Koncom minulého roka sme vás informovali o vzniku podcastu o víne s názvom NA DÚŠOK s Petkom. V tomto roku pokračuje druhou sériou, ktorá sa bude odohrávať priamo vo vinárstvach. O tom, ako tento podcast vznikal, aké boli reakcie naň, a na čo sa môžete tešiť v nových dieloch sme sa spýtali autora a moderátora tohto podcastu - Petra "Petka" Opeta.

Ste známy v prvom rade ako hudobník, člen skupiny Polemic, alebo ako autor knižiek pre deti. Ako ste sa ale dostali k vínu?

Keď mi prestal vyhovovať ruch hlavného mesta, tak som sa prisťahoval do Limbachu a tam sa to stalo. Je to nádherné miesto, obe cesty do dediny obkolesujú vinice, aj na svahoch Malých Karpát sa tiež dvíhajú nad obcou. Ochutnal som, zamiloval sa a intenzívne sa začal vínu venovať. Bola to len otázka času, kedy sa spoznám s miestnymi vinármi. Ponúkol som im pomoc s propagáciou, so spravovaním sociálnych sietí, a oni ma na oplátku prijali medzi seba, ukázali mi pivničné a vinohradnícke tajomstvá, zasvätili do sveta vína.

Víno chodíte hodnotiť aj na vínne súťaže. Považujete sa už za znalca vín? 

Znalec je asi príliš trúfalé slovo. Viem víno senzoricky posúdiť aj ohodnotiť podľa 100-bodového OIV systému. Viem povedať, ktoré víno ma baví, ktoré má potenciál na zrenie vo fľaši, aj ktoré víno je na vrchole síl, alebo sa už "rozbieha z kopca dolu". Viem si povedať aj obhájiť svoj názor, aj keď nemusí konvenovať s názorom uznávanej vinárskej autority. Sú za tým stovky degustácií a tisíce vzoriek vína, ktoré som prechutnal a konfrontoval môj názor na ne s odborníkmi, ktorí vedia o víne viac ako ja.

Ako a kedy vznikol nápad zrealizovať podcast o víne? A čo bolo pre Vás najťažšie pri jeho príprave a následnej tvorbe? 

Prispela k tomu významne "korona situácia" na jar 2020, keď sa zastavil spoločenský život a my sme prestali s kapelou na niekoľko mesiacov hrávať. Spolu sme rozmýšľali, ako využiť naše štúdio na nehudobné aktivity a medzi prvými nápadmi padlo aj slovo podcast. Kolegovia z Polemic-u samozrejme vedeli o mojej vášni, tak som sa toho chytil, vymyslel koncept a ponúkol spoluprácu Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Práve v tej chvíli hľadali niečo nové, čo by priblížilo slovenské vína aj mladšiemu publiku. Slovo dalo slovo, dohodli sme sa a vzniklo 24 dielov podcastu o kráse slovenského vína. Najnáročnejšie bolo nájsť vhodné termíny a dodržať hygienickú bezpečnosť v štúdiu. Natáčať sme totiž začali v septembri a už v októbri prišla druhá vlna COVID-19, ale zvládli sme to. 

Podcast NA DÚŠOK sa dostáva už do svojej druhej série. Aká bola ale tá prvá? A aké boli reakcie na ňu?

Prvá séria zarezonovala, stačí si prečítať komentáre pod videami alebo na sociálnych sieťach podcastu. Videá majú zatiaľ spolu 117 000 zhliadnutí, plus ďalšie tisíce vypočutí v audio podobe podcastu, čo je na tematiku vína veľmi úspešný zásah. V podcastoch sme debatovali o víne s moderátormi, hercami, hudobníkmi aj s vinárskymi hosťami ľahkou, miestami vtipnou formou. Popri tom sme v každom dieli naslepo prechutnali tri vína z Národného salónu vín SR. Pre slovenské vinárstva to bola vzpruha v dobe, kedy nemohli priamo predávať, robiť ochutnávky či firemné akcie pre zákazníkov. Jeden z vinárov po zverejnení podcastu dostal objednávku od vínotéky na druhom konci Slovenska, len na základe toho, že nám v podcaste jeho víno chutilo. A včera mi obchodník z ďalšieho vinárstva potvrdil, že bol taký unesený z hodnotenia ich vína, že z toho podcastu na pár dní spravil kampaň a predaj konkrétneho vína sa zrazu zdvihol o viac ako 100 percent. Pritom v našom podcaste nejde o predaj, ale práve o to, aby si vínomilci uvedomili, že doma na Slovensku máme na výber naozaj veľké množstvo kvalitných vín, ktoré stoja za to ochutnať, aj podporiť nákupom.

Čo Vás pri natáčaní podcastu najviac prekvapilo alebo pobavilo?

Pobavili ma hlavne samotní hostia, spravidla to bola veľmi uvoľnená debata, pri ktorej sme sa poriadne nasmiali. Musel som dávať pozor na čas, aby podcasty nemali dve hodiny, lebo po "zavínení" nastáva dilatácia času, ako správne poznamenal Marcel Forgáč, jeden z našich hostí. Prekvapenie zažilo hlavne veľa hostí. Pozýval som len ľudí, ktorí víno majú radi a pijú ho, no dalo by sa povedať, že mnoho z nich zažilo kultúrny šok, keď sme degustovali vína naslepo. Len tak mľaskali a pochvaľovali si, aké dobroty chutnajú, čudujúc sa, že o takých pekných slovenských vínach dovtedy nechyrovali.

Hosťami prvej série podcastu boli aj „nevinári“ – herci, hudobníci,... Ako reagovali, keď ste ich pozvali do podcastu o víne?

Niektorí nechápali o čom hovorím, keď som ich volal do podcastu o víne, lebo nič také nikdy nevideli a nepočuli. S mnohými sa poznám roky a bez vysvetľovania detailov povedali áno, niektorí si to radšej nechali 3-krát vysvetliť. Potom to už bolo len o vhodnom termíne, kedy sa vieme na dve hodiny stretnúť v štúdiu. Samozrejme sme vopred mysleli aj na servis, odvoz, dovoz, malú pozornosť a záhryz k vínu, aby si to všetci hostia mohli v kľude užiť a odísť spokojní. 

Podarilo sa aj nejaké faux pas? Museli ste nejaké scény aj vystrihnúť? 😊

Samozrejme, to sa stane vždy. Napríklad do silvestrovského špeciálu sme chceli dať sabráž, odseknutie hrdla sektu šabľou. Absolútne nevyšla, ani na dva pokusy, hrdlo sa useklo, štupeľ sa pohol o pár milimetrov smerom von, ale stále napoly držal vo fľaši... Nakoniec sme tú scénu nechali tak, ako sa stala, nech ľudia vidia autentické zábery.

Ak môžete, prezraďte čitateľom KamZaVinom.sk, na čo sa môžu tešiť v druhej sérii podcastu NA DÚŠOK... 

Nová séria podcastov o slovenskom víne sa bude odohrávať vo vinárstvach. Predstavím príbehy vinárov, ich degustačné aj výrobné priestory a spolu ochutnáme vína z ich produkcie. V každom dieli sa okrem vinára objaví zaujímavý hosť, s ktorým budeme naslepo degustovať ďalšie tri vína od iných slovenských vinárstiev. Každý druhý štvrtok o 20:00 hod. bude premiéra nového dielu.

Prvý podcast vo vinárstve Dubovský & Grančič je už zverejnený: