Header Ads

Vo vinárstve KOPEČEK spojili ružové víno s dubovým drevom

Novinka z vinárstva KOPEČEK určite zaujme nielen laických fanúšikov ružových vín, ale aj znalcov. Ide totiž o netradičné suché "rosé" z odrody Frankovka modrá (ročník 2019), ktoré ležalo po dobu 9 mesiacov v barikových sudoch.


"Víno BARROSSO je produktom mojej diplomovej práce na Záhradníckej fakulte Mendelovej univerzity v Brne." - vysvetlila Lucia Kopečková z vinárstva KOPEČEK a dodala - "Mojim zámerom bolo pracovať na niečom neobvyklom a zároveň zaujímavom. Keďže mám veľmi rada spojenie vypaľovaného dreva s vínom, či už s červeným alebo bielym, povedala som si prečo by to nemohlo fungovať aj s vínom ružovým. A tak som sa s otcovou pomocou v roku 2019 vrhla na jeho výrobu. Frankovka modrá v tom roku dosiahla ideálnej cukornatosti 22°NM. Hrozno sme zberali ručne a po rýchlom prevoze na prevádzku vinárstva sa ihneď spracovalo a následne lisovalo. Po vylisovaní sa mušt stočil do nerezovej nádrže, kde aj vykvasil. Keď už bolo víno hotové a v tej správnej "forme", stočili sme ho do nového barikového dubového sudu o objeme 225 l s ľahkým stupňov vypálenia, kde vínko zrelo po dobu 9 mesiacov. Potom sme ho expedovali do fliaš a nechali ležať ešte asi pol roka než prišlo na trh."

A ako víno chutí? Podľa Lucie Kopečkovej má BARROSSO ovocný charakter doplnený zamatovými a kokosovými tónmi a nechýba mu ani svieža kyselinka na konci. Ide o suché víno so zvyškovým cukrom 1,5 g/l, obsahom kyselín 5,6 g/l a 13,5 % alkoholu. Víno odporúča podávať pri teplote 9 - 11 °C a po naliatí do pohára ho nechať chvíľu "predýchať", aby sa naplno prejavil jeho charakter.
 

 

Používa službu Blogger.