Header Ads

Sekt Johann Hubert Extra dry opäť zažiaril

Najväčšia medzinárodná vinárska súťaž na svete, AWC Vienna 2020, pozná svojich víťazov. Až 11 232 vín od vyše 1 500 producentov zo 41 krajín sa uchádzalo o uznanie odborníkov s vycibreným jazykom. Do súťaže sa s vysokými očakávaniami a zároveň pokorou i rešpektom voči svetovej konkurencii prihlásilo slovenské vinárstvo Hubert J.E., ktoré do boja o najcennejšie kovy poslalo 8 sektov a všetkých 8 získalo medailu, čo svedčí o takmer 200-ročných skúsenostiach, neustálom napredovaní a konkurencieschopnosti tohto prvého vinárstva na výrobu šumivého vína mimo Francúzska. 


Johann Hubert Extra dry, vlajková loď spomedzi sektov tohto vinárstva, získal najcennejší kov. Kvalitu tohto šumivého vína vyrobeného tradičnou metódou, ktorou sa vyrába aj svetoznáme francúzske šampanské, ocenila odborná komisia zlatou medailou. Pocta, ktorej sa dostalo tomuto sektu, je ďalším tohtoročným dôvodom na oslavu pre vinárstvo Hubert J.E. Tento rok oslavuje významné 195. výročie svojho založenia. Práve s ním sa spája prémiový sekt Johann Hubert Extra dry, ktorý vznikol na počesť jeho zakladateľa Johanna Evangelistu Huberta.

Pri tradičnej metóde zreje víno priamo vo fľaši minimálne 12 mesiacov, kde svoju úlohu zohrávajú najmä ušľachtilé kvasinky. Počas zrenia sa fľaše tzv. striasajú, čo spôsobuje koncentrovanie depotov do hrdla fľaše. Striasanie (remuáž) fliaš sa vykonáva vo vinárstve Hubert J.E. ručne a využívajú sa na to klasické drevené stojany - pupitre. Fľaša postupne mení polohu z horizontálnej smerom k vertikálnej, čím sa odumreté kvasinky, takzvané kaly usádzajú v hrdle. Následne fľaše absolvujú ľadový kúpeľ a depot (odumreté kvasinky) je pod vysokým tlakom vystrelený vnútorným tlakom von (degoržovanie). Objem, ktorý týmto úkonom fľaša stratí, sa nahrádza expedičným likérom. Expedičný likér je zmes toho najkvalitnejšieho vína a cukru. Po absolvovaní celého prácneho procesu sa fľaša uzavrie korkovým uzáverom a zabezpečí sa drôteným košíčkom.

„Johann Hubert je vyrobený dvojnásobným zušľachťovaním hrozna, ktoré prebieha v uzavretej fľaši. Dôraz sa kladie najmä na dôkladné prekvasenie, ktoré trvá 12 mesiacov. Za celým procesom sú desiatky hodín ručnej práce, od výberu hrozna zo slovenských viníc, cez tradičnú metódu výroby, až po zaradenie na predajné pulty. Sýta zlatistá farba, biskvitové tóny s náznakom kandizovaného ovocia. To všetko vďaka poctivej a tradičnej výrobe, do ktorej sa okrem kvalitných surovín pridáva srdce. Vďaka svojej prémiovej kvalite je Johann Hubert Extra dry skvelou voľbou na slávnostnú či výnimočnú udalosť,“ - dodáva Juraj Kordiak, hlavný somelier vinárstva Hubert J.E.

Používa službu Blogger.