Združenie Chute Malých Karpát sa koncom júna 2021 zúčastnilo vo Varšave na podujatí, na ktorom prezentovali svoje vína producenti z rôznych krajín sveta - Francúzska, Talianska, Španielska, a pod. Zámerom tejto účasti bolo predstaviť malokarpatské vína prevažne poľským obchodníkom, ale medzi návštevníkmi podujatia boli aj distribútori z Lotyšska či Ruska. Nechýbali ani somelieri z Poľského združenia somelierov.

Slovensko zastupovali práve vína z Malých Karpát - z vinárstiev KARPATSKÁ PERLA, Skovajsa, Martin Pomfy, Malé Divy a Rariga. Ich vína zaujali ako obchodníkov, tak aj odbornú verejnosť. Ocenili najmä zaujímavý charakter vín, doteraz pre nich nepoznaný, ako aj ich vysokú kvalitu, adjustáž a samotný terroir.

Návštevníkov zaujala aj história šľachtenia odrôd na Slovensku, pričom pozitívne hodnotili najmä našu najznámejšiu odrodu Devín. Prezentácia slovenských vín u našich severných susedov dopadla na výbornú a len budúcnosť ukáže, či si slovenské vína nájdu cestu aj k stále viac sofistikovanejším poľským konzumentom.

foto: Tomáš Ladanyi