Header Ads

Excelentný úspech vinárstva ViaJur v trojhviezdičkovej reštaurácii v Miláne

Slovenskému vinárstvu ViaJur sa len prednedávnom podaril husársky kúsok priamo v srdci Milána, poprednej gastronomickej mekke. Michelinského šéfkuchára Enrica Bartoliniho očaril ich Rizling rýnsky 2017 natoľko, že sa ho rozhodol vo svojej reštaurácii zalistovať. „Autorský rukopis“ tohto Rizlingu má na svedomí hlavný technológ ViaJur Michal Rigan.

Po návšteve michelinského šéfkuchára Enrica Bartoliniho na Slovensku v Hoteli Lomnica, ktorý má na konte až osem michelinských hviezd vo svojich piatich reštauráciách, sa vinárstvo ViaJur zo Svätého Jura môže už v súčasnosti pýšiť skutočne výnimočným úspechom. Ich Rizling rýnsky 2017 od technológa Michala Rigana totiž zaujal MULTI-MICHELIN CHEFA a jeho someliérov natoľko, že sa ho rozhodli zalistovať do portfólia vín v jednej z Enricových reštaurácií, konkrétne v Ristorante Mudec Di Enrico Bartolini***, ktorá sa nachádza v múzeu kultúry MUDEC v Miláne. Vína ViaJur zaujali Enrica už počas jeho hosťovania v Hoteli Lomnica. Finálne rozhodnutie však padlo pri Michalovej návšteve v spomínanej milánskej reštaurácii, kde dostal od Enrica pozvánku. Rizling rýnsky 2017 tak po spoločných rokovaniach zaradia do vinnej karty michelinskej reštaurácie v Mudecu a bude súčasťou wineparingu aj niektorých degustačných menu. Hosťom ho budú ponúkať od februára 2020.


Export na taliansky trh

Celá spolupráca vznikla začiatkom novembra v Hoteli Lomnica v Tatranskej Lomnici, kde sa konal degustačný pop-up s názvom „Back to the Roots“ alebo „Návrat ku koreňom“, na ktorom hosťoval michelinský šéfkuchár Enrico Bartolini. V Lomnici sa varilo Enricovo pamätné menu, ktoré vo svojej reštaurácii Mudec varí bez zmeny už úctyhodných 10 rokov. Celý gastronomický zážitok podtrhlo aj hosťovanie vinárstva ViaJur, ktoré prišiel odprezentovať jeho hlavný technológ Michal Rigan. Práve tu nastal ten zlom, ktorý rozohral pre vinárstvo ViaJur karty a Enrico po prvýkrát ochutnal Rizling rýnsky 2017 z produkcie ViaJur.

Rizling so živým prejavom

Vo víne sa objavujú tóny medových plástov a typických lipových kvetov. So správnym fľašovým vekom nadobudol Rizling jemne „petrolejový“ buket, zachováva si svoju mineralitu a má zároveň archivačný potenciál. Na jeho adresu nešetril chválami ani Sebastian Ferrara, Chef someliér v Enricovej reštaurácii v Mudecu. „Naozaj dobré! Extrémne dobré! Krásne aromatikum. Ide o skutočne veľmi elegantné víno. Bravo,“ povedal Ferrara. Je dosť pravdepodobné, že v budúcnosti sa tento Rizling objaví aj v ďalšej Enricovej michelinke, konkrétne v Trattorii Enrico Bartolini*, ktorá sa nachádza v zážitkovom rezorte L´Andana v Toskánsku. Riaditeľ úseku food&beverage a zároveň Chef someliér tejto prevádzky Davide Macaluso dokonca navštívil vinárstvo ViaJur v Kaštieli Pálffy vo Svätom Jure, kde si vychutnal niektoré odrody. „Vinárstvo ViaJur som navštívil osobne v novembri a objavil som nečakané veci, ako bol napríklad podpivničený tunel. Ochutnali sme veľmi zaujímavé regionálne biele vína, ako sú napr. Müller a Rizling,“ zdôraznil.

Rozhodne ide o výnimočný moment nielen pre vinárstvo, ale aj pre celé Slovensko, pretože žiadne iné slovenské víno nie je momentálne zalistované v trojmichelinskej reštaurácii v Taliansku. Ak si chcete vytvoriť svoj subjektívny názor na tento Rizling, ochutnať ho môžete v Reštaurácii a vínotéke Selaví v Bratislave, ale aj v Hoteli Lomnica, či vo Vínotéke Selaví v Tatranskej Lomnici. Zaujímavosťou je, že ViaJur ide na začiatku roka 2020 po prvýkrát na trh aj s červenými vínami: Frankovka modrá 2017 a Dunaj 2017, obe vína taktiež stoja za vašu pozornosť.





Používa službu Blogger.