až po potvrdenej registrácii na našej webstránke. Ponúkneme v nej teda priestor vinárom, aby odprezentovali svoje Furminty zástupcom HoReCa segmentu a wine-bloggerom zo Slovenska a zahraničia.

Druhá časť (od 17:30 do 22:00 hod.) je určená pre širokú verejnosť a bude hlavne o zábave. Na túto časť sa teším najviac :-). Návštevníkom sa naskytne príležitosť ochutnať Furminty z rôznych krajín a "honov". Od suchých, polosuchých, prírodne sladkých, cez tzv. "orange wines", až po sekt. Počas festivalu nám budú hrať chalani z kapely Wine Boyz, a budeme taktiež ponúkať rôzne cateringové špeciality a remeselné syry, ktoré sa hodia k Furmintom. 


Koľko vinárov bude prezentovať svoje Furminty? A koľko vzoriek budeme môcť ochutnať? Budú medzi nimi aj nejaké "špecialitky", na ktoré by ste radi upozornili, alebo máte Vy osobne rád?

Príde minimálne 30 vinárstiev. V priemere budú vinárstva ponúkať 2 až 5 druhov Furmintov. Zoznam vinárov priebežne aktualizujeme na našej webstránke. Takže návštevníci sa môžu tešiť na viac ako 100 Furmintov. Oslovili sme vinárstva, ktoré poznáme, a ktorých vína máme radi. Nemám konkrétne svojho miláčika, ale viem poradiť, ako sa orientovať v takom veľkom množstve Furmintov. Spomínam si na jedného návštevníka, ktorý minulý rok ochutnával len Furminty vyrobené oxidatívnou metódou. Takže je tu priestor to poňať aj tematicky. Napríklad sa zamerať na reduktívne furminty, alebo to zobrať ročníkovo, čiže ochutnávať Furminty len z rovnakého ročníka. Ak niekomu chutia prírodne sladké vína, tak len sladké Furminty, alebo sa naopak zamerať na tie suché. Možností je viacero. A tí šikovnejší stihnú viacero tematických ochutnávok za večer :-).

Tak už chceme len vedieť, ako sa dá na tento váš festival dostať.

Festival bude ľahko dostupný aj "na pešo". Bude sa konať v centre Košíc (Hlavná 59), v zadnom trakte historickej radnice, v nádherne zreštaurovaných priestoroch kina Slovan. Lístky na festival ponúkame v predpredaji cez portál Wisomm (17,- €), alebo sa budú dať zakúpiť v deň konania festivalu (20,- €). V cene vstupného sú aj degustačné žetóny v hodnote 10,- €. Záloha za pohár je 3,- €.

Ďakujeme za rozhovor a držíme palce, aby sa z vášho festivalu stalo tradičné a obľúbené medzinárodné podujatie. 


Peter Drotár - Má 38 rokov a žije neďaleko Košíc. Pracuje ako manažér v lokálnej fabrike. Istý čas pôsobil v Bratislave, kde mal vďaka svojim kolegom možnosť zasvätiť sa do tajov sveta vína. Neskôr sa vrátil za prácou do svojho rodiska a začal objavovať Tokajskú vinohradnícku oblasť. Od tej doby si našiel veľa kamarátov medzi vinármi z tejto oblasti, nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku. Celý tento jeho koníček napokon prerástol do toho, že sa začal aktívne zapájať do diania, napr. spoluorganizovaním prezentácií tokajských vín zo Slovenska a Maďarska, a rôznych workshopov.


[foto: kardosphotography]


Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.