Ďalšie videá, ktoré zachytávajú rok z pohľadu vinárov z Malokarpatskej oblasti, sa zamerali na výsadbu viniča a výrobu sektu.


Výsadba viniča

Máj je mesiacom, v ktorom sa začína prehrievať pôda a vytvárať tak ideálne podmienky na sadenie viniča. Obzvlášť vysadenie nového vinohradu nie je úplne jednoduchá záležitosť. Treba o nej dobre popremýšľať, naštudovať si lokálne podmienky (terroir), vybrať správnu odrodu, určiť ktorým smerom pôjdu riadky, či aký bude spôsob vedenia viniča. Toto určí aj kvalitu budúceho hrozna, ktoré vinohradník po prvý raz ochutná najskôr o tri roky. Malé viničky sa môžu vysádzať ručne - rýľom, priebojom alebo hydrovrtom, väčšie vinice strojovo. Pred sadením do brázdy vinohradník pristrihne korene parafínových sadeníc a ideálne je, keď k nim hneď pridá opornú tyčku alebo kolík. Výsledná vinica znamená pre vinohradníka a vinára živobytie, radosť i starosť. V Malokarpatskej oblasti sú vinohrady aj dôležitou súčasťou krajinotvorby, tešia nielen oko vinára, ale aj okoloidúceho návštevníka, či turistu.

"Výsadba viniča je veľmi dôležitá činnosť pri zakladaní vinohradu, pretože vinohrad sadíme na 40 až 50 rokov."- hovorí Juraj Klimko (VÍNKO KLIMKO) z Modry. "Vysádzame odrodu Rulandské šedé. Samotný viničový štep sa skladá z podpníka a vrubľovanej časti, kde je tá odroda naštepená. Štepy sú chránené parafínovou vrstvou. Vinohrady vysádzame buď na jeseň alebo v jarnom období. My sme sa v tejto lokalite rozhodli pre jar. V starších vinohradoch môžeme robiť podsádzanie ručne, my to robíme hydrovrtom, ktorý nám pomáha hĺbiť diery, do ktorých sa potom dávajú štepy. Štepy musia byť upravené tak, že korene sú skrátené na 6 až 8 centimetrov."


Výroba sektu

Vynikajúce šumivé vína sa vyrábajú aj malokarpatskí vinári, a to rovnakou "tradičnou metódou" ako vo francúzskom Champagne. Na úplnom začiatku je kvalitné tiché víno, do ktorého vinár primieša presnú dávku cukru a kvasiniek. Následne víno naplní do sektových fliaš a čaká, kým kvasinky cukor premenia na CO2. Následne musí sekt vyzrievať. Minimálne 9 mesiacov, no niekedy aj niekoľko rokov. Pri dozrievaní sa vzniknutý kal ručne "striasa" na špeciálnych stojanoch do hrdla flaše a následne sa po zamrazení "odstrelí". Pravý sekt sa teda vyrába iba tradičným zrením priamo vo fľaši, kedy vznikajú autentické bublinky vytvorené samotným kvasením.

„Pri výrobe našich sektov je odlišnosťou to, že sa hrozná listujú v celých strapcoch. Dostávame pekný mäkučký neutrálny mušt, ktorý vykvasí a vyrobíme tak základné víno." - dodáva Fedor Malík ml. z modranského vinárstva Fedor Malík a syn - "Toto víno potom neskôr putuje s cukrom a kvasinkami do hrubosklennej flaše, prebieha druhá fermentácia, pri ktorej sa produkujú bublinky. Zrenie potom trvá niekoľko rokov, podľa toho, aký štýl sektu chceme dosiahnuť.“

zdroj: OOCR Malé Karpaty
video: Marek Dvorak Photographer


Kúpou vína z Malokarpatského regiónu pomáhate vinárskym rodinám zachovávať vinohradnícko-vinársku tradíciu v najstaršej a najrozsiahlejšej vinohradníckej oblasti na Slovensku.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.