Najznámejšiu virtuálnu menu súčasnosti netreba asi nikomu predstavovať. Bitcoin je jednoducho novodobým fenoménom v oblasti finančníctva, ktorý zahlcuje média rastom svojej hodnoty, či jej dramatickým poklesom.

zdroj: pixabay.com


O čom sa hovorí už menej je samotná technológia, na ktorej je bitcoin postavený. Volá sa blockchain a bola predstavená už v roku 1991 dvoma vedcami - Stuartom Haberom a W. Scottom Stornettom, ktorí prišli s myšlienkou vytvorenia databázy s nezmeniteľnými časovými pečiatkami. Na jej praktické využitie si však počkali až do roku 2009, kedy (doteraz) neznáma osoba alebo skupina ľudí s pseudonymom Satoshi Nakamoto spustila tzv. „ťaženie“ bitcoin-u. 

Teraz si asi kladiete otázku, prečo píšeme o blockchain-e na portáli o víne? Pretože jeho využitie sa nenašlo len v kryptomenách, ale postupne sa zavádza nielen do priemyslu, ale dokonca aj do výroby potravín. "Blockchain je totiž založený na zapisovaní dát do na seba nadväzujúcich blokov, ktoré sú zoradené v chronologickom poradí. Sú zapísané v decentralizovanej databáze, to znamená, že tieto dáta nemajú centrálneho správcu, nie sú na jednom serveri, ale nachádzajú sa na množstve počítačov po celom svete. Akonáhle sú raz tieto údaje zapísané do blockchain databázy, nie je možné ich akokoľvek zmeniť, prepísať či upraviť, čo robí z tejto technológie výborný základ pre akékoľvek riešenie zaoberajúce sa transparentnosťou." – vysvetľuje Juraj Zámečník zo spoločnosti 3IPK, ktorá sa využitiu tejto technológie venuje už od roku 2018. 

"Blockchain už v súčasnosti pomáha pri odhaľovaní falzifikátov, alebo ako účinný nástroj pri deklarovaní originality, kvality a pôvodu, zvyšovaní efektivity v dodávateľskom reťazci a zvyšuje transparentnosť a dohľadateľnosť výrobných procesov. Z našej priamej skúsenosti môžem povedať, že blockchain aplikujeme v projektoch pre našich klientov napr. v leteckom alebo vesmírnom priemysle, v ktorom viete vďaka blockchain-u doslova "rozobrať" vyrobené lietadlo do každej samostatnej súčiastky, viete dohľadať jej históriu, a pod.“ – dodáva Juraj Zámečník. "Následne sme sa začali zaoberať myšlienkou ďalšieho využitia tejto technológie. A jednou z prvých oblastí, v ktorej sme sa ju rozhodli využiť je výroba potravín, pričom úplne prvou bola výroba čokolád. A od čokolády sme sa presunuli k ďalšej nami obľúbenej potravine – k slovenskému vínu, o ktorom sme sa viackrát dočítali, že zápasí s dovozom zahraničnej produkcie, či dokonca nekalými praktikami označovania dovozových produktov za slovenské.“

Ako sa dá využiť blockchain v oblasti vína si už vyskúšalo aj prvé slovenské vinárstvo. Je ním rodinné vinárstvo Carpate Diem zo Šenkvíc, ktorého "rodný list vína" z odrody Veltlínske zelené bol nedávno zapísaný do nemeniteľnej blockchainovej databázy.

"Pestovanie viniča a dorábanie vína je pre našu rodinnú firmu nielen ekonomickou činnosťou, ale hlavne životnou filozofiou spojenia prírody a človeka. Našou snahou je nájsť čo najdokonalejšie prepojenie medzi pestovaním viniča s následným vhodne zvoleným spracovaním dopestovanej suroviny." - hovorí Peter Fitz, majiteľ vinárstva CARPATE DIEM  (na fotke vľavo) - "Je to celoživotná cesta, ktorá nás baví a napĺňa, a aj preto sú naše vína obrazom práce vo vinici s individuálnym prístupom ku spracovaniu každého nami dopestovaného hrozna. Veľmi nám záleží na tom, čo našim zákazníkom ponúkame, akým spôsobom sme dopestovali hrozno, a ako sme z neho vyrobili víno. Preto sme sa rozhodli využiť technológiu blockchain pri výrobe vína a prepojiť prírodu s novými modernými technológiami."

Spomínaný rodný list vína obsahuje detailné informácie o mieste vzniku vína, dátume jeho fľašovania, pôvode suroviny, z ktorej bolo vyrobené, ako aj postup jednotlivých krokov jeho výroby. Nechýba ani prezentácia vinárstva a jeho kontakty.

"Tento rodný list vína vznikol vďaka nami vytvorenej aplikácii s názvom Gratitude. A čoskoro vďaka nej budú do blockchain-u zapísané vína aj iných slovenských vinárov." - doplnila Mária Čápová zo spoločnosti 3IPK. "Jej cieľom je priblížiť konzumentom výrobu produktov (vína) transparentne, so zobrazeným pôvodom a zaujímavými informáciami, ktoré vytvárajú väzbu a zvyšujú dôveru zákazníkov voči výrobcom. Vinárom umožňuje zaznamenať proces výroby nezmeniteľne, s cieľom ukázať lokálnosť suroviny a výrobku, náročnú prácu, ktorá stojí za výrobou, ako aj ľudí, ktorí sa podieľajú na výrobnom procese. A nielen vinárom."

text: Ivan Záleský | foto: Peter Ševčík




Na záver vám ešte prezradíme, že aj vďaka iniciatíve nášho portálu KamZaVinom.sk vzniká projekt deklarovania pôvodu slovenských vín, ktorý bude založený práve na technológii blockchain. O tom ale nabudúce 😊