Prinášame vám záverečné videá, ktoré zachytávajú rok z pohľadu vinárov. Dozviete sa v nich, ako sa v Malých Karpatoch vyrábajú šumivé vína a ako sa vinári pripravujú na degustáciu.

Výroba šumivých vín

O výrobe šumivých vín klasickou šampanskou metódou by ste mali vedieť dve veci. Bublinky vznikajú druhotným kvasením priamo vo fľaši a víno sa pije z rovnakej fľaše, v ktorej kvasilo. Vinár šikovne počas piatich až šiestich týždňov otáča fľaše v špeciálnych stojanoch, aby striasol kvasinky a kal do hrdla fľaše. Von ich potom dostane jednoducho. Hrdlo zmrazí a sediment pod tlakom vystrelí von. Následne doleje dozážny likér a fľašu zatvorí korkovou zátkou, na ktorú ešte dá agrafu - drôtenú ochranu zátky. Víno potom ešte nejakú dobu zrie vo fľašiach. Celý proces trvá minimálne 9 mesiacov až 1 rok, pričom každú fľašu vinár chytí do ruky aspoň stokrát. Šumivé víno je teda pravým sektom iba vtedy, keď sa vyrába prirodzeným procesom druhotného kvasenia bez pridaného oxidu uhličitého.

„V našej vyše 300-ročnej vínnej pivnici v centre Pezinka vyrábame takéto šumivé vína klasickou šampanskou technológiou." - vysvetľuje vo videu Ján Hacaj z Vinárstva Hacaj. "Znamená to aj, že z každej fľaše musíme dostať von kvasinky tak, aby víno s bublinami zostalo vo vnútri fľaše. Robí sa to "striasaním" v stojanoch, kde sa po 5 až 6 týždňoch kvasinky usadia dole v hrdle fľaše. Hrdlo sa potom zmrazí, fľaša sa otvorí a tlak 6 atmosfér vystrelí von kvasinky, doleje sa to rýchlo expedičným likérom, uzavrie korkovým štupľom a drôteným košíkom."


Ochutnávka vína

Je tu záver a pozvánka na degustáciu. Pozrite sa na víno v pohári, na jeho farbu a čírosť. Jemne pohárom zatočte a privoňajte, ochutnajte prvý dúšok. Prevaľujte ho na jazyku, vnímajte jeho chuť, konzistenciu, teplotu, prípadne perlenie pri šumivých alebo mladých vínach. Započúvajte sa do degustačnej poézie vinára a vychutnajte si tento dokonalý zážitok s vhodným záhryzom. Prezentácia vína je zavŕšením celoročnej práce vo vinici a pivnici. Každý vinár sa snaží vytvoriť príjemnú atmosféru, akési puto so zákazníkom a predstaviť mu svoj produkt tak, aby si ho zamiloval. V Malokarpatskej vinohradníckej oblasti môžete navštíviť vinárov individuálne alebo počas populárnych vinárskych podujatí a ochutnať víno v prekrásnych kamenných pivniciach, v podbrániach vinohradníckych domov, priamo vo vinohradoch či záhradách. Ste srdečne vítaní!

"Vinohradníctvo a vinárstvo v sebe obnáša množstvo činností. Jedna z tých príjemnejších aj pre samotného vinára je degustácia vín." - hovorí Róbert Bognár z vinárstva Bognár. "Dôležitým pri degustácii je správne zoradiť vína. Vždy treba začínať suchými vínami a postupne prechádzať cez vína polosuché, polosladké až k sladkým. Takisto je dobré mať po ruke vodu a prípadne syry, ktoré nám dokážu neutralizovať chute. Pri kombinácii syrov a vína treba dávať pozor, aby ste vybrali syry, ktoré nie sú príliš výrazné v chuti, aby neprebíjali chuť samotného vína.“

zdroj: OOCR Malé Karpaty 
foto/video: Marek Dvorak Photographer


Kúpou vína z Malokarpatského regiónu pomáhate vinárskym rodinám zachovávať vinohradnícko-vinársku tradíciu v najstaršej a najrozsiahlejšej vinohradníckej oblasti na Slovensku.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.