Termíny kurzu:
I. modul : 19. – 22.9.2022
II. modul: 3. – 6.10.2022.

Zahájenie kurzu v pondelok 19. septembra 2022 o 9:00 hod.
Vyučovanie každý deň od 9:00 do 16:00 hod.

Miesto konania: WinePlanet, Stará Vajnorská 39, Bratislava

Odborní lektori kurzu:

Ing. Štefan Ailer, PhD. 

Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je  lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Je autorom knihy Vinárstvo a somelierstvo. 

Beáta Vlnková 

Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky.  Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne. Vedie Školu vína v Bratislave. 

Rastislav Šuták

Reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta v Antverpách.  Má encyklopedické vedomosti o vínach sveta, dlhoročné skúsenosti someliera z najlepších reštaurácií Slovenska, organizuje odborné profesionálne degustácie. 

Je držiteľom International A.S.I. Sommelier Diploma.


Odborný program kurzu:

I. modul

VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I. 

1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna 

1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy).

Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku 

VINÁRSTVO II. 

2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín 

2.2. Choroby a chyby vína 

2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína 

2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín

2.5. Odborná exkurzia vo vinárskej prevádzke

SOMELIERSTVO I. 

3.1. História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, jednotlivé činnosti a povinnosti someliera, somelier a jeho hostia, klasifikácia klientely, manažment sťažností, etiketa, Asociácia somelierov SR, Assocation de la Sommellerie Internationale

3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína 

3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín 

3.4. Destiláty a miešané nápoje

II. modul

VÍNA SVETA

1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.

Praktická časť: degustácia slovenských vín

II.2. Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko

II.3. Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek 

VÍNA SVETA

2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko

Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek

2.2. Vína Nového sveta : USA, Kanada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland

Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek

SOMELIERSTVO II.

3.1. Víno v reštaurácii:  Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok

3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína

3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka menu: predjedlo, hlavné jedlo, dezert, snúbenie vína a syrov

3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo

3.5. Káva a cigary.


Zmena poradia prednášok vyhradená.


Pozvánka na podujatie >>