Dekantovanie vína má vo vínnej kultúre svoje stále miesto. A hoci dnes viacerí tvrdia, že použitie dekantéra nie je nevyhnutné – že postačuje ponechať fľašu, či víno v pohári „postáť“, my sa naopak nazdávame, že niektorým typom vín dekantovanie vyslovene svedčí. Navyše pridáva podávaniu vínu istú dávku elegancie a noblesy.

Pri podávaní vín červených je dekantovanie odporúčanou metódou zvýraznenia ich podmanivých tónov. Nechať víno predýchať a súčasne minimalizovať prípadné usadeniny, aj to je dôvod, prečo by mala byť karafa na dekantovanie výbavou každého milovníka vín.

Dekantéry majú obvykle špecifický tvar, optimálny práve na tieto účely. Ich dno je obvykle široké a hrdlo naopak úzke. Pôsobia na stole ako dokonalá ozdoba. Krásny a účelný tvar je však často orieškom, keď príde na jeho údržbu.

Pozor na umývačku aj agresívne čistiace prostriedky

Ak vás láka šupnúť karafu jednoducho do umývačky, zadržte. Cirkulácia vody v umývačke len ťažko dosiahne do všetkých kútov a navyše by abrazívne prostriedky a soľ v umývačke mohli sklo poškodiť. To isté platí pri ručnom umývaní. Vyhnite sa čistiacim prostriedkom na báze mydla, či silným práškovým čističom.

Mydlo aj pri niekoľkonásobnom vymytí zanechá na povrchu skla jemný film, ktorý by ovplyvnil chuť vína pri ďalšom použití. Prášok zase môže narušiť hladký povrch skla. Tým by ste si zabezpečili „nevyčistiteľné“ fľaky pri ďalších použitiach.

Rýchlosť rozhoduje

S umývaním dekantéra by ste rozhodne nemali otáľať. Čím dlhšie budú zvyšky vína v karafe, tým ťažšie bude sa ich zbaviť. Ideálne je, ak karafu vypláchnete teplou vodou okamžite po rozliatí vína. Tak vám v nádobe nevzniknú tvrdohlavé usadeniny, ktorých bude ťažké sa zbaviť.

Dokonalé umytie karafy môžete vykonať viacerými osvedčenými spôsobmi.

Ak patríte k tým, čo dekantovanie milujú, oplatí sa vám investovať do čistiacich perličiek. Ide o malé guličky z hladkej ocele. Tie vložíte do karafy s malým množstvom vody a prípadne jemného práškového čističa a krúživými a hojdavými pohybmi guličky necháte pohybovať po dne. Dokonale vyčistia celé vnútro karafy.

Ak karafu používate len príležitostne, podobne vám poslúžia menšie kúsky ľadu. Prípadne môžete nádoby vyčistiť mechanicky, jemnou bavlnenou handričkou umiestnenou na dlhšej násade. V žiadnom prípade nesiahajte po kefe, či drôtenke.

Záverečná starostlivosť

Po vymytí všetkých zvyškom vína, vyčistení a vypláchnutí čistiacich prostriedkov, je dobré spraviť ešte záverečný oplach horúcou, nie však vriacou vodou. Takto vyčistený dekantér necháme uschnúť na vzduchu. Takto je pripravený na ďalší skvelý večierok, či romantickú večeru.

Na zdravie.

text: Marcela Said





Náš tip: 
Bohatú ponuku elegantných dekantérov a karáf na víno za skvelé ceny nájdete na stránkach E-poháre.sk. Rýchle dodanie a možnosti dekorovania potlačou i pieskovaním. Zobraziť ponuku.